Γεύσεις του Κόσμου: 3 χο-χο-χορταστικές συνταγές

Κοτόπουλο με σάλτσα σοκολάτας και ρούμι, τηγανιτή μπανάνα και μαριναρισμένα παϊδάκια του… πειρατή, μαγειρεύουν αυτήν την εβδομάδα οι Tip the Chef.
Γεύσεις του Κόσμου: 3 χο-χο-χορταστικές συνταγές
μαγειρεύει - με ένα μπουκάλι ρούμι αγκαλιά- ο Παναγιώτης Κουτσούκος των Tip the Chef

Ψάχνοντας για την θεματική ενότητα αυτής της εβδομάδας, εκεί ανάμεσα σε αμερικανικές γεμιστές γαλοπούλες και τον ρυζοπόλεμο που ενώνει Ινδουιστές  και Μουσουλμάνους στην Ινδονησία, ανακάλυψα ένα φεστιβάλ που ομολογουμένως πολλοί αγνοούμε.

Μα τον άγιο γάντζο, τα νησιά Κέιμαν έχουν γιορτή πειρατών! Ένα δεκαήμερο μουσικής, χορού, κοστουμιών, με δύο γαλέρες-ρέπλικες του 17ου αιώνα να πολιορκούν το λιμάνι, με τον κυβερνήτη να απαγάγεται και φυσικά να “περπατάει” στη περιβόητη σανίδα. Ας υιοθετήσουμε το ρόλο του πειρατή-μάγειρα λοιπόν, και ας δούμε πόσο εύκολο είναι να μαγειρεύεις με το ένα μάτι καλυμμένο και το κεφάλι να στριφογυρίζει από το ποτό, ένα κοτόπουλο με σάλτσα σοκολάτας και ρούμι.

Κοτόπουλο με σάλτσα σοκολάτας και ρούμι

Υλικά για 2 άτομα: 4 φιλέτα κοτόπουλο,1 σκελίδα σκόρδο,1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένες,1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη,2 κουταλιές τσίλι (σκόνη),2 κουταλιές κακάο, 50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα,50 γρ. σταφίδες, ½ κουταλάκι κύμινο, ½ κουταλάκι κάρδαμο, ½ κουταλάκι γαρύφαλλο (τριμμένο), 1 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη, 1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό, 100 γρ. σοκολάτα υγείας, ½ ποτήρι ρούμι, αλάτι-πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το τσίλι, το κακάο, τα μπαχαρικά, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τη σοκολάτα, σε κομματάκια για να λιώσει πιο εύκολα, και προσθέτουμε το ρούμι. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και προσθέτουμε το τηγανισμένο κοτόπουλο. Ρίχνουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Το αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 5-10 λεπτά, και σερβίρουμε.

Tipsofthechef: O λόγος που τηγανίζουμε το κοτόπουλο ώστε να κάνει κρούστα, είναι για να κρατήσει τα υγρά του, και να μην στεγνώσει στο ψήσιμο μετά. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθούμε με όλα τα κρέατα εν γένει. Συνοδέψτε το κοτόπουλό με ρύζι, ιδανικά με άγριο.

Τις δυσκολίες να είσαι πειρατής, μόνο να τις φανταστεί κανείς μπορεί. Να είσαι μάγειρας σε πειρατικό πλοίο, καλύτερα να μην το φανταστείς καν. Να παλεύεις να συντηρήσεις τα τρόφιμα, το υγειονομικό να σου στέλνει πρόστιμα με γλάρους, αλλά ο πραγματικός σου εφιάλτης είναι να σε κάνουν τροφή για τα ψάρια... και εσύ να είσαι άνοστος. Μη φοβού, μια μαρινάδα τα φτιάχνει όλα… Καλύτερα στο αγριόχοιρο όμως που πιάσατε όσο θάβατε τα δουβλόνια, παρά σε εσένα.

Τα μαριναρισμένα παϊδάκια του Πειρατή


Υλικά για 4 άτομα: 1 κιλό χοιρινά παϊδάκια, μικρού μεγέθους,1 κρεμμύδι μεγάλο,4 σκελίδες σκόρδο,1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο,1 κ.γ. βασιλικό,1 κ.γ. θυμάρι,1 κ.γ. ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Για τη μαρινάδα: 1 φλιτζάνι μαύρο ρούμι,½ φλιτζάνι κέτσαπ,1/4 φλιτζανιού σόγια σος,1/4 φλιτζανιού μέλι,1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, ½ κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη,1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη , λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα κατά τα 3/4 με νερό και αφήστε το να βράσει. Ρίξτε το κρεμμύδι κομμένο στα 4, τα σκόρδα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Ρίξτε τα παϊδάκια, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 45 λεπτά. Αποσύρετε τα παϊδάκια και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.

Ετοιμάστε τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά της μαρινάδας, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύετε καλά. Τοποθετείτε σε ταψί τα παϊδάκια και τα σκεπάζετε με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο και ψήνετε τα παϊδάκια μαζί με τη μαρινάδα τους στους 180°C για 1 ώρα περίπου γυρίζοντάς τα κάθε 20 λεπτά.

Tipsofthechef: Γλυτώστε τον εαυτό σας από το μαρτύριο της σανίδας, και αφήστε τα παϊδάκια να μαριναριστούν από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να απορροφήσουν πλήρως τα αρώματα. Αφού ανοίξατε τον φούρνο ήδη, εκμεταλλευτείτε τον στο έπακρο, και προσθέστε και μερικές ολόκληρες πατάτες, πλυμμένες με την φλούδα και χαραγμένες σε σταυρό. Τελειώστε με βούτυρο στο άνοιγμα όταν τις βγάλετε, και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι

Τηγανιτές μπανάνες


Η πολιορκία του λιμανιού φαντάζει δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Οι σύντροφοι πειρατές παραπονιούνται από την κούραση και για τη σκόνη από το μπαρούτι,που αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα. Ευτυχώς βέβαια, είστε στην Καραϊβική, τη μόνη παραγωγό ζάχαρης, μπανάνας, καφέ και ρουμιού στο κόσμο αυτή την περίοδο. Ακόμα καλύτερα, ετοιμαστείτε να μάθετε και μια πειρατική συνταγή, από torrent, για τηγανητές μπανάνες.

Υλικά: 1/3 φλιτζάνι γάλα,2 κ.σ βούτυρο,1 φλιτζάνι ζάχαρη,1 ½ φλιτζάνι δυνατό καφέ,½ φλιτζάνι κρύο, στιγμιαίο καφέ, 2 κ.σ. άμυλο πατάτας, 2 κ.σ ρούμι, 2-3 μπανάνες,1 αυγό. Για τη σάλτσα: 1 φλιτζάνι αλεύρι,2 κ.σ. baking powder,1 κ.σ. αλάτι,¼ φλιτζάνι ζάχαρη

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη Κοσκινίστε το μείγμα και ρίξτε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο μέχρι να γίνει χυλός. Λιώστε ένα φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Ανακατέψτε αργά και προσθέστε 1 1/2 φλιτζάνι δυνατό καφέ, το άμυλο πατάτας και τον κρύο καφέ. Όταν όλα τα υλικά  ομογενοποιηθούν, προσθέστε τα στο πρώτο μείγμα και βράστε τα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξουν. Αφαιρέστε το μείγμα από την φωτιά και προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο και ρούμι. Κόψτε τις μπανάνες σε μεγάλα ίσα κομμάτια,  βουτήξτε τα σε αυγό και αλεύρι και στη συνέχεια τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίξτε και σερβίρετε μαζί με την σάλτσα.

Tipsofthechef: Αν σας πιάνει ίλιγγος στη σανίδα, τις μπανάνες να τις τηγανίσετε σε βούτυρο. Αντικαταστήστε το άμυλο πατάτας με κορν φλάουρ, αφού πρώτα το διαλύσετε σε λίγο νερό. Προτιμήστε σφιχτές μπανάνες, και κόψτε τις σε πιο μικρά κομμάτια διαγώνια, αν διαλύονται μετά το τηγάνισμα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v