Πώς θα μειώσω φυσικά το ζάχαρο;

Τακτική άσκηση, κατάλληλες διατροφικές επιλογές και όλα τα φυσικά μέσα που έχεις για να μειώσεις το ζάχαρο πριν πας στον γιατρό.

Πώς θα μειώσω φυσικά το ζάχαρο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστείς φυσικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Όμως θα χρειαστεί να είσαι αποφασισμένος, αφού πολλοί από αυτούς περιλαμβάνουν μια γενικότερη αλλαγή του τρόπου ζωής ήτοι διαχείριση του βάρους, των επιπέδων άγχους και της ποιότητας του ύπνου, την άσκηση και την ενυδάτωση.

Από την άλλη, οι αλλαγές αυτές θα ωφελήσουν συνολικά την υγεία σου, οπότε γιατί να μην τις επιχειρήσεις;

Δες παρακάτω μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς φυσικούς τρόπους για να ελέγξεις το ζάχαρό σου, πριν καταφύγεις σε φαρμακευτική αγωγή.

Κουνήσου

Η τακτική άσκηση θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος και να αυξήσεις την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη σημαίνει ότι τα κύτταρα σου μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τη διαθέσιμη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Η άσκηση βοηθά επίσης τους μυς να χρησιμοποιούν το ζάχαρο για ενέργεια και μυϊκή σύσπαση.

Επιπλέον, οι ερευνητές συνιστούν τα λεγόμενα «σνακ γυμναστικής» για να μειώσεις το ζάχαρο στο αίμα και να μειώσεις τη ζημιά που μπορεί να προκαλεί το να κάθεσαι όλη μέρα. Τα σνακ αυτά περιλαμβάνουν να σηκώνεσαι για κάθε μισή ώρα μερικά μόνο λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να περπατάς, ή να κάνεις μερικές απλές ασκήσεις όπως καθίσματα ή κοιλιακούς.

Κατανάλωνε έξυπνα τους υδατάνθρακες

Αν και οι υδατάνθρακες δεν είναι «κακοί», επηρεάζουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Συνίσταται λοιπόν η κατανάλωση υδατανθράκων στην ίδια, ελεγχόμενη ποσότητα σε κάθε γεύμα. Ανάλογα με το πρόγραμμα διατροφής σου, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μειώσεις τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από τους απλούς, επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Φάε περισσότερες ίνες

Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων και την απορρόφηση της ζάχαρης, προάγοντας έτσι μια πιο σταδιακή αύξηση των επιπέδων ζαχάρου. Υπάρχουν δύο τύποι ινών - αδιάλυτες και διαλυτές. Ενώ και οι δύο είναι σημαντικές, οι διαλυτές ίνες βελτιώνουν τη διαχείριση του ζαχάρου, ενώ οι αδιάλυτες ίνες δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Τρώγε ισορροπημένα γεύματα

Οι υδατάνθρακές χρειάζονται έναν… συνοδό. Κατανάλωσέ τους λοιπόν με άλλα τρόφιμα όπως μη αμυλούχα λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Αυτές οι τροφές θα διατηρήσουν τα επίπεδα ζαχάρου φυσιολογικά.

Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε Χρώμιο και Μαγνήσιο

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο διαβήτης έχουν συνδεθεί με ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, όπως μεταλλικά στοιχεία χρώμιο και μαγνήσιο. Το χρώμιο εμπλέκεται στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους και μπορεί να ενισχύσει τη δράση της ινσουλίνης, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Θα το βρεις σε τροφές όπως το κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς.

Το μαγνήσιο έχει επίσης αποδειχθεί ότι ωφελεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, δίαιτες πλούσιες σε μαγνήσιο συνδέονται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη. Τρόφιμα πλούσια  σε μαγνήσιο είναι ο τόνος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η μαύρη σοκολάτα και η μπανάνα.

Και προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα… φιλικά βακτήρια που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη προβιοτικών μπορεί να μειώσει το σάκχαρο νηστείας, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι (αρκεί η ετικέτα να αναφέρει ότι περιέχει ζωντανές ενεργές καλλιέργειες), το κεφίρ, το τέμπε, το ξυνολάχανο και το κίμτσι, για το οποίο μπορείς να βρεις συνταγή εδώ

Mε πληροφορίες από Healthline

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v