Απαλλαγείτε από το επικίνδυνο "σωσίβιο"

Υπάρχει ένα σωσίβιο που, αντί να μας προστατεύει, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας: αυτό γύρω από την κοιλιά μας. Δείτε με ποια προβλήματα υγείας σχετίζεται, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το τοπικό πάχος και τι μπορείτε να κάνετε για να το... ξεφορτωθείτε.
Απαλλαγείτε από το επικίνδυνο σωσίβιο
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το πάχος στην περιοχή της κοιλιάς ευθύνεται για τα περισσότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία –είναι, δηλαδή, πολύ πιο επικίνδυνο από το συσσωρευμένο λίπος σε άλλες περιοχές του σώματος ή από τα παραπανίσια κιλά εν γένει.

Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 360.000 άτομα από εννέα ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι για τους άνδρες με περιφέρεια μέσης πάνω από 120 εκατοστά και τις γυναίκες με πάνω από 100 εκατοστά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι διπλάσιος σε σχέση με τους άνδρες που έχουν μέση κάτω από 80 εκατοστά και τις γυναίκες με μέση κάτω από 65 εκατοστά. Μια αύξηση κατά 5 εκατοστά της περιφέρειας της μέσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17% στους άνδρες και κατά 13% στις γυναίκες.

Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τόσο την εικόνα στον καθρέφτη όσο και τη φυσική μας κατάσταση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κιλά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι τα πρώτα που χάνουμε όταν ξεκινάμε δίαιτα. Συγκεντρώσαμε πρακτικά tips, συμβουλές και γνώμες διαιτολόγων, γυμναστών και άλλων ειδικών επί του θέματος, για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε… από αύριο.

Η διάγνωση…
Πέραν του γνωστού δείκτη μάζας σώματος, η περιφέρεια της μέσης είναι επίσης ενδεικτική για τη φυσική κατάσταση, το βάρος και το κρυμμένο λίπος, λένε οι ειδικοί. Για να τη μετρήσετε, χρησιμοποιήστε μια μεζούρα ενώ είστε ξαπλωμένοι, τυλίγοντάς τη γύρω από την κοιλιά, κάτω από τον αφαλό και πάνω από τα κόκαλα της λεκάνης –και χωρίς, εννοείτε, να κλέβετε, ρουφώντας την κοιλιά ή κρατώντας την αναπνοή σας. Αν η περιφέρειά σας υπερβαίνει τα 100 εκατοστά (για τους άνδρες) ή τα 88 εκατοστά (για τις γυναίκες) συνεχίστε την ανάγνωση.

Οι κίνδυνοι
«Το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται με φλεγμονές και αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, προβλήματα στο μεταβολισμό και άλλα» σύμφωνα με τον Michael Jensen, MD, ενδοκρινολόγο της Mayo Clinic και ερευνητή για την παχυσαρκία.

Είναι θέμα διατροφής;
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα, ομάδα τροφών ή πρόγραμμα γυμναστικής που να στοχεύει ειδικά τα κιλά της κοιλιακής περιοχής», εξηγεί ο Michael Jensen, «τα καλά νέα, όμως, είναι ότι το 99% των ανθρώπων που χάνουν βάρος το χάνουν από την περιοχή της κοιλιάς, πριν από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσο περισσότερο βάρος έχει κανείς να χάσει, τόσο γρηγορότερα θα δει αποτελέσματα στο συγκεκριμένο σημείο».

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως βοηθούν στην καύση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. «Μια δίαιτα πλούσια σε προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία είναι συνήθως και πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, και φτωχή σε υδατάνθρακες αλλάζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης και βοηθά στην καύση του συσσωρευμένου λίπους» λέει η ερευνήτρια Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν προϊόντα ολικής άλεσης, σε συνδυασμό με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, τρεις μερίδες light γαλακτοκομικών και δύο μερίδες άπαχου κρέατος, ψαριού ή κοτόπουλου, έχασαν περισσότερο βάρος από την περιοχή της κοιλιάς σε σχέση με τους συμμετέχοντες η δίαιτα των οποίων δεν περιελάμβανε προϊόντα ολικής άλεσης.

Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως αυτά που περιέχονται στο αβοκάντο, τις ελιές, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα, αποτελούν αποδεδειγμένα την ιδανικότερη επιλογή για την κλασσική δίαιτα των 1.600 θερμίδων, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δεν έχουν, όμως, τη μαγική ιδιότητα της καταπολέμησης του τοπικού πάχους, προειδοποιούν οι ειδικοί: παρά το γεγονός ότι είναι υγιεινά λιπαρά, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα παραμένουν λιπαρά, με εννέα θερμίδες ανά γραμμάριο –σημειώστε εδώ πως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες έχουν τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο– η κατανάλωση των οποίων πρέπει να γίνεται με μέτρο. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε τρώγοντας ξηρούς καρπούς ή guacamole, και να ακυρώσουμε έτσι τα οφέλη τους, φορτώνοντας τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Ή μήπως είναι θέμα άσκησης;
Ακόμη κι αν κάνετε εκατό κοιλιακούς την ημέρα, το λίπος από την κοιλιά δε θα φύγει
, αν δεν ακολουθείτε μια σωστή δίαιτα: η συγκεκριμένη άσκηση θα «ισιώσει» τους κοιλιακούς μύες σας και θα σας κάνει να δείχνετε πιο αδύνατοι και σε καλύτερη φόρμα, μόνο αν δεν έχετε συσσωρευμένο τοπικό πάχος στην περιοχή.

«Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, η καλύτερη πρακτική είναι ο συνδυασμός σωστής δίαιτας και τακτικής άσκησης. Περίπου 60 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, π.χ. γρήγορο περπάτημα, την ημέρα αρκούν» λέει η Christine Rosenbloom, PhD, καθηγήτρια διατροφής στο Georgia State University. Όσο πιο έντονη η άσκηση, τόσο περισσότερα κιλά θα χάσετε από τη συγκεκριμένη περιοχή. «Τα άτομα που κάνουν έντονη αερόβια άσκηση τείνουν να είναι πιο αδύνατα στην κοιλιακή περιοχή» λέει ο Michael Jensen.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν…
Μπορείτε να καταφύγετε στη λύση της στομαχικής χειρουργικής επέμβασης. Το γνωστό «δαχτυλίδι» μειώνει τον όγκο του στομαχιού, με αποτέλεσμα να χορταίνετε ευκολότερα και να χάνετε βάρος γρήγορα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 197 παχύσαρκα άτομα στην Αμερική, τα μισά εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στομάχου, παράλληλα με τα προγράμματα δίαιτας και άσκησης που όλοι ακολουθούσαν, τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι θεαματικά: κατά μέσο όρο, όσοι υποβλήθηκαν στην επέμβαση έχασαν 34 κιλά περισσότερα απ’ όσους ακολούθησαν μόνο τη δίαιτα και τα προγράμματα γυμναστικής, τα επίπεδα χοληστερόλης έπεσαν κατά 40 μονάδες, οι δείκτες μάζας σώματος κατά 15 μονάδες και 19% λιγότεροι συμμετέχοντες είχαν διαβήτη.

Η άλλη χειρουργική επέμβαση στομάχου, που συχνά αναφέρεται ως μπαλονάκι, σημείωσε επίσης θεαματικά αποτελέσματα στις έρευνες: μετά την πάροδο δύο ετών, οι συμμετέχοντες που είχαν υποβληθεί στην επέμβαση είχαν χάσει κατά μέσο όρο το 21% του βάρους τους, έναντι 5,5% των συμμετεχόντων που ακολούθησαν αυστηρή δίαιτα, σε συνδυασμό με φαρμακευτικά σκευάσματα μείωσης βάρους και αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Σύμφωνα με τον Howard J. Eisenson, MD, διευθυντή του Duke Diet & Fitness Center του ιατρικού κέντρου του Duke University, και οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολύ πιο ασφαλείς και πολύ αποτελεσματικότερες απ’ ότι φανταζόμαστε.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v