Smart TV: Ήρθαν για να μείνουν

Τι παραπάνω θα κάνει μια "έξυπνη" εκδοχή της τηλεόρασής σας; Τι ακριβώς είναι το Internet Protocol, και γιατί το χρειάζεστε στο σαλόνι σας; Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις Smart TVs... σε απλά ελληνικά.
Smart TV: Ήρθαν για να μείνουν
του Χρήστου Τζώρτζη

Ο όρος Smart TVs έχει τελευταία λάβει διαστάσεις πανδημίας, μιας και μια έξυπνη έκδοση της αγαπημένης μας οικιακής συσκευής δεν είναι κάτι που εύκολα θα προσπεράσουμε. Τι σημαίνει όμως Smart TV, πώς λειτουργεί, τι είναι αυτό που την διαχωρίζει από τις κοινές τηλεοράσεις, ποιες επιπλέον δυνατότητες προσφέρει και γιατί τη χρειαζόμαστε; 

Δεδομένης της δημοτικότητας συσκευών όπως τα smartphones αλλά και των tablets όπως το iPad, ήταν απλά θέμα χρόνου έως ότου η ιδέα των “connected devices” να μεταφερθεί και στις τηλεοράσεις. Τι είναι όμως μια Smart TV και τι ακριβώς κάνει; Απλά, για την ιστορία, να αναφέρουμε πως ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τη Samsung και ακόλουθα υιοθετήθηκε από τις LG και Philips, ώστε ουσιαστικά να περιλαμβάνει το σύνολο των συσκευών που διαθέτουν δυνατότητες πρόσβασης στο Internet.

Ποια πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά διαθέτει;

Μια Smart TV προσφέρει έναν αριθμό από "Internet-connected services" (Ιντερνετικές υπηρεσίες), τις οποίες οι κοινές τηλεοράσεις δεν διαθέτουν. Ουσιαστικά, ενσωματώνουν ένα μικρό ισοδύναμο υπολογιστή, το οποίο σας προσφέρει μεγάλο αριθμό υπηρεσιών. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι τηλεοράσεις αυτές προσφέρουν εφαρμογές, media streaming, σερφάρισμα στο Internet, παιχνίδια και –ίσως το πιο σημαντικό– το Internet Protocol Television (IPTV).

Το IPTV είναι ένα εξειδικευμένο πρότυπο Internet βίντεο, αν και στις μέρες μας χρησιμοποιείται περισσότερο για να περιγράψει οποιοδήποτε βίντεο μεταδίδεται (streaming) μέσω Internet στην τηλεόρασή σας. Το βίντεο αυτό μπορεί να έχει τη μορφή μικρών clips ή συνεχούς ροής live καναλιών. Παρ' όλο που τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι καινούργια και αποτελούν τμήμα κάποιων τηλεοράσεων από το 2005, ο όρος Smart TV, από τη στιγμή που έγινε διεθνής, τα περιέγραψε κατάλληλα.

Αν και οι έξυπνες τηλεοράσεις διαθέτουν πολλά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, υπάρχει κάποιο που υπόσχεται να επαναστατικοποιήσει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας. Όπως ακριβώς τo PVR (το γνωστό μας βίντεο player), ουσιαστικά εισήγαγε την ιδέα του time shifting, οπότε δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να βλέπουμε την επιλεγμένη εκπομπή όποτε αυτή μεταδίδεται, το IPTV αποτελεί το μεγάλο βήμα μετεξέλιξης στις Smart TVs.

Το IPTV (Internet Protocol Television) είναι ένα σύστημα όπου οι ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες μεταδίδονται μέσω Internet με τη χρήση Internet Protocol. Ουσιαστικά, τα τηλεοπτικά κανάλια και τα προγράμματα μεταδίδονται μέσω μιας ευρυζωνικής σύνδεσης, αντί της κλασικής οδού των καλωδίων. Αυτά τα στριμαρισμένα βίντεο κωδικοποιούνται σε μια σειρά από πακέτα και ακόλουθα μεταφέρονται μέσω Internet. Αυτό συνεπάγεται πως ο καθένας μπορεί να τα παραλάβει, εφόσον φυσικά διαθέτει την κατάλληλη συσκευή και συνδρομή στη σχετική υπηρεσία.

Η λειτουργία time shifting στις υπηρεσίες IPTV είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορείτε να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας εκπομπές όποτε θέλετε, από όποιο σημείο τις αφήσατε, αλλά δεν είναι η μόνη. Εξίσου σημαντική δυνατότητα για τις Smart TVs είναι και αυτή της πρόσβασης σε υπηρεσίες Video On Demand (VOD), όπου το βίντεο μεταδίδεται μέσω ενός κεντρικού server ή δικτύου για να το παρακολουθήσετε στην τηλεόρασή σας. Το VOD επιτρέπει στο χρήστη να παραγγείλει ψηφιακά μεταδιδόμενες ταινίες από την άνεση του σπιτιού του. Ο χρήστης μπορεί να δει το βίντεο την ώρα που κατεβαίνει ή να επιλέξει να το δει όταν έχει ολοκληρωθεί το κατέβασμα. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει την αναπαραγωγή, την παύση, fast forward και rewind του βίντεο, καθώς και να παραλείψει σκηνές. Στην περίπτωση βέβαια του VOD θεωρείται δεδομένη η χρήση DSL για να είναι η σύνδεση αξιόπιστη.

Ένα τρίτο πλεονέκτημα των Smart TVs είναι το γνωστό πλέον DLNA, το οποίο επιτρέπει στον κάτοχο της τηλεόρασης να κάνει streaming σε media από υπολογιστές ή smartphones στη συσκευή του. Εφόσον έχετε την “ευγενή” συνήθεια να κατεβάζετε βίντεο και μουσική από το Web, τότε η Smart TV σας θα σας προσφέρει πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτό χωρίς να πρέπει να το αντιγράψετε σε κάποιο δισκάκι ή USB αποθηκευτική συσκευή για να το δείτε.



Τι μπορώ να κάνω με μια Smart TV;

Είναι δεδομένο πως δεν διαθέτει δυνατότητες αποστολής email ή επεξεργασίας κειμένων και υπολογιστικών φύλλων, αλλά μια Smart TV έχει αρκετά κοινά σημεία με έναν υπολογιστή. Σας επιτρέπει να περιηγηθείτε στο Web, να παρακολουθήσετε βίντεο στο YouTube και να ασχοληθείτε με τα sites κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές από τις τηλεοράσεις υποστηρίζουν επίσης και Flash, το οποίο συνεπάγεται σαφώς καλύτερη εμπειρία στο browsing.

Από την άλλη, μιας και η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, είναι αναπόφευκτο κάποια χαρακτηριστικά της να παραμείνουν και να ενδυναμωθούν και άλλα να εγκαταλειφθούν. Για παράδειγμα, πόσοι τελικά είναι εκείνοι που θα κάνουν χρήση του Facebook –μια μάλλον ιδιωτική δραστηριότητα– στην οθόνη της τηλεόρασή τους, μπροστά στην οικογένειά τους, όταν απλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα laptop για το σκοπό αυτόν;

Το Skype είναι σίγουρα μια χρήσιμη εφαρμογή, η οποία με την προσθήκη μιας Webcam, σας επιτρέπει να μιλάτε με τους φίλους σας στην τηλεόρασή σας. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι το Smart Hub που ενσωματώνουν κάποια μοντέλα της Samsung. Πρόκειται για ένα περιβάλλον που περιλαμβάνει τα Widgets, τις εφαρμογές, τον browser και την λειτουργία αναζήτησης. Η τελευταία είναι ιδιαίτερα λειτουργική αφού μπορείτε να δώσετε ένα κείμενο προς έρευνα και τα αποτελέσματα να αντληθούν από παντού, δηλαδή από συνδεδεμένες συσκευές, από το Web, από το Facebook, κ.ά.

Πώς δουλεύουν οι TV apps;

Όλες οι Smart TVs διαθέτουν μια homepage που επιτρέπει πρόσβαση σε διαφορετικές λειτουργίες και από εκεί στα διαφορετικά app stores που περιλαμβάνει. Συνήθως, υπάρχει ένας συνδυασμός από δωρεάν και εμπορικές εφαρμογές διαθέσιμες για τις Smart TVs (με τις δωρεάν να αποτελούν την πλειονότητα), ενώ οι κατασκευαστές επιχειρούν συνεχώς να μεταφέρουν τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές των κινητών συσκευών στις τηλεοράσεις.

Κάποιοι κατασκευαστές προσφέρουν τη δυνατότητα στον κάτοχο να μπορεί να κατεβάζει αυτόματα τα νέα χαρακτηριστικά όποτε είναι διαθέσιμα, και να τα επιλέγει μέσα από την κεντρική σελίδα. Θα βρείτε εφαρμογές με μεγάλη ποικιλία όπως Internet radio, πρόβλεψη καιρού, διασκέδαση, κοινωνική δικτύωση αλλά και παιχνίδια.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω εφαρμογές σε άλλες TVs και συσκευές;

Δυστυχώς, οι Smart TVs έχουν το δικό τους μοναδικό λειτουργικό περιβάλλον και κατά συνέπεια δεν μπορείτε να μεταφέρετε εφαρμογές από τη μία συσκευή στην άλλη.

Πώς συνδέεται η τηλεόραση στο Internet;

Όλες οι Smart TVs διαθέτουν ένα καλώδιο Ethernet στο πίσω μέρος της τηλεόρασης, ενώ οι περισσότερες υποστηρίζουν και ασύρματη σύνδεση. Για να συνδεθείτε στο Internet θα πρέπει να “στήσετε” ένα οικιακό δίκτυο και η διαδικασία είναι παρόμοια με τη σύνδεση ενός laptop.

Κάποιες Smart TVs υποστηρίζουν ασύρματη συνδεσιμότητα αν και δεν ενσωματώνουν το απαραίτητο hardware, το οποίο ο κάτοχος θα πρέπει να το αποκτήσει με κάποιο επιπλέον κόστος. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα προτείναμε την ενσύρματη σύνδεση. Μπορεί εξαρχής να μην σας αρέσει η ιδέα ενός ακόμα καλωδίου, αλλά είναι βέβαιο πως θα σας παράσχει πολύ πιο σταθερή σύνδεση.

Αν δεν θέλω να αγοράσω καινούργια τηλεόραση;

Εάν είχατε αγοράσει μια LCD/ Plasma τηλεόραση σχετικά πρόσφατα και δεν θέλετε φυσικά να την πετάξετε, τότε υπάρχει τρόπος να έχετε πρόσβαση στα χαρακτηριστικά μιας Smart TV. Αρκετές εταιρείες προσφέρουν τα λεγόμενα Set-top boxes (STP), τα οποία είναι ένα είδος tuner και ενσωματώνουν “έξυπνες” λειτουργίες. Εκτός αυτών, η επένδυση σε ένα media player αποτελεί έναν οικονομικό τρόπο, για την πρόσβαση σε streaming περιεχόμενο στο home theater σύστημά σας.

Τέλος, να τονίσουμε πως υπηρεσίες όπως το LG Cloud της LG, διατίθενται και στη μορφή SmartWorld app για τις Smart TVs της εταιρείας. Την εφαρμογή αυτή μπορείτε να την κατεβάσετε από το site της. Η λογική είναι πως εφόσον συγχρονιστούν, αυτόματα οι εφαρμογές θα μοιράζονται δεδομένα και περιεχόμενο ανάμεσα σε κάθε συσκευή. Για παράδειγμα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχετε τραβήξει με το smartphone σας, θα μπορείτε να τα δείτε στην τηλεόρασή σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v