Αυτές τις σούπερ συνταγές με ρεβίθια τις δοκίμασες;

Με κότσι, με καλαμαράκια και σε δροσερή σαλάτα, τα ρεβίθια γίνονται πεντανόστιμα, αν έχεις τις κατάλληλες συνταγές.

Αυτές τις σούπερ συνταγές με ρεβίθια τις δοκίμασες;

Είναι σούπερ θρεπτικά, έχουν τεράστια… γκάμα στο πως μπορείς να τα ετοιμάσεις και όχι, η σούπα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να τα φας.

Ώρα να ανακαλύψεις πόσο νόστιμα μπορούν να γίνουν τα ρεβίθια, μέσα από τρεις συνταγές.  

Χοιρινό κότσι με ρεβίθια

Για το κότσι: 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κιλά κότσι, χωρίς δέρμα, αλάτι, πιπέρι, 100 γρ. λευκό κρασί, 500 γρ. νερό, 1 κύβο κότας, 25 γρ. κορν φλάουρ, 2 κ.σ. μουστάρδα

Για τη γαρνιτούρα: 1 κρεμμύδι, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο, 2 κλ. δεντρολίβανο, 1 κιλό ρεβίθια, βρασμένα, 1 κ.γ. κύμινο, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Βάζουμε στα κότσια αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του.

Μεταφέρουμε στη χύτρα ταχύτητας και αφήνουμε να πάρουν χρώμα σε όλη την επιφάνειά τους.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το νερό, τον κύβο και ανακατεύουμε.

Κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα και ανοίγουμε το καπάκι.

Αφαιρούμε τα κότσια, σουρώνουμε τη σάλτσα από τη χύτρα ταχύτητας για να αποφύγουμε τυχόν κόκαλα και βάζουμε ξανά το ζουμί στην χύτρα ταχύτητας.

Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με λίγο κρύο νερό, τη μουστάρδα και μεταφέρουμε στη χύτρα ταχύτητας.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση, να δέσει η σάλτσα, βάζουμε τον μαϊντανό και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Για τη γαρνιτούρα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και σοτάρουμε.

Βάζουμε τα ρεβίθια, το κύμινο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε το κότσι με τα ρεβίθια και μαϊντανό.

Συνταγή από εδώ

Καλαμάρια με ρεβίθια

Υλικά: 250 γρ. ρεβύθια, αποφλοιωμένα και μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς, 2 φύλλα δάφνης, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ολόκληρο, 1 μικρό καρότο, καθαρισμένο και ολόκληρο, 1 μικρό κλωνάρι σέλερι, καθαρισμένο και ολόκληρο

Για τα καλαμάρια: 800-1.000 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 εκ., 5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες σε φετάκια, 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες, 100 γρ. ντοματοπελτές, 250 ml λευκό ξηρό κρασί, τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκια μαντζουράνα, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε τα καλαμάρια με ρεβύθια στραγγίζουμε τα ρεβύθια, τα ξεπλένουμε καλά και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να τα καλύπτει.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.

Στραγγίζουμε τα ρεβύθια, πετάμε το πρώτο νερό όπου τα βράσαμε και τα ξαναβάζουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τόσο νερό που ίσα να τα καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε τη δάφνη, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρούμε τις δάφνες, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και αφήνουμε τα ρεβύθια μέσα στην κατσαρόλα με τον λίγο ζωμό που θα έχει μείνει.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τις καυτερές πιπερίτσες για 1/2 λεπτό.

Ρίχνουμε τα καλαμάρια και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε το κρασί, τον ντοματοπελτέ, τη μαντζουράνα και 200 ml νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ο πελτές.

Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το καλαμάρι.

Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα με τα καλαμάρια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Συνταγή από εδώ

Ρεβιθοσαλάτα με φέτα

Υλικά: 700 γρ. ρεβίθια μαγειρεμένα, 140 γρ. πιπεριές κόκκινες, ψητές, κομμένες σε μικρά καρέ, 140 γρ. ντομάτα λιαστή, κομμένη σε λεπτές φέτες, 60 γρ. ελαιόλαδο, 30 γρ. χυμός λεμόνι, 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 60 γρ. φέτα, τριμμένη στο χέρι, 20 γρ. δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος, 20 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα: 500 γρ. ρεβίθια, 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 70 γρ. καρότο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 5 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες, νερό, αλάτι

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό για 12 ώρες.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια, το νερό, τα λαχανικά και φέρνουμε σε βρασμό.

Όταν βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν καλά, 1½ με 2 ώρες περίπου.

Αλατίζουμε το ζωμό και δοκιμάζουμε ώστε να είναι εύγευστος και λίγο αλμυρός. Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους και έπειτα σουρώνουμε κρατώντας μόνο τα ρεβίθια και αφαιρώντας τα λαχανικά (ο ζωμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες παρασκευές).

Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρούμε στη συντήρηση.

Για τη σαλάτα, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε. Καλό είναι να αφήσουμε τη σαλάτα για λίγες ώρες να μαριναριστεί πριν τη σερβίρουμε. Αν χρειαστεί όμως να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, φροντίζουμε να την αφήσουμε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες.

Συνταγή από εδώ. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v