Δώσε… ανάσα στο σώμα σου!

Νιώθετε "σφιγμένοι" και αγχώδεις; Διώξτε μακριά την ένταση και το στρες της καθημερινότητας, παίρνοντα τις σωστές αναπνοές. Η φυσική χαλάρωση βρίσκεται μέσα μας και δεν θέλει κόπο- θέλει τρόπο.  
Δώσε… ανάσα στο σώμα σου!
Γνωρίζεις ότι μια από τις βασικές αιτίες του στρες, είναι η έλλειψη …. οξυγόνου;

Τα… παλιά τα χρόνια, όταν ο άνθρωπος κυνηγούσε και σκότωνε ζώα για να φάει, υπήρχαν πολλές φορές, όπου φοβόταν για την ζωή του. Αυτό το φαινόμενο ονομάστηκε “fight or flight response”, δηλαδή αντίδραση, όπου έπρεπε μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, να πάρει την απόφαση να μείνει και να πολεμήσει ή να τα παρατήσει και να … πετάξει. Προκειμένου να πάρει αυτή την απόφαση, το σώμα έβαζε τα δυνατά του: η αδρεναλίνη εκτινασσόταν και οι μυς σκλήραιναν, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απόφαση. Η αναπνοή γινόταν ρηχή και κοφτή. Φυσικό επακόλουθο, αν έχεις μια αρκούδα να σε κοιτάει!

Fast forward στο σήμερα. Tο “fight or flight response” έχει παραμείνει στο dna μας. Όμως, σήμερα, το χρησιμοποιούμε όταν έχουμε άγχος, δηλαδή, αυτό σημαίνει για τους περισσότερους …. πολλές ώρες την ημέρα. Όταν έχεις αργήσει για το meeting, δεν βρίσκεις να παρκάρεις, μαλώνεις με τον σύντροφο σου, όταν δεν πληρώνεσαι στην ώρα σου, όταν εκνευρίζεσαι, το σώμα σου μπαίνει σε “auto mode” και αναπνέεις ρηχά. Είναι το σφίξιμο που νιώθεις στο στήθος σου, στο στομάχι ή στις ωμοπλάτες.

Η έλλειψη βαθιάς αναπνοής, προκαλεί πολλά προβλήματα στον μεταβολισμό, την πέψη, την ανανέωση του δέρματος, των ιστών και άλλα πολλά.

Στα workshops μας, κάνουμε την εξής άσκηση, την οποία αν την κάνεις 1 φορά την ημέρα για 15 μέρες, θα παρατηρήσεις διαφορά στο σώμα σου και στον τρόπο που αντιμετωπίζεις στρεσογόνες καταστάσεις.

Βάλε το κινητό στο αθόρυβο και κάθισε οκλαδόν σε έναν χώρο, όπου μπορείς να είσαι ανενόχλητος για 10 λεπτά.

Πάρε 8 βαθιές αναπνοές. Βαθιές εισπνοές- εκπνοές πάντα από την μύτη, στον δικό σου χρόνο. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος το σώμα σου ξέρει τον χρόνο που χρειάζεται. Μετά, ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού, φαντάσου ότι διοχετεύεις μέσα στο κεφάλι σου θετική ενέργεια, οξυγόνο. Τι χρώμα έχει; Στην εκπνοή διοχετεύεις αρνητική ενέργεια. Τι χρώμα έχει; Συνέχισε να αναπνέεις βαθιά και να γεμίζεις με θετική ενέργεια τον λαιμό σου, τα χέρια σου, το στέρνο σου, τα πνευμόνια σου… όλα βάφονται το χρώμα που έχεις επιλέξει να είναι η θετική σου ενέργεια. Λεκάνη, μηροί, γάμπες, πέλματα… όλο το σώμα σου, ένα χρώμα.

Μείνε έτσι, γεμάτος από την θετική σου ενέργεια για 2 λεπτά και συνειδητοποίησε, σε ποιο σημείο του σώματός σου νιώθεις ευφορία. Κράτησε αυτό το θετικό συναίσθημα μέσα σου και σιγά-σιγά άνοιξε τα μάτια σου.

Μπράβο! Μόλις έδωσες μια….. ανάσα στο σώμα σου!

Την επόμενη φορά που θα εκνευριστείς πάρε 3 βαθιές ανάσες, βγες από το fight or flight mode και δες την κατάσταση με άλλον…. αέρα.

Τζιλ Δούκα MBA, CPC
Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας
Ιδρύτρια UniquenessDevelopmentGroup.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v