Συνταγές με καρπούζι: Γεύση από καλοκαίρι

Καρπουζόπιτα από τη Μήλο, δροσερό παγωτό καρπούζι, σπιτική μαρμελάδα με γεύση καλοκαίρι, και άλλες ιδέες για να… μαγειρέψετε το αγαπημένο σας φρούτο.
Συνταγές με καρπούζι: Γεύση από καλοκαίρι
Είναι η απόλυτη γεύση του καλοκαιριού. Το καρπούζι δεν λείπει από κανένα σπίτι το καλοκαίρι και μας δροσίζει σε κάθε ευκαιρία. Μπορεί να το κάνει όμως με περισσότερους από έναν τρόπους. Το έχετε δοκιμάσει σε γλυκιά πίτα; Ή σαν σπιτική μαρμελάδα; Ή ψητό με πράσινη σαλάτα;

Παρακάτω σας προτείνουμε πέντε εναλλακτικούς τρόπους να απολαύσετε το πλέον καλοκαιρινό φρούτο, που όχι μόνο θα σας εκπλήξουν γευστικά, αλλά και θα σας επιτρέψουν να αξιοποιήσετε είτε τα καρπούζια που «δεν σας βγήκαν καλά» είτε ακόμη και την φλούδα του.

*Παγωτό καρπούζι
Υλικά (για 4-6 άτομα):
1 ποτήρι νερό, 5 ασπράδια αυγών, 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος με λιπαρά, 2 φακελάκια βανίλια, 250 γραμμάρια καρπούζι - την σάρκα μόνο, 300 γραμμάρια επιπλέον καρπούζι κομμένο σε κύβους, 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Βγάζετε τα κουκούτσια και πολτοποιείτε το καρπούζι με πιρούνι ή στο μπλέντερ. Βράζετε το νερό με την ζάχαρη, μέχρι να γίνει σιρόπι για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τη βανίλια και το αφήνετε να κρυώσει.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Ρίχνετε την μαρέγκα στη σαντιγί κουταλιά- κουταλιά και την ανακατεύετε με απαλές κινήσεις. Προσθέτετε τον πολτό του καρπουζιού, ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, αδειάζετε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και το σκεπάζετε. Βάζετε το παγωτό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες για να παγώσει. Μισή ώρα πριν το σερβίρετε, το μεταφέρετε στην συντήρηση.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Sidayi.gr 

*Καρπουζένια (κυκλαδίτικη καρπουζόπιτα)
Υλικά
(για 30αρι ταψί):
1 μέτριο καρπούζι, ½ κιλό αλεύρι, 3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη, 50 γρ. σουσάμι, 3 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Παίρνουμε το καρπούζι και το χωρίζουμε στη μέση με ένα μαχαίρι. Κόβουμε τη ψίχα του καρπουζιού και την ρίχνουμε σε ένα μπολ. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, βάζουμε την ψίχα σε ένα σουρωτήρι και την πατάμε με τα χέρια να στραγγίξει (το χυμό τον κρατάμε για να τον πιούμε). Αφήνουμε το καρπούζι να στραγγίξει για μία περίπου ώρα.
Μετά φτιάχνουμε ένα μείγμα ανακατεύοντας την ψίχα του καρπουζιού με το αλεύρι, λίγο από το μέλι και τη ζάχαρη. Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπολ στο ταψί. Περιχύνουμε το υπόλοιπο μέλι ομοιόμορφα στο γλυκό μας, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε λίγο μέλι και η καρπουζένια είναι έτοιμη. Τρώγεται ευχάριστα και παγωμένη.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Νηστικό Αρκούδι 

*Smoothie με καρπούζι
Υλικά
:
5 φέτες καρπούζι, 1,5 κεσεδάκι γιαούρτι, 1 κ.γλ. λεμόνι, 1 βανιλέτα, 1 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το καρπούζι από τα κουκούτσια και το βάζουμε στο μπλέντερ να λιώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα. Σερβίρουμε με πάγο. Μπορούμε να το συνδυάσουμε και με άλλα φρούτα, όπως φράουλες ή βατόμουρα.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Delicieuses 

*Σαλάτα με ψητό καρπούζι και φέτα
Υλικά
:
1 πράσινη σαλάτα, 200 γρ. φέτα, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, ½ κ.σ. μέλι, 2 φέτες καρπούζι, φύλλα δυόσμου, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, καβουρδισμένο σουσάμι (μαυροκούκι), ελαιόλαδο/αγουρέλαιο
Εκτέλεση:
Καραμελώνουμε το καρπούζι: Το λαδώνουμε και το βάζουμε στη σχάρα ή σε ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι. Το αφήνουμε να καραμελώσει και από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια και βγάζουμε τα κουκούτσια.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ: Ρίχνουμε σε ένα μπλέντερ την μισή ποσότητα καρπουζιού, φύλλα δυόσμου, ½ κ.σ. μέλι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Χτυπάμε καλά.
Συνθέτουμε την σαλάτα: Κόβουμε την πράσινη σαλάτα. Την ανακατεύουμε με ολόκληρα φύλλα δυόσμου και ένα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Σερβίρουμε σε μια σαλατιέρα και τοποθετούμε δίπλα τη φέτα και το υπόλοιπο καρπούζι. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω από την φέτα κομμένη σε κυβάκια. Πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Chef on air 

*Μαρμελάδα καρπούζι
Υλικά:
1 κιλό τριμμένη φλούδα με λίγη σάρκα καρπούζι (με τα υγρά τους), 300 γρ. ζάχαρη, 100 γρ. νερό, 1 βανίλια, 2 κουταλιές σούπας σιρόπι γρεναδίνη, χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη την φλούδα καρπουζιού. Το βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε στο δυνατό για 20', ξαφρίζοντας κατά διαστήματα. Προθέτουμε την ζάχαρη, βανίλια, λεμόνι και την γρεναδίνη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10’ περίπου ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου να δέσει - το ποσό δεμένη την θέλετε εξαρτάται από τα γούστα σας. Αφήνουμε να κρυώσει. Αδειάζουμ σε αποστειρωμένο βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v