Rss - In2life.grΜεγέθυνσηΣμύκρινση
|
 

Smart TV: Ήρθαν για να μείνουν

Δημοσίευση | 3 Δεκεμβρίου 2012 - Παλαιότερο των 360 ημερών

του Χρήστου Τζώρτζη

Ο όρος Smart TVs έχει τελευταία λάβει διαστάσεις πανδημίας, μιας και μια έξυπνη έκδοση της αγαπημένης μας οικιακής συσκευής δεν είναι κάτι που εύκολα θα προσπεράσουμε. Τι σημαίνει όμως Smart TV, πώς λειτουργεί, τι είναι αυτό που την διαχωρίζει από τις κοινές τηλεοράσεις, ποιες επιπλέον δυνατότητες προσφέρει και γιατί τη χρειαζόμαστε; 

Δεδομένης της δημοτικότητας συσκευών όπως τα smartphones αλλά και των tablets όπως το iPad, ήταν απλά θέμα χρόνου έως ότου η ιδέα των “connected devices” να μεταφερθεί και στις τηλεοράσεις. Τι είναι όμως μια Smart TV και τι ακριβώς κάνει; Απλά, για την ιστορία, να αναφέρουμε πως ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τη Samsung και ακόλουθα υιοθετήθηκε από τις LG και Philips, ώστε ουσιαστικά να περιλαμβάνει το σύνολο των συσκευών που διαθέτουν δυνατότητες πρόσβασης στο Internet.

Ποια πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά διαθέτει;

Μια Smart TV προσφέρει έναν αριθμό από "Internet-connected services" (Ιντερνετικές υπηρεσίες), τις οποίες οι κοινές τηλεοράσεις δεν διαθέτουν. Ουσιαστικά, ενσωματώνουν ένα μικρό ισοδύναμο υπολογιστή, το οποίο σας προσφέρει μεγάλο αριθμό υπηρεσιών. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι τηλεοράσεις αυτές προσφέρουν εφαρμογές, media streaming, σερφάρισμα στο Internet, παιχνίδια και –ίσως το πιο σημαντικό– το Internet Protocol Television (IPTV).

Το IPTV είναι ένα εξειδικευμένο πρότυπο Internet βίντεο, αν και στις μέρες μας χρησιμοποιείται περισσότερο για να περιγράψει οποιοδήποτε βίντεο μεταδίδεται (streaming) μέσω Internet στην τηλεόρασή σας. Το βίντεο αυτό μπορεί να έχει τη μορφή μικρών clips ή συνεχούς ροής live καναλιών. Παρ' όλο που τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι καινούργια και αποτελούν τμήμα κάποιων τηλεοράσεων από το 2005, ο όρος Smart TV, από τη στιγμή που έγινε διεθνής, τα περιέγραψε κατάλληλα.

Αν και οι έξυπνες τηλεοράσεις διαθέτουν πολλά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, υπάρχει κάποιο που υπόσχεται να επαναστατικοποιήσει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας. Όπως ακριβώς τo PVR (το γνωστό μας βίντεο player), ουσιαστικά εισήγαγε την ιδέα του time shifting, οπότε δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να βλέπουμε την επιλεγμένη εκπομπή όποτε αυτή μεταδίδεται, το IPTV αποτελεί το μεγάλο βήμα μετεξέλιξης στις Smart TVs.

Το IPTV (Internet Protocol Television) είναι ένα σύστημα όπου οι ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες μεταδίδονται μέσω Internet με τη χρήση Internet Protocol. Ουσιαστικά, τα τηλεοπτικά κανάλια και τα προγράμματα μεταδίδονται μέσω μιας ευρυζωνικής σύνδεσης, αντί της κλασικής οδού των καλωδίων. Αυτά τα στριμαρισμένα βίντεο κωδικοποιούνται σε μια σειρά από πακέτα και ακόλουθα μεταφέρονται μέσω Internet. Αυτό συνεπάγεται πως ο καθένας μπορεί να τα παραλάβει, εφόσον φυσικά διαθέτει την κατάλληλη συσκευή και συνδρομή στη σχετική υπηρεσία.

Η λειτουργία time shifting στις υπηρεσίες IPTV είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορείτε να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας εκπομπές όποτε θέλετε, από όποιο σημείο τις αφήσατε, αλλά δεν είναι η μόνη. Εξίσου σημαντική δυνατότητα για τις Smart TVs είναι και αυτή της πρόσβασης σε υπηρεσίες Video On Demand (VOD), όπου το βίντεο μεταδίδεται μέσω ενός κεντρικού server ή δικτύου για να το παρακολουθήσετε στην τηλεόρασή σας. Το VOD επιτρέπει στο χρήστη να παραγγείλει ψηφιακά μεταδιδόμενες ταινίες από την άνεση του σπιτιού του. Ο χρήστης μπορεί να δει το βίντεο την ώρα που κατεβαίνει ή να επιλέξει να το δει όταν έχει ολοκληρωθεί το κατέβασμα. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει την αναπαραγωγή, την παύση, fast forward και rewind του βίντεο, καθώς και να παραλείψει σκηνές. Στην περίπτωση βέβαια του VOD θεωρείται δεδομένη η χρήση DSL για να είναι η σύνδεση αξιόπιστη.

Ένα τρίτο πλεονέκτημα των Smart TVs είναι το γνωστό πλέον DLNA, το οποίο επιτρέπει στον κάτοχο της τηλεόρασης να κάνει streaming σε media από υπολογιστές ή smartphones στη συσκευή του. Εφόσον έχετε την “ευγενή” συνήθεια να κατεβάζετε βίντεο και μουσική από το Web, τότε η Smart TV σας θα σας προσφέρει πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτό χωρίς να πρέπει να το αντιγράψετε σε κάποιο δισκάκι ή USB αποθηκευτική συσκευή για να το δείτε.

Δημοσίευση | 3 Δεκεμβρίου 2012

SPONSORED LINKS