Λαχταριστές συνταγές με ψάρι

Φέρνουμε τη γεύση και το άρωμα της θάλασσας στο τραπέζι μας μέσα από 4 λαχταριστές συνταγές με ψάρι.
Λαχταριστές συνταγές με ψάρι

Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε πρωτεΐνη και περιέχουν σημαντικές ποσότητες ω-3 λιπαρών, μια κατηγορία λιπαρών οξέων η οποία συνδέεται με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, την προστασία της καρδιάς και τον αυξημένο μεταβολισμό.

Τα ψάρια μπορούν να γίνουν ο καλύτερός μας «σύμμαχος» στην υγιεινή διατροφή. Όταν μάλιστα συνδυάζονται με μπαχαρικά και αρωματικά σε συνταγές όπως οι παρακάτω, τότε η γευστική εμπειρία απογειώνεται.

Τσιπούρα με μελωμένες πατάτες σε σάλτσα ντομάτας και μυρωδικών

Υλικά: 1 τσιπούρα ή φαγκρί, λίγο ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο, σπασμένες, 3 ξερά κρεμμύδια κόκκινα, 3 ντομάτες ώριμες, 3 φρέσκα κρεμμύδια, 3 πατάτες μέτριες, μαϊντανό φρέσκο, μάραθο φρέσκο, αλάτι, πιπέρι, αλουμινόχαρτο, λεμόνια για το σερβίρισμα και το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 5'. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Σε ένα ταψί απλώνουμε σε στρώσεις τις πατάτες, σε άλλη στρώση τα κρεμμύδια και από πάνω τοποθετούμε το ψάρι. Βάζουμε μία στρώση φέτες ντομάτας και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180ºC στη μεσαία σχάρα για 30', αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15' επιπλέον.

Συνταγή από εδώ. 


Λαβράκι στη λαδόκολλα με λαχανικά

Υλικά: 800 γρ. λαβράκι φιλέτο, 150 γρ. πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες, 200 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες, 350 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 20 γρ. χυμός λεμονιού, 8 γρ. ξύσμα λεμονιού, 140 γρ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα, 8 γρ. μαϊντανός, φύλλο, 40 γρ. ελαιόλαδο, 80 γρ. βούτυρο, 25 γρ. κρασί λευκό, αλάτι, 8 γρ. τσάιβς, κομμένο σε στικς, λίγο αλεύρι και νερό

Εκτέλεση: Κόβουμε 4 κομμάτια χαρτιού ψησίματος σε μέγεθος 30x40 εκ. Αναμειγνύουμε το φινόκιο, τα ντοματίνια, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε. Τοποθετούμε ένα χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια εργασίας με τη μεγαλύτερη πλευρά προς το μέρος μας. Βάζουμε στο κέντρο και δεξιά του χαρτιού το 1/4 από τις πατάτες και από πάνω το 1/4 από το μείγμα λαχανικών. Αλατίζουμε το λαβράκι και από τις δύο πλευρές, τοποθετούμε το 1/4 (δηλαδή, 1-2 φιλέτα, αναλόγως) πάνω στα λαχανικά και πάνω του ακουμπάμε ένα κομμάτι βούτυρο. Το καταβρέχουμε με το 1/4 του κρασιού.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με λίγο νερό, μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Αλείφουμε τις άκρες του χαρτιού με τον χυλό και φέρνουμε την αριστερή πλευρά του χαρτιού πάνω από το λαβράκι, ώστε να συναντήσει τη δεξιά πλευρά καλύπτοντας το ψάρι. Σφραγίζουμε τις άλλες δύο πλευρές καλά και τις γυρνάμε προς τα μέσα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τους άλλους φακέλους. Βάζουμε τους φακέλους σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C. Όταν φουσκώσει το χαρτί ψησίματος σαν μπαλόνι, μάλλον είναι έτοιμο. Ανοίγουμε έναν φάκελο προσεκτικά, ελέγχουμε, και, αν το ψάρι είναι έτοιμο, ανοίγουμε και τους υπόλοιπους και σερβίρουμε. Αν δεν είναι έτοιμο, το ξαναβάζουμε για λίγη ώρα στον φούρνο μαζί με τους υπόλοιπους φακέλους.

Συνταγή από εδώ.

«Λεμονίσιος» Σολομός

Υλικά: 2 φιλέτα φρέσκα σολωμού (από τη μέση του ψαριού), 100 γρ. Μουστάρδα mild, χυμός και ξύσμα 1 πορτοκαλιού, χυμός και ξύσμα 2 λεμονιών, 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 80 ml. ελαιόλαδο, πιπέρι χονδροκομμένο, αλάτι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε τα φιλέτα του σολωμού με όλα τα υλικά μέσα σε μία λεκάνη και καλύψτε τα με τα υλικά της μαρινάδας. Αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Στη συνέχεια τοποθετούμε το κάθε φιλέτο μέσα σε αντικολλητικό χαρτί ξεχωριστά και βάζουμε από επάνω τους τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας από τη λεκάνη. Κλείνουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15΄στους 180ο.

Μπαρμπούνια μαριναρισμένα σε πορτοκάλι και ούζο

Υλικά: 8 μπαρμπούνια καθαρισμένα, 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια, 1 ματσάκι άνηθο, 2 καρότα, πιπέρι τριών χρωμάτων σε κόκκους, 2 νεροπότηρα χυμό πορτοκάλι, 1/2 νεροπότηρο ούζο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα κόβετε σε ροδέλες. Κραταμε στην άκρη τις πιο μεγάλες ροδέλες κρεμμυδιών. Ανακατεύουμε όλες τις υπόλοιπες σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το χυμό πορτοκαλιού, το ούζο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τα ψάρια να μαριναριστούν τουλάχιστον 1 ώρα. Τα βγάζουμε από τη μαρινάρα, τα στρώνουμε σε ένα ταψί και βάζουμε από πάνω λίγες από τις ροδέλες κρεμμυδιών που κρατήσαμε, τον άνηθο χοντροκομμένο και το πιπέρι σε κόκκους. Προσθέτουμε τη μαρινάδα και το ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 30'-40' περίπου.

Συνταγή από εδώ.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v