Τα λάθη που οδηγούν στον χωρισμό

Όλοι κάνουμε λάθη… Μήπως όμως κάποια από αυτά είναι ικανά να καταστρέψουν την σχέση μας;
Τα λάθη που οδηγούν στον χωρισμό
Όλοι κάνουμε λάθη στις σχέσεις μας. Μάλιστα, κάποιος θα έλεγε ότι μια σχέση είναι τόσο καλή, όσο καλά διαχειρίζονται και οι δύο σύντροφοι τα λάθη που κάνουν. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένα λάθη που είναι πραγματικά άσχημα, και μπορεί να βάλουν την σχέση σας σε κίνδυνο.

Ποια είναι αυτά; Και υπάρχει τρόπος να τα αντιστρέψουμε;

Μιλάς σε φίλους για την σχέση σου
Συγκεκριμένα, μιλάς στους φίλους σου για τα προβλήματα της σχέσης σου. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ανάγκη να εκφράσεις την απογοήτευσή σου, αλλά οι φίλοι σου θα ανησυχήσουν περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει (κι αυτό είναι λογικό, σ’ αγαπάνε) και δεν θα μπορέσουν να σου προσφέρουν αντικειμενικές συμβουλές. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις – εκτός του να προσπαθείς να συζητάς τα προβλήματα με τον σύντροφό σου απευθείας – είναι να διαλέξεις έναν πολύ έμπιστο φίλο, και να είναι ο μόνος που να ακούει τα παράπονά σου.

Μιλάς μόνο για τα αρνητικά
Αρνητικά και προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις. Το ζήτημα είναι να τα βάζεις στην ζυγαριά με τα καλά, και μετά να κρίνεις αν αξίζει να μείνεις ή να φύγεις. Το μυαλό σου, όπως είναι λογικό, θα δει τα πράγματα από την δική σου οπτική γωνία, και θα εστιάσει στα σημεία που νιώθεις ότι αδικείσαι. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αρχίσεις να βλέπεις και τα θετικά σε αυτή την σχέση. Αν καταλήξεις ότι τα θετικά δεν αρκούν, τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Οι συζητήσεις σας δεν καταλήγουν πουθενά
Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα και αποφασίσετε να το συζητήσετε, δεν πρέπει να αρχίσετε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αναλύσετε και οι δύο το πώς βλέπετε τα πράγματα, πώς πιστεύετε ότι σας επηρεάζει η κατάσταση, και να προσπαθήσετε να βρείτε μία λύση που να σας ικανοποιεί και τους δύο. Το να πετάμε απλά κατηγορίες ο ένας στον άλλο δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.

Περιμένεις να αλλάξει ο σύντροφός σου
Καλώς ή κακώς, ο άνθρωπος δύσκολα αλλάζει, και ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή κάποιος του το είπε. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να είσαι εσύ η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, και σύντομα θα καταλάβει μόνος του ότι κάτι κάνει λάθος. Αντί να του ζητάς να αλλάξει την προσωπικότητά του για ‘σένα, φρόντισε εσύ να είσαι σωστή για τον εαυτό σου. Αν, μετά από όλα αυτά, εξακολουθεί να μην αλλάζει, τότε δεν υπάρχει νόημα να περιμένεις και να σπαταλάς τον χρόνο σου.

Θ.Δ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v