Γιατί λύνονται μόνα τους τα κορδόνια των παπουτσιών;

Η επιστήμη έρχεται να απαντήσει σε ένα ακόμα φλέγον ζήτημα που μας βασανίζει χρόνια: Αυτό του μυστηριώδους λυσίματος των κορδονιών.
Γιατί λύνονται μόνα τους τα κορδόνια των παπουτσιών;
Απάντηση στο φλέγον ερώτημα «τι έχω φταίξει και πρέπει κάθε τρεις και λίγο να σκύβω να ξαναδένω τα κορδόνια μου;» έρχεται να δώσει νέα έρευνα, η πρώτη που πραγματοποιήθηκε ποτέ επί του συγκεκριμένου θέματος –και πολύ άργησε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη, από σήμερα μπορείτε να κατηγορείτε την Φυσική, και συγκεκριμένα δύο διαφορετικές δυνάμεις που ασκούνται στα κορδόνια σας κάνοντας τα να λυθούν. Η πρώτη είναι η δύναμη του ποδιού που πιέζει το έδαφος και σταδιακά χαλαρώνει τον κόμπο η δεύτερη είναι η δύναμη που προκαλείται από την κίνηση του ποδιού μπρος-πίσω και η οποία δρα στις άκρες των κορδονιών. Ο συνδυασμός τους –όπως θα μπορούσατε εύκολα να μαντέψετε– είναι καταστροφικός για τους περίτεχνους φιόγκους/ κόμπους/ ό,τι έχετε κάνει στα κορδόνια σας.

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ντέϊλι-Ντάϊαμοντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Proceedings of the Royal Society A" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, χρησιμοποίησαν μια κάμερα αργής κίνησης για να μελετήσουν μια σειρά από πειράματα με κόμπους κορδονιών.

Ένας ερευνητής φορούσε αθλητικά παπούτσια και έτρεχε πάνω σε ένα διάδρομο γυμναστικής, ενώ οι άλλοι κινηματογραφούσαν σε «σλόου μόσιον» το λύσιμο των κορδονιών.

Όπως διαπίστωσαν, η δύναμη με την οποία το πόδι μας χτυπά το έδαφος όταν περπατάμε ή όταν τρέχουμε, είναι επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη της βαρύτητας. Αντιδρώντας σε αυτή τη δύναμη, ο κόμπος των κορδονιών αρχικά τεντώνεται και μετά χαλαρώνει. Αφού ο κόμπος έχει χαλαρώσει, το πόδι που πηγαίνει πέρα-δώθε καθώς κινείται, ασκεί μια δεύτερη δύναμη αδράνειας στις ελεύθερες άκρες των κορδονιών, πράγμα που οδηγεί στο γρήγορο ξεδέσιμό τους ακόμη και με δύο δρασκελιές.

Τα πειράματα έδειξαν ότι μερικά κορδόνια είναι δυσκολότερο από άλλα να λυθούν, αλλά όλα στο τέλος μπορεί να ξεδεθούν από τις ίδιες φυσικές δυνάμεις. Εννοείται ότι όσο πιο σφιχτά δέσει κανείς τα κορδόνια του, τόσο πιο δύσκολα αυτά θα λυθούν. Τίποτα, όμως, δεν εγγυάται ότι τελικά δεν θα λυθούν.

Πηγή: Imerisia 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v