Εύκολες πεντανόστιμες χριστουγεννιάτικες συνταγές

Ξεχάστε τις γεμιστές γαλοπούλες. Έχουμε βήμα προς βήμα οδηγίες για ένα πεντανόστιμο, και πολύ ευκολότερο, χριστουγεννιάτικο τραπέζωμα.
Εύκολες πεντανόστιμες χριστουγεννιάτικες συνταγές
Αποφασίσατε να μαγειρέψετε για φίλους κι αγαπημένους φέτος τα Χριστούγεννα, αλλά έχετε πελαγώσει μπροστά στις οδηγίες κοπτοραπτικής της πατροπαράδοτης γαλοπούλας; Εμείς είμαστε εδώ! Κι έχουμε, εκτός από μερικές λαχταριστές εορταστικές συνταγές για το τραπέζι σας, κι ένα μυστικό: Αν η ψητή γαλοπούλα ήταν όντως νόστιμη, δεν θα την τρώγαμε μόνο μια φορά τον χρόνο. Παρακάτω θα βρείτε μια ωραιότατη –και πολύ πιο νόστιμη, και πολύ πιο εύκολη– παραλλαγή της.

Γαλοπούλα ρολό
Η τέλεια παραλλαγή της παραδοσιακής (και ολίγον «μπελαλίδικης») γεμιστής γαλοπούλας
από το Argiro.gr

Υλικά:
1200 γρ. κιμά γαλοπούλας
2 κ.σ. ξίδι
6 κ.σ. βρώμη
1 αβγό
1 ασπράδι
λίγο μπαχάρι τριμμένο
6-8 πατάτες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη

Για το ζύμωμα του ρολού
2 ξερά κρεμμύδια
1 σκ. σκόρδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλ. ζωμό κότας
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει .

Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για το ρολό καθώς και τα 2/3 από την σάλτσα ντομάτας. Κρατάμε λίγη για το τελείωμα του ρολού. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά. Το μίγμα κιμά πρέπει να είναι αφράτο, όχι σφιχτό. Προσθέτουμε λίγο νερό στο ζύμωμα (περίπου 1/3 του φλιτζανιού).

Κόβουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ταψί, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τον ζωμό, και τις αλατοπιπερώνουμε.

Δίνουμε σχήμα ρολού στον κιμά και το ακουμπάμε πάνω στις πατάτες. Καλύπτουμε την επιφάνεια του ρολού με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε το ταψί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 40 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180ºC και ξεσκεπάζουμε το ταψί. Ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα, να μαλακώσουν πατάτες και να ψηθεί μέχρι μέσα το ρολό. Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά, κι έπειτα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Χοιρινό μελωμένο με πορτοκάλι
από το Gourmed.gr

Υλικά:
4 κιλά μπούτι χοιρινό με το λίπος του
αλάτι & πιπέρι
2 πορτοκάλια σε φέτες
1 ξινόμηλο σε φέτες

Για τη μαρινάδα
χυμός δύο πορτοκαλιών
½ φλ.μέλι
1 φλ. κρασί σαμιώτικο
1 φλ. κρασί άσπρο
1 φλ. νερό
2 ξυλαράκια κανέλας
10 γαρίφαλα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά δενδρολίβανο

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε. Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετούμε το κρέας μέσα στη μαρινάδα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο γα 24 ώρες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 ºC. Βάζουμε το κρέας σε μια λαμαρίνα, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και προσθέτουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε με τις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου. Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε για περίπου 3,5 με 4 ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζουμε και περιβρέχουμε με το ζουμί του.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο κρασί. Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, γυρνάμε το κομμάτι με το λίπος επάνω και αφήνουμε το χοιρινό να ροδίσει.

Πίτα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα
από τις Συνταγές Γιώτης

Υλικά:
Για το φύλλο:
100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο γάλακτος
1 αυγό
500 γρ. (4 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Νερό

Για τη γέμιση:
1.200 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη
500 ml (2 ½ φλιτζ. τσαγιού) νερό
600 γρ. φέτα
5 αυγά
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζετε όλα τα υλικά για το φύλλο στο μπολ του μίξερ και τα ανακατεύετε με το φτερό μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη. Προσθέτετε νερό όσο χρειαστεί. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και τη χωρίζετε στα 2.

Βάζετε την κολοκύθα μαζί με το νερό να σιγοβράζουν μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά και να μαλακώσει. Την ανακατεύετε να γίνει πουρές και προσθέτετε τη φέτα, τα 4 αυγά και πιπέρι.

Σε λαδωμένο ταψί απλώνετε το ένα φύλλο, αδειάζετε τη γέμιση και καλύπτετε με το 2ο φύλλο. Χτυπάτε 1 αυγό με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας νερό και αλείφετε την πίτα. Τρυπάτε το φύλλο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου.

Cheesecake με μελομακάρονα
από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
μελομακάρονα (τόσα ώστε να καλύψουμε τον πάτο και λίγο από τα πλαϊνά φόρμας 23 εκ.)
250 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
50 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
250 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) κατευθείαν από το ψυγείο
1 κονσέρβα κεράσι για τάρτες/cheesecakes

Εκτέλεση:
Λιώνουμε τα μελομακάρονα και τα απλώνουμε σε φόρμα που ανοίγει. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να έχουμε ένα μίγμα λείο.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ και την προσθέτουμε στο μίγμα με το τυρί χτυπώντας όλα τα υλικά ώστε να ενωθούν. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τα μελομακάρονα, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Τέλος, απλώνουμε το κεράσι και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v