Ελληνική κουζίνα: Πέντε προτάσεις που μυρίζουν παράδοση

Γεμιστά με κιμά, μουσακάς ή μπριάμ; Λύνουμε διλήμματα και χορταίνουμε με πέντε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές για αυτό το καλοκαίρι.
Ελληνική κουζίνα: Πέντε προτάσεις που μυρίζουν παράδοση
Η μεσογειακή κουζίνα ταιριάζει άψογα στο ελληνικό καλοκαίρι. Τα καλοκαιρινά κηπευτικά, όπως η ντομάτα και το κολοκύθι, παντρεύονται με μυρωδικά όπως ο μαϊντανός και ο δυόσμος και γεμίζουν το τραπέζι μας γεύσεις και αρώματα.

Ιδού λοιπόν, μερικές πεντανόστιμες συνταγές που μυρίζουν... καλοκαίρι και Ελλάδα.

Γεμιστά με κιμά

6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες μεγάλες
3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
3 πιπεριές πράσινες
500 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
12 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
φρυγανιά
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση: Αφού πλύνουμε όλα τα λαχανικά, τ’ ανοίγουμε. Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της• προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά. Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους. Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους. Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί. Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε. Μόλις αδειάσουμε τα λαχανικά ξεκινάμε τη γέμιση. Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας. Κρατάμε το ½ της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος της συνταγής. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 5΄-6΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κολοκύθι, την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2΄-3΄, να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με το ½ της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5΄. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά. Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα ¾ γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε τα γεμιστά. Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις το πρώτο μισάωρο τα γεμιστά σκεπασμένα. Έπειτα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

Την συνταγή δανειστήκαμε από εδώ.

Μπριάμ
Αέναες μάχες για το αν πρέπει ή όχι να μπει μελιτζάνα στο αυτοκρατορικό αυτό πιάτο. Εμείς την βάζουμε και ας γίνεται έξτρα χορταστικό το μπριάμ. Απαραίτητη η συνοδεία της φέτας για να «δροσίσει» η γλώσσα, να γίνει πιο πικάντικη η γεύση και να «σπάσει» η λαδίλα.

4 μελιτζάνες φλάσκες
4 κολοκύθια
4 μεγάλες πατάτες
ώριμες και σφιχτές ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις. Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ. Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τ’ ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες. Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά). Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε. Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

Λαζάνια της Έλενας με μυρωδικά

Τα μακαρόνια είναι must το καλοκαίρι, πόσο μάλλον αν συνδυαστούν με εποχιακά λαχανικά της ελληνικής γης. Ιδού τι επιλέξαμε για τους απανταχού μακαρονάδες.

2 μελιτζάνες
2 κολοκύθια
3 πιπεριές πολύχρωμες
2 ντομάτες
1 κονσέρβα τοματίνια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κονσέρβα καλαμπόκι
Για την (ελαφριά) μπεσαμέλ: Τρεις πατάτες, λίγο γάλα 2% και άνηθο
Mix τυριών τριμμένα (κασέρι, παρμεζάνα, μυζήθρα)

Εκτέλεση:
Για την μπεσαμέλ: Βράζουμε τις πατάτες και τις στραγγίζουμε. Τις λιώνουμε με ένα πηρούνι και προσθέτουμε λίγο λίγο γάλα ώστε να πάρει την μορφή πουρέ, αλλά πιο υδαρό. Εκεί μέσα βάζουμε μια χούφτα τυρί τριμμένο από το mix ανακατεύοντας και μια κουταλιά τις σούπας άνηθο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Για την σάλτσα ντομάτας: Τρίβουμε τις ντομάτες να γίνουν ζουμί και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν μαζί με την κονσέρβα με τα ντοματίνια. Ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι και το αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά.

Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε καρεδάκια. Τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα στο φούρνο και τα ψεκάζουμε με λίγο λάδι. Τα αφήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά να μαλακώσουν στους 200 βαθμούς.

Σε ένα πυρέξ μεγάλο βάζουμε στον πάτο την σάλτσα ντομάτας, από πάνω βάζουμε τα λαζάνια στη σειρά. Ξαναβάζουμε από πάνω σάλτσα ντομάτας και από πάνω τοποθετούμε τα λαχανικά και το καλαμπόκι. Από πάνω βάζουμε τα τυριά, λίγη σάλτσα ντομάτας, ξαναβάζουμε λαζάνια και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ πατάτας. Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.

Η συνταγή είναι της συναδέλφου από το mama365, Έλενας Μπούλια.

Καλαμαράκια με ρύζι και κόκκινη πιπεριά

1/2 κιλό καλαμάρια
1/4 κιλού ρύζι
2-3 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 λίτρο νερό
αλάτι-πιπέρι

Ετοιμασία: Καθαρίστε πολύ καλά τα καλαμαράκια αφαιρώντας το εσωτερικό τους κόκαλο. Πλύντε τα και κόψτε τα στα δύο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά τις κόκκινες πιπεριές και τα καλαμαράκια. Στη συνέχεια προσθέστε 1/2 λίτρο νερό και αφήστε το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά. Κατόπιν συμπληρώστε και το ρύζι αφού προηγουμένως το έχετε πλύνει, και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τα όλα να ψηθούν για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σερβίρονται ζεστά. 

Μουσακάς ελαφρύς

Δεν νοείται καλοκαιρινή λίστα φαγητών χωρίς τον παραδοσιακό μουσακά. Κατανοώντας το «βαρύ» της υπόθεσης με την παχυντική μπεσαμέλ, βάλαμε μια εξίσου νόστιμη παραλλαγή με γιαούρτι.

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 -5 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1 ξύλο κανέλας
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
3-4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκατοστού. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά και μετά τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι καλυμμένο με χαρτί ψησίματος, τις λαδώνουμε ελάχιστα, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, γυρίζοντάς τες μία φορά. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε πέντε κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και σοτάρουμε ανακατεύοντας με σπάτουλα. Όταν καβουρδιστεί καλά, προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας μια στο τόσο, μέχρι να απορροφήσει ο κιμάς τα υγρά και να πήξει η σάλτσα μας.

Το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τέσσερεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το μαϊντανό. Σε ένα πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος ορθογώνιο, απλώνουμε μία στρώση μελιτζάνες και καλύπτουμε με λεπτή στρώση κιμά. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα των αβγών το γιαούρτι με τα αβγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές. Το απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια του φαγητού, πασπαλίζουμε παντού φρυγανιά τριμμένη και, αν θέλουμε, βάζουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Ψήνουμε το μουσακά για 45 με 50 λεπτά στους 180°.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v