Τα πράγματα που είναι χειρότερα από την απιστία

Επειδή, ναι, υπάρχουν πράγματα στις σχέσεις που είναι πολύ χειρότερα, και πολύ πιο επικίνδυνα!
Τα πράγματα που είναι χειρότερα από την απιστία
Οι σχέσεις πολύ συχνά καταλήγουν να γίνονται… εμπόλεμη ζώνη. Η ανασφάλεια, τα προβλήματα, αλλά και η ρουτίνα, όλα αυτά βάζουν το χεράκι τους στο να κάνουν την ζωή μας πιο δύσκολη. Κι όμως, φαίνεται πως η μεγαλύτερη ανησυχία των ανθρώπων για τις σχέσεις τους είναι η απιστία.

Και, χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τα αισθήματα κανενός, τολμάμε να διαφωνήσουμε. Επειδή υπάρχουν πράγματα που είναι πολύ πιο επικίνδυνα και ύπουλα από την απιστία…

Μικρά ψέματα
Ένα μικρό ψεματάκι, για να φτιάξεις την μέρα κάποιου πού και πού, δεν είναι κακό. Ναι, μπορεί αυτό το ρούχο να μην σου πάει, αλλά θα σου πει ότι είναι τέλειο πάνω σου, γιατί θέλει να σε δει χαρούμενη. Τα μικρά ψεματάκια για μεγάλα προβλήματα, όμως, είναι άλλη ιστορία. Και, τις περισσότερες φορές, αυτό που κρύβεται πίσω τους μπορεί να καταστρέψει μια σχέση με τον πιο άσχημο τρόπο, όπως ένας εθισμός, ή ένα ανεξέλεγκτο οικονομικό πρόβλημα.

Η σιωπή
Όποτε προκύπτει ένα πρόβλημα στην σχέση, πρέπει να το συζητάτε. Το έχουμε πει πολλές φορές, και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε ποτέ. Όσο παίρνετε τα αρνητικά συναισθήματα και τα κλειδώνετε μέσα σας, τόσο περισσότερο θα φθείρεται η σχέση σας.

Το “βόλεμα”
Βολευόμαστε σε μία σχέση, ενώ τίποτα δεν πάει καλά, και δεν χωρίζουμε. Αφήνουμε την οργή μας, την απογοήτευση και την μιζέρια να συσσωρεύονται, αντί να πάρουμε την (γενναία, ομολογουμένως) απόφαση να το λήξουμε και να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή.

Η ζήλεια
Η ζήλεια, ή αλλιώς… η ανασφάλεια. Επειδή από εκεί προέρχεται τις περισσότερες φορές. Η ζήλεια είναι απλά η προβολή της δικής μας ανασφάλειας πάνω σε ένα άτομο, το οποίο συχνά δεν μας έχει δώσει κανένα δικαίωμα. Και κάπως έτσι, χωρίς λόγο, χάνεται η εμπιστοσύνη και τα θεμέλια μιας σχέσης κλονίζονται.

Η ψεύτικη εικόνα
Όλοι μας θέλουμε να δείχνουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας σε μια σχέση, ειδικά στις αρχές. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει όμως σε επικίνδυνα μονοπάτια. Να υποκρινόμαστε πως είμαστε ένας διαφορετικός άνθρωπος. Είναι τόσο εύκολο να χαθούμε σε αυτό το ψέμα, και μετά, για να μην μας ανακαλύψουν, να κάνουμε τα πράγματα όλο και χειρότερα. Ίσως η παλιά, κλασική συμβουλή, “Να είσαι ο εαυτός σου” να είναι ό,τι πιο σοφό έχουμε ακούσει. Ακόμα κι αν φαίνεται πολύ δύσκολο μερικές φορές.

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v