Οι λόγοι που κάποιος κερατώνει

Η απιστία δεν είναι καλό πράγμα, και όλοι το ξέρουμε αυτό. Γιατί, όμως, συμβαίνει;
Οι λόγοι που κάποιος κερατώνει
Η απιστία αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο μέσα σε μία σχέση. Είναι μια σκιά, που γιγαντώνεται από την ανασφάλεια, και απειλεί ανά πάσα στιγμή να καταστρέψει τα πάντα. Γιατί, όμως, συμβαίνει; Προσπαθούμε να αναλύσουμε και να καταλάβουμε τα κίνητρα πίσω από την απιστία, χωρίς να κρίνουμε (όσο μπορούμε, δηλαδή), και με τις καλύτερες προθέσεις.

Επειδή κάθε ιστορία έχει δυο πλευρές, και ίσως πρέπει να δίνουμε περισσότερη σημασία. Λένε, άλλωστε, πως μόνο αν καταλάβεις τον εχθρό σου θα μπορέσεις να τον νικήσεις…

Ο μύθος της ικανοποίησης
Οι περισσότεροι άνθρωποι που απατούν τους συντρόφους τους θα δηλώσουν πως κάτι δεν τους ικανοποιεί στην σχέση τους. Συνεπώς, η απιστία (σεξουαλική ή συναισθηματική) είναι ο τρόπος που βρίσκουν για να καλύψουν το κενό.
Το δικαιολογούμε; Όχι, επειδή αυτά είναι προβλήματα που λύνονται με λίγο διάλογο. Ή με χωρισμό.

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο
Αν πιστεύεις ότι ο σύντροφός σου σε αδίκησε με κάποιον τρόπο, ή – ακόμα χειρότερα – αν ξέρεις πως έχει απιστήσει κι εκείνος, τότε το κάνεις για να εκδικηθείς. Απλή λογική, οφθαλμός αντί οφθαλμού.
Το δικαιολογούμε; Όχι, επειδή το να πέφτεις στο επίπεδο κάποιου που σου έχει κάνει κακό είναι λάθος. Η εκδίκηση προσφέρει ευχαρίστηση, μα μόνο στιγμιαία.

Η κατάσταση είναι παθολογική
Αν μιλάμε για ένα άτομο που έχει απατήσει κάθε του σύντροφο, απλά και μόνο επειδή νιώθει την ανάγκη, η κατάσταση γίνεται περίπλοκη. Αυτά τα άτομα θα σου πουν ότι αν μπορούσαν να το αποφύγουν, θα το έκαναν.
Το δικαιολογούμε; Ναι, αλλά δεν το στηρίζουμε. Είναι σοβαρό πρόβλημα, που μπορεί να σου καταστρέψει την ζωή, και η ψυχοθεραπεία μπορεί να κριθεί αναγκαία.

Φόβος της δέσμευσης
Θέλεις σχέση, αλλά μόλις την βρεις, φρικάρεις. Προσπαθείς να την σαμποτάρεις. Πολλές φορές, αυτά τα άτομα θα προσπαθήσουν να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του κακού, απλά και μόνο για να σε διώξουν από κοντά τους και να μην χρειαστεί να διαχειριστούν αυτά που νιώθουν.
Το δικαιολογούμε; Ξεκάθαρα όχι. Είναι απλώς ανώριμη συμπεριφορά. Όσο κι αν έχεις πληγωθεί από σχέσεις στο παρελθόν, πρέπει να μάθεις να εμπιστεύεσαι.

Η αδρεναλίνη είναι το ναρκωτικό μου
Είναι εκείνα τα άτομα που λατρεύουν τον κίνδυνο, σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Κερατώνουν απλά και μόνο γιατί ξέρουν πως μπορεί να τους πιάσεις στα πράσα, κι αυτό τους προσφέρει περισσότερη ηδονή από την ίδια την πράξη.
Το δικαιολογούμε; Ακούγεται κάπως παθολογικό, για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά επίσης ακούγεται και λίγο ψυχοπαθές. Όχι.

Μου λείπουν τα παλιά…
Έχεις σχέση, περνάς καλά, αλλά έχεις και μισή ντουζίνα single φίλους που κάνουν σεξ με ό,τι κινείται. Και νιώθεις μια νοσταλγία για τις ωραίες εκείνες εποχές που μπορούσες να κάνεις το ίδιο κι εσύ. Ή απλά ζηλεύεις τους φίλους σου.
Το δικαιολογούμε; Για όνομα του θεού, όχι. Αν σου λείπει να είσαι single, χώρισε.

Απλά χρειάζομαι λίγη προσοχή
Νιώθεις ότι ο σύντροφός σου δεν σε προσέχει αρκετά, άρα ψάχνεις την προσοχή αλλού. Και μπορεί αυτό να είναι όντως ένα πρόβλημα στην σχέση σου, δεν πρόκειται να το αρνηθούμε. Αν δεν ασχολείστε ο ένας με τον άλλον, είναι καν αυτό σχέση;
Το δικαιολογούμε, όμως; Όχι, επειδή – ξανά – είναι πρόβλημα που λύνεται μέσω του διαλόγου.

Παραγνωριστήκαμε…
Απλά, ξεκάθαρα λόγια: Νιώθεις ότι η σχέση σου έχει φάει τα ψωμιά της, βαριέσαι, αλλά δεν κάνεις και κίνηση να χωρίσεις, επειδή η ασφάλεια και η ρουτίνα σας είναι πλέον κάτι που χρειάζεσαι στην ζωή σου. Οπότε, ψάχνεις να βάλεις στην ζωή σου λίγη περιπέτεια.
Το δικαιολογούμε; ΟΧΙ. Μπορείς κάλλιστα να χωρίσεις και να τα κάνεις όλα αυτά, χωρίς ενοχές. Οι σχέσεις δεν είναι φτιαγμένες για να κρατούν για πάντα, και ήρθε η ώρα να το αποδεχτείς.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v