Ωραίες νηστίσιμες συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τι τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα; Πέντε νόστιμες ιδέες για όσους νηστεύουν ακόμη και από λάδι.
Ωραίες νηστίσιμες συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Νηστίσιμες μακαρονάδες, μεσογειακά φουρνιστά λαχανικά, ελληνικές γεύσεις, λαχταριστά επιδόρπια χωρίς τύψεις και μερικές αλάδωτες, αλλά όχι άγευστες ιδέες: Ποιος είπε ότι η Μεγάλη Εβδομάδα πρέπει να είναι άνοστη; Σας έχουμε πέντε συνταγές για να χορτάσετε νηστίσιμη γεύση… πριν φτάσετε στην πατροπαράδοτη μαγειρίτσα και το αρνί.

Νηστίσιμη μακαρονάδα με ταχίνι
Υλικά:
500 γρ. λιγκουίνι, 1 κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη, κομμένη σε λωρίδες, 1 πράσινη πιπεριά καθαρισμένη, κομμένη σε λωρίδες, 2 καρότα – 1 πράσο – 1 σέλερι (καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες), 7-8 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 5-6 κ.σ. ταχίνι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μπόλικο αλατισμένο νερό ή σε ζωμό λαχανικών βράζουμε τα λιγκουίνι. Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά. Τα καρυκεύουμε και μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε ένα φλυτζάνι από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά. Παίρνουμε από την κατσαρόλα που βράζουν τα ζυμαρικά 1 1/2 φλυτζάνι νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε μέσα το ταχίνι και το διαλύουμε καλά. Βγάζουμε από την κατσαρόλα με μία τσιμπίδα τα λιγκουίνι (χωρίς να τα σουρώσουμε) και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερωμένο ταχίνι. Ανακινούμε καλά το τηγάνι ώστε να καλύψει η σάλτσα τα ζυμαρικά. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι από εδώ 



Μπιφτέκια Λαχανικών
Υλικά:
3 κ.σ. ελαιόλαδο, 5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα, 1/2 φλ. αρακά, 1 τριμμένο καρότο, 2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης, 1 κουτάκι μπύρα, 1 μικρή βρασμένη πατάτα, αλάτι, πιπέρι, δυόσμος, ρίγανη
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζουμε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπολ κι ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Με το υπόλοιπο λάδι αλείφουμε ένα ταψάκι και ψήνουμε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν. Συνοδεύουμε με φρέσκια πράσινη σαλάτα.

Γλυκόξινο τουρλού
Υλικά:
8 μικρά κολοκυθάκια, 2 μελιτζάνες φλάσκες, 5 καρότα, 3 πιπεριές (χρωματιστές διάφορα χρώματα), πατάτες μέτριες), μαϊντανό, 2 κρεμμύδια μεγάλα, σκόρδο, 2 πορτοκάλια (γλυκά), 4 κ.σ. μέλι, λάδι, 3 κ.σ. ξύδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, χυμό τομάτας (ποσότητα ανάλογη του πόσο ζουμερό θέλετε το φαγητό)
Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα ρίχνουμε στη γάστρα με τον μαϊντανό. Προσθέτουμε το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μια πρέζα ρίγανη. Αδειάζουμε τον χυμό τομάτας. Σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγο ζεστό νερό και διαλύουμε το μέλι. Ρίχνουμε το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, προσθέτουμε το ξίδι, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το φαγητό. Τα πορτοκάλια τα καθαρίζουμε και τα βάζουμε φετούλες γύρω γύρω στο ταψί ή τη γάστρα αλλά και ενδιάμεσα στο φαγητό. Τέλος, ρίχνουμε το λάδι (όσο θέλουμε) και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Η συνταγή είναι από εδώ 



Και δύο αλάδωτες συνταγές…

Κολοκυθάκια γεμιστά αλάδωτα
Υλικά:
Για τη γέμιση: 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 200γρ. μανιτάρια κονσέρβα (μαζί με το ζουμί τους), 12 κ.σ. ρύζι καρολίνα, 3 κ.σ. κουκουνάρι, 3 κ.σ. καρύδια τριμμένα, 3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα: 3 κ.σ. νισεστέ, 1 κ.σ. ταχίνι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 3 κ.σ. χυμό λεμονιού, λίγο ζωμό από την κατσαρόλα ή ζωμό λαχανικών ή νερό
Εκτέλεση:
Σε ελάχιστο νερό, αχνίζουμε το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι. Ρίχνουμε τα μανιτάρια με λίγο από το ζουμί τους, το ρύζι, το κουκουνάρι, τα καρύδια και σιγοβράζουμε. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Καθαρίζουμε τα κολοκύθια, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τα αδειάζουμε σαν ποτηράκια. Τα γεμίζουμε, κλείνουμε το άνοιγμα με μια ροδέλα κολοκύθι και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο όπως τους ντολμάδες. Ρίχνουμε τα καρότα, το υπόλοιπο ζουμί από τα μανιτάρια, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε. Διαλύουμε το νισεστέ με λίγο νερό και τον ανακατεύουμε με το ταχίνι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού. Βάζουμε να βράσει ο ζωμός και ρίχνουμε το μείγμα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δεν πρέπει να σφίξει πολύ για να μπορεί να απορροφηθεί από τα κολοκύθια. Σερβίρουμε τα κολοκύθια σε πιάτο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα καρότα.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Αλάδωτα τσουρεκάκια
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 φακελάκια ξερή μαγιά, 150γρ. ταχίνι, 600γρ. νερό χλιαρό, 300γρ. ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 5 γρ. γλυκάνισο, 5 γρ. μαχλέπι, 2 γρ. μαστίχα Χίου, 2 γρ. κακουλέ, 2 βανίλιες, 1 πρέζα αλάτι, Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 κ.σ. ταχίνι και 50γρ. νερό (για το άλειμμα), σουσάμι, κανέλα-ζάχαρη(προαιρετικά), σταγόνες σοκολάτας, κανέλα-ζάχαρη (προαιρετικά για γέμιση)
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μπόλ του μίξερ το νερό, τις μαγιές, τη ζάχαρη (εκτός από 1 κ.σ. ζάχαρη) και 100γρ περίπου από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Περιμένουμε να δουλέψει η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα μας για 10’ περίπου. Εν τω μεταξύ, βάζουμε στο μούλτι τη κουταλιά ζάχαρης που κρατήσαμε με όλα τα μυρωδικά εκτός από το ξύσμα και τα χτυπάμε να γίνουν σκόνη. Μετά τα 10’ που έχει αφρίσει το μείγμα με τη μαγιά, ρίχνουμε μέσα το ταχίνι, το υπόλοιπο αλεύρι, τα μυρωδικά από το μούλτι, το ξύσμα και το αλάτι και τα χυπάμε με το γάντζο για 10’ περίπου - μη σας φοβίσει που το μείγμα θα είναι αρκετά μαλακό. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 με 2 ώρες.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας, την αδειάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια με καλά αλευρωμένα χέρια ή και με τη βοήθεια μιας αλευρωμένης σπάτουλας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 12 ίσα μέρη των 150γρ., φτιάχνουμε κορδόνια και τα τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκάρι ή κοτσιδάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αφήνουμε άλλη μισή ώρα περίπου να φουσκώσουν ξανά και στη συνέχεια τα αλείφουμε προσεκτικά με το ταχίνι, αραιωμένο με το νερό που έχουμε για το άλειμμα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Αν θέλουμε, από πάνω ρίχνουμε σουσάμι ή κανέλα-ζάχαρη… Ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Μπορούμε να τα κάνουμε και με γέμιση, πλαταίνοντας τα κορδόνια και βάζοντας μέσα ζάχαρη, κανέλα, σταγόνες κουβερτούρας κλπ.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v