Ουζάκι και… νηστεία: 7 διευθύνσεις με άρωμα θαλασσινό

Η νηστεία παντρεύεται με ποικιλίες ούζων και έρχεται στο τραπέζι μας μέσα από λαχταριστά πιάτα σε 7 κορυφαίες διευθύνσεις για μεζεδάκια.
Ουζάκι και… νηστεία: 7 διευθύνσεις με άρωμα θαλασσινό

του Νικόλα Γεωργιακώδη

H Σαρακοστή έχει επισήμως ξεκινήσει και πλέον από το τραπέζι μας απουσιάζουν – για κάποιο διάστημα- κρέατα και άλλα εδέσματα. Ε και; Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε υπέροχα νηστίσιμα πιάτα και μάλιστα σε αγαπημένες ψαρο-διευθύνσεις σε Αθήνα και προάστια.

Λαχταριστά, φρέσκα καλαμαράκια, χταποδάκι ξιδάτο, ριζότι με σουπιές και γαρίδες, όστρακα και ένα σωρό ακόμα νηστίσιμες λιχουδιές μας κάνουν γευστική παρέα συνοδεία του ταιριαστού και απαραίτητου ούζο.

Δεύτε λάβετε…. μεζεδάκια λοιπόν σε 7 κορυφαίες διευθύνσεις.

To Δράμι
Σίφνου 4 και Χανίων 47, Αγία Βαρβάρα, τηλ: 210 5625300 και Φιλικής Εταιρίας & Λαοδίκης 22, Γλυφάδα

Μεζεδοπωλείο – σήμα κατατεθέν της «νόστιμης» πιάτσας της Αγίας Βαρβάρας (και εδώ και μερικούς μήνες με αδερφάκι στη Γλυφάδα), το Δράμι θυμίζει παλιό μπακάλικο με διάσπαρτες κονσέρβες ΚΥΚΝΟΣ στον εσωτερικό του χώρο, παλιά μηχανήματα, ένα cosy παταράκι και ξύλινα, λευκά τραπεζάκια. Το λαχταριστό του μενού ενισχύεται ένεκα Σαρακοστής και έτσι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε γαρίδες ψητές, νοστιμότατο καλαμαράκι, γαριδάκι τηγανιτό, σουπιές στιφάδο, μύδια αχνιστά, μυδοπίλαφο και σούπερ γαριδομακαρονάδα. Συνοδεύουμε με ουζάκι από ικανοποιητική ποικιλία ετικετών και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20-25€ κατ’ άτομο.

Ρακί Μεζέ
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, τηλ: 210 9429027

Στο ψαροστέκι της Καλλιθέας, ο χώρος είναι όμορφα διακοσμημένος με αέρα μοντέρνας ψαροταβέρνας και οι ψαρομεζέδες συγκεντρώνονται σε ένα άκρως οικονομικό μενού συνοδεύοντας ιδανικά τη ρακή, το ούζο ή το τσίπουρο. Το μενού της παρέας με απεριόριστη κατανάλωση περιλαμβάνει σαλάτα πολίτικη σκορδάτη, φάβα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και ελαιόλαδο, χορτοκεφτέδες χωρίς ίχνος λαδίλας με αρκετά μυρωδικά, μύδια αχνιστά σοταρισμένα με κρεμμυδάκι και σκόρδο και σβησμένα με κρασί, ψιλό γαριδάκι σερβιρισμένο στη σέσουλα και καλαμαράκι γόνος επίσης στη σέσουλα.  Το κόστος του ανέρχεται στα 16€ κατ’ άτομο με ρακή ή χύμα κρασάκι. Φυσικά, μπορείτε να το συνοδεύσετε με κάποιο από τα ούζα που προσφέρονται σε ικανοποιητική ποικιλία, με έξτρα χρέωση.

Ουζερί του Λάκη
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ: 210 8213776

Το cult και ανεπιτήδευτο ουζερι της πλατείας Βικτωρίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: το τηγάνι του είναι από τα πλέον «δυνατά» του σημεία, ενώ οι γεύσεις που βγάζει είναι σούπερ γευστικές και ποιοτικές. Εδώ θα δοκιμάσετε ψαρομεζέδες όπως αχνιστό σαλάχι, μακαρόνια με σουπιές στο μελάνι τους, συμιακό γαριδάκι εξαιρετικό, νοστιμότατη ταραμοσαλάτα, μπακαλιάρο σκορδαλιά, γόνο με πράσο και καυτερή πιπεριά, μυδοπίλαφο και γαριδομακαρονάδα. Στο τέλος, θα σας κεράσουν χαλβά σιμιγδαλένιο με κανέλα για τη… χώνεψη. Μαζί με ουζάκι ή ωραίο κρασί δικό τους, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Αποστακτήριον
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου και Αγίων Αναργύρων 2, Νέα Ερυθραία, τηλ: 210 6207126  

Μεζεδοτσιπουράδικο… με τα όλα του, το ταβερνάκι της πλατείας ντύνει το εσωτερικό του με γήινα χρώματα και πλίνθους του ’40 και υποδέχεται την Σαρακοστή όπως της αρμόζει. Από το τραπέζι μας θα περάσουν σαλάτες με όσπρια, λαχταριστά ντολμαδάκια, ολόφρεσκα καλαμαράκια τηγανιτά, πατάτες κομμένες στο χέρι, ποικιλία θαλασσινών (καβούρια, καραβίδες, μύδια και αχιβάδες) με σάλτσα μουστάρδας κα ούζου, χταποδάκι λιαστό, λαχταριστές γαρίδες σαγανάκι για…. σούπερ βούτες με ψωμί, μανιτάρια στο τηγάνι με γλυκό κρασί, γυαλιστερές, κυδώνια και σούπερ σουπιά στη σχάρα. Για ένα χορταστικό θαλασσο-γεύμα με ουζάκι ή τσίπουρο, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ κατ’ άτομο.

Κλεψύδρα
Λεωφόρος Σταματας 5, Δροσια, Τηλ:2108141990

Στην Δροσιά ο χρόνος κυλά νόστιμα σε μια Κλεψύδρα που ξέρει να τιμά το φρέσκο ψάρι και τους εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες. Ο χώρος μικρός και ζεστός, η ατμόσφαιρα "θαλασσινή" με έντονη την παρουσία του ξύλου και το μενού εστιασμένο σε σούπερ μεζέδες και φρέσκο ψάρι. Από τις νηστίσιμες επιλογές του καταλόγου,  η σαλάτα «Κλεψύδρα» με ξεφλουδισμένη ντομάτα, βραστή πατάτα, ρόκα, ελιές, κάπαρη, κρεμμύδι και γενναίες δόσεις ελαιόλαδου είναι ωραιότατη, ενώ εξαιρετικά είναι τα μύδια σαγανάκι με καραβιδόψιχα και σως μουστάρδας. Πολύ καλή και η φάβα, σερβίρεται με φρεσκοκομμένο κρεμμυδάκι και κάππαρη, ενώ πιάτο "αποκάλυψη" η μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και κιμά από χταπόδι. Μια πρωτότυπη παραλλαγή της κλασσικής μπολονέζ. Στην Κλεψύδρα για ένα γεύμα με ψαρομεζέδες – χωρίς φρέσκο ψάρι – θα πληρώσετε περί τα 20€ ανά άτομο με ουζάκι. 

Ψαροκόκκαλο
Ελευθερίου Βενιζέλου 19, Μελίσσια, τηλ.: 210 8077535

Τίμιο ψαρο-ταβερνάκι, με μικρό και λιτό διακοσμητικά χώρο, που όμως σερβίρει λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες, σε πολύ καλές τιμές. Η αρχή γίνεται με ωραιότατη σαλάτα αλμυρίκια και η συνέχεια περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – νηστίσιμες νοστιμιές όπως φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, νοστιμότατα βραστά λαχανικά συνοδεία μυρωδικών, εξαιρετική γαριδομακαρονάδα, καλαμαράκια και χταποδάκι στα κάρβουνα, σπιτική ταραμοσαλάτα, μύδια σαγανάκι ή αχνιστά, ριζότο με μύδια, καλαμαράκι γόνος συνοδεία σάλτσας και… κατάμαυρο ριζότο με σουπιάς στο μελάνι της. Ο κατάλογος  με τα ούζα περιλαμβάνει περί τις 50 ετικέτες, ενώ στο τέλος «σκάει» κέρασμα γλυκό (ψητό μήλο, παγωτό καϊμάκι, φρούτο, γρανίτα κ.α.). Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ κατ’ άτομο με ουζάκι.   

Σαρδελάκι
Φοίβης 15, Γλυφάδα, τηλ.: 211 4021195

Σταθερή αξία για ψαρομεζέδες στα Νότια, το Σαρδελάκι δημιουργεί σχεδόν σε καθημερινή βάση… προσκύνημα από νεαρόκοσμο που πιάνει θέση στα άνετα τραπεζάκια του και απολαμβάνει γεύσεις θάλασσας νηστίσιμες και μη. Αποθέωση οι γαρίδες σαγανάκι, πολύ καλά τα αχνιστά μύδια, σκορδαλιά «πύραυλός» που θα συγκινήσει και τους πλέον απαιτητικούς, ωραιότατη η σαλάτα με σταμναγκάθι, καθώς επίσης και τα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια. Επίσης νόστιμες οι γαρίδες γόνος στο τηγάνι, και το τηγανιτό θράψαλο. Για ένα μεζεδο-γεύμα με ουζάκι, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. Σημειώστε ότι πρόσφατα το Σαρδελάκι απέκτησε «αδερφάκι», το «Σαρδελάκι… με θέα» στον κόλπο της Βουλιαγμένης, με σούπερ θέα θάλασσα και αντίστοιχο γευστικό concept.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v