Τι ελαφρύ να μαγειρέψω σήμερα;

Δροσερές μακαρονοσαλάτες, κοτόπουλο με σως βερίκοκου, νοστιμότατο ρύζι με λαχανικά στον φούρνο. Απ’ όλα έχει το εύκολο (και γρήγορο) καλοκαιρινό μας μενού.
Τι ελαφρύ να μαγειρέψω σήμερα;
Λίγο η ζέστη που κόβει την όρεξη, λίγο τα τελευταία κιλά που δε λένε να εξαφανιστούν στο… νήμα πριν την παραλία, και λίγο η καλοκαιρινή μας διάθεση που δεν επιτρέπει πολλές ώρες «σπαταλημένες» στην κουζίνα, μας κάνουν αυτές τις μέρες να αναζητάμε νόστιμες, γρήγορες και πάνω απ’ όλα ελαφριές συνταγές για τα σπιτικά μας γεύματα. Συγκεντρώσαμε πέντε από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε, για να έχετε ιδέες για όλη την εβδομάδα.

Μεσογειακή μακαρονοσαλάτα 
από το sidagi.gr

Υλικά
200 γραμμάρια φέτα κομμένη σε κύβους
½ φλιτζάνι τσαγιού ελιές ψιλοκομμένες
6 ντομάτες ώριμες
2 κουταλιές της σούπας βασιλικός ψιλοκομένος
2 κουταλιές της σούπας κάππαρη
½ ματσάκι γλιστρίδα
400 γραμμάρια φαρφάλες
2 κουταλιές της σούπας χυμός φρέσκιας ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
4 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό με λίγο αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα τις φαρφάλες και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Τις αφήνουμε να βράσουν για 6 με 8 λεπτά. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και ρίχνουμε από πάνω κρύο νερό. Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Πλένουμε τις ντομάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε καρέ. Βάζουμε τις φαρφάλες σε μια βαθιά σαλατιέρα και ρίχνουμε από πάνω τις ντομάτες, τους κύβους φέτας,2 κουταλιές της σούπας κάππαρη και τα φύλλα γλιστρίδας.

Για να φτιάξουμε το ντρέσινγκ της σαλάτας χτυπάμε στο μπλέντερ μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας χυμό φρέσκιας ντομάτας,το σκόρδο και το μπαλσμάμικο. Αφού ρίξουμε αλατοπίπερο,τα χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες. Ρίχνουμε το ντρέσινγκ πάνω από τις φαρφάλες και ανακατεύουμε.

Πατατούλες φούρνου με μανταρίνι και πάπρικα
από τις Καλύτερες Συνταγές Μου της Φωτεινής Παλιεράκη

Υλικά
1κιλό πατάτες
5 μανταρίνια
1 ποτήρι χυμό μανταρίνι - πορτοκάλι
2κγ. αλάτι
1κγ. πιπέρι
2κγ. πάπρικα
1 κλαδί δεντρολίβανο
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, κυδωνάτες. Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και την πάπρικα. Τις λαδώνουμε και τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.

Καθαρίζουμε τα μανταρίνια και τα κόβουμε κάθετα ώστε κάθε φέτα να είναι κομμένη στη μέση και να μπορεί να δώσει ελεύθερα το χυμό της. Τοποθετούμε τις φετούλες σκόρπια μέσα στο ταψί. Περιχύνουμε τις πατάτες με το χυμό και αφήνουμε ένα κλαράκι δεντρολίβανο πάνω τους.

Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το οποίο το τρυπάμε για να μπορέσουν να ψηθούν οι πατάτες χωρίς να ξεραθούν, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο νεράκι στην πορεία για να μην στεγνώσουν. Μόλις οι πατάτες είναι μαλακές και κόβονται άνετα με το πιρούνι, είναι έτοιμες.

Ρύζι με λαχανικά στο φούρνο
από το GreekCook.gr

Υλικά
1 κούπα ρύζι αμερικάνικου τύπου
2 κούπες νερό
1 κύβο λαχανικών
1 κύβο ζωμό κότας
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κομματάκια
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
μανιτάρια
λίγη μαργαρίνη
ανάμεικτα λαχανικά

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζουμε την μαργαρίνη να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι, τα μανιτάρια και την πιπεριά. Βράζουμε το νερό με τους δύο κύβους. Σ' ένα πυρέξ βάζουμε το ρύζι, τον βρασμένο ζωμό, τα τσιγαρισμένα και τα ανάμεικτα λαχανικά. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180C ώσπου να πιει το νερό και σερβίρουμε.

Κοτόπουλο με σάλτσα βερίκοκου
από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά
4 μερίδες κοτόπουλο στήθος, ανοιγμένα φιλέτα
ινδικό κάρυ, κατά βούληση
αλάτι
πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι ή 1 ζουμερό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι
4 κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα βερίκοκο (ή πορτοκάλι) χωρίς ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι μπασμάτι
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο λάιτ

Εκτέλεση
Για το ρύζι ατμού:
Μουσκεύουμε το ρύζι σε ένα μπώλ με κρύο, αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Το βράζουμε για 2-3 λεπτά και στραγγίζουμε. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας (2 από 9) και βάζουμε το βούτυρο και αμέσως ρίχνουμε πάλι το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα, σχηματίζοντας ένα βουνό ρυζιού πάνω από το βούτυρο. Σε 2 λεπτά κλείνουμε το μάτι τελείως και βάζουμε μία καθαρή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε το ρύζι τα τραβήξει όλα τα ζουμιά του μέχρι να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.

Για το κοτόπουλο:
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Στεγνώνουμε τα φιλέτα με χαρτί κουζίνας και τα τρίβουμε με το αλατοπίπερο και από τις δύο πλευρές. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το κάρυ. Όταν έχει ζεσταθεί το τηγάνι, βάζουμε το λάδι και τοποθετούμε τα φιλέτα. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, έως ότου πάρουν λίγο χρώμα και τα αφαιρούμε από το τηγάνι. Στο τηγάνι προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το χυμό, το ξύσμα και τη μαρμελάδα). Μόλις πάρουν βράση τα υλικά ξαναβάζουμε μέσα τα φιλέτα και χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε τα φιλέτα να βράσουν με τη σάλτσα, μέχρι να σωθεί το πολύ ζουμί και να μείνει μία πηκτή σαλτσούλα, γυρνώντας τα 1-2 φορές. Τα φιλέτα θα είναι έτοιμα σε περίπου 5-8 λεπτά.

Καγιανά
από το LoveCooking.gr

Υλικά
2 φλ. ντομάτες πολτοποιημένες
6 αβγά
αλάτι
ρίγανη
κόκκινο πιπέρι
3/4 φλ. τριμένη φέτα
2-4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Τρίβουμε τις ντομάτες ή τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Βάζουμε τον πολτό της ντομάτας στο τηγάνι και βάζουμε να βράσει με το αλάτι και το λάδι μέχρι να πήξει η σάλτσα μας και να μην έχει νερό. Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ρίγανη και το κόκκινο πιπέρι. Μόλις η ντομάτα είναι έτοιμη και έχει πήξει εντελώς ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουμε μέχρι τα αβγά να είναι έτοιμα. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και απολαμβάνουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v