Ένα λεπτό τρέξιμο την ημέρα αρκεί για υγιή οστά

Αρκεί ένα λεπτό τρεξίματος την ημέρα για να βελτιώσει την οστική υγεία των γυναικών, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.
Ένα λεπτό τρέξιμο την ημέρα αρκεί για υγιή οστά
Ένα μόνο λεπτό τρεξίματος την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την οστική υγεία των γυναικών, υποστηρίζει βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.

Οι ερευνητές, από τα Πανεπιστήμια του Έξετερ και του Λάνκαστερ, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν σύντομη υψηλής έντασης άρση βαρών πριν την εμμηνόπαυση, ή αργό τρέξιμο μετά την εμμηνόπαυση, είχαν καλύτερη οστική υγεία.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε στοιχεία από τη βάση UK Biobank και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν κατά μέσο όρο 60-120 δευτερόλεπτα υψηλής έντασης άρση βαρών την ημέρα είχαν 4% καλύτερη οστική υγεία από εκείνες που γυμνάζονταν λιγότερο από ένα λεπτό.

Στο δείγμα περιλαμβάνονταν πάνω από 2.500 γυναίκες και οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησής τους συγκριτικά πάντα με την οστική τους υγεία, όπως αυτή μετρήθηκε με υπερήχους στο οστό της φτέρνας.

Εκτός από 4% καλύτερη οστική υγεία, οι γυναίκες που έκαναν υψηλής έντασης γυμναστική για ένα έως δύο λεπτά την ημέρα είχαν επίσης 6% καλύτερη οστική υγεία από εκείνες που αθλούνταν πάνω από δύο λεπτά ημερησίως.

«Αν και δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν είναι καλύτερο να κάνουμε μικρά διαστήματα έντονης γυμναστικής σε διάφορα διαστήματα της ημέρας ή να αθλούμαστε μια συγκεκριμένη ώρα μια ή δυο φορές την εβδομάδα, το βέβαιο είναι ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην υψηλής έντασης γυμναστική με βάρη και την καλύτερη οστική υγεία στις γυναίκες», λέει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Δρ Βικτόρια Στάιλς.

Και προτείνει σε όλους μας να προσθέσουμε μερικά λεπτά τρεξίματος ή άλλης μορφής έντονη άσκηση στην ημέρα μας, διότι η καλή οστική υγεία έχει πολλαπλά οφέλη, όπως την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη μείωση του κινδύνου οστικών καταγμάτων στην τρίτη ηλικία.

Πηγή: In.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v