Όσα πρέπει να ξέρεις για την στοματική σου υγιεινή

Ποια προβλήματα υγείας «δείχνει» η στοματική μας υγιεινή; Συμβουλές για αστραφτερό χαμόγελο και… άψογη στοματική υγεία.
Όσα πρέπει να ξέρεις για την στοματική σου υγιεινή

Υπάρχει κανείς που να μην λαχταρά ένα αστραφτερό, λευκό χαμόγελο; Είναι το πρώτο που βλέπει κάποιος πάνω μας και εμπνέει οικειότητα και καλή διάθεση. Όμως τα οφέλη ενός υγιούς χαμόγελου δεν είναι μόνο η – αστραφτερή – πρώτη εικόνα.

Στόμα και υγεία

Έρευνες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ κακής στοματικής υγιεινής και διάφορων προβλημάτων υγείας που αφορούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα μέρη του σώματος. Ο χρόνος και η… προσπάθεια που κάνουμε για την στοματική μας υγιεινή λοιπόν μπορούν να αποδώσουν μακροπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, όσοι αποφεύγουν να πλένουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα φαίνεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης. Επίσης, άλλες έρευνες συσχετίζουν την κακή στοματική υγιεινή με τον πρόωρο τοκετό, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμα και τον καρκίνο στον πνεύμονα. Η αιτία; Πιθανώς το γεγονός ότι τα μικρόβια στα ούλα προκαλούν φλεγμονές και σε άλλα μέρη του σώματος αυξάνοντας τις πιθανότητες να νοσήσουμε.

Ναι αλλά φοβάμαι τον οδοντίατρο…

Δεκτό. Αρκετός κόσμος αμελεί την απαραίτητη επίσκεψη στον οδοντίατρο από φόβο και μόνο για το… άγνωστο. Η λύση; Πάρτε μαζί σας ακουστικά. Ο ήχος μιας χαλαρωτικής μουσικής θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να περάσετε την «επώδυνη» διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολα. Καλό θα ήταν επίσης να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε ώστε να μπορέσει να δουλέψει ανάλογα. Αν δείτε ότι δεν συγκινείται ιδιαίτερα, τότε μάλλον πρέπει να ψάξετε άλλον οδοντίατρο.

Το νήμα της ζωής

Μην αμελείτε τη σημασία του. Όσο καλά και να βουρτσίσουμε είναι αδύνατο να καθαρίσουν τα δόντια στο σημείο επαφής τους με τα άλλα δόντια καθώς και στις μεσοδόντιες θηλές των ούλων. Και εδώ έρχεται το νήμα να δώσει λύση. Πώς το χρησιμοποιούμε όμως;

1. Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο κομμάτι νήματος και το τυλίγουμε σχεδόν όλο σταθερά γύρω από το μεσαίο δάκτυλο του ενός χεριού. Κάνουμε το ίδιο και στο άλλο μεσαίο δάκτυλο του χεριού έτσι ώστε να σταθεροποιήσουμε το νήμα στα δύο μας χέρια και να το ελέγχουμε πλήρως.

1. Κρατάμε το νήμα τεντωμένο με τους αντίχειρες και τους δείκτες του κάθε χεριού σε απόσταση περίπου 5 cm.

3. Τοποθετούμε το νήμα ανάμεσα στα δόντια φροντίζοντας να το ανεβοκατεβάσουμε προσεκτικά, για να μην τραυματίσουμε τα ούλα στο σημείο ανάμεσα στα δόντια που φαίνεται προς την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Αυτό το κάνουμε προσεκτικά έτσι ώστε ουσιαστικά να σχηματίζεται ένα σχήμα τύπου C στο νήμα πότε προς την μία επιφάνεια του δοντιού και πότε προς την άλλη επιφάνεια του δοντιού που είναι σε επαφή.

4. Αφού καθαρίσουμε προσεκτικά τις επιφάνειες των δοντιών που είναι σε επαφή προχωράμε στα επόμενα ακριβώς τυλίγοντας το νήμα που χρησιμοποιήσουμε στο μεσαίο δάκτυλο που έχει την μικρότερη ποσότητα νήματος και ξετυλίγοντας από την άλλη έτσι ώστε πάντα να έχουμε καθαρό νήμα και σταθερά τεντωμένο ανάμεσα στα χέρια για τον καλύτερο χειρισμό του.

Επιχείλιος έρπης

Ναι, αυτό το «φούσκωμα» στα χείλη, το οποίο συνήθως εμφανίζεται αυτήν την περίοδο σε αρκετό κόσμο. Πού οφείλεται; Μερικοί παράγοντες που τον προκαλούν είναι το στρες, τα «σκασμένα» χείλη και το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα – κάτι σύνηθες τους χειμερινούς μήνες. Αν αισθανθείτε οποιοδήποτε «γαργάλημα» ή αίσθημα καψίματος στην περιοχή, σημάδι ότι ξεκινά η εκδήλωση του ιού στην επιφάνεια των χειλιών – επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας για να ξεκινήσετε αντιϊική αγωγή πριν εκδηλωθεί πλήρως.

Διατροφή για λαμπερά δόντια

Το συχνό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι η βάση για την διατήρηση της υγιεινής των δοντιών μας σε άριστα επίπεδα. Ωστόσο, με την σωστή διατροφή μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε τα δόντια μας να λάμπουν, την αναπνοή μας να είναι καθαρή και το χαμόγελό μας να εντυπωσιάζει.

Η «άσπρη» λίστα: Σέλερι, τυρί, πράσινο τσάι, ακτινίδια και φράουλες, κρεμμύδι, σουσάμι, νερό, χαμομήλι, ενώ δεν βλάπτουν τα δόντια όσα τρόφιμα δεν έχουν κολλώδη ή σκληρή υφή, ζάχαρη και καφεΐνη.

Η «μαύρη» λίστα: Τα γλυκά, οι καραμέλες και το σιρόπι καραμέλας, τα ροφήματα με ανθρακικό ή καφεΐνη, το λεμόνι και οι χυμοί φρούτων-φρουτοποτά.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v