16 φωτογραφίες γεμάτες Ιστορία

Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τιενανμέν, ο Χίτλερ και ο Στάλιν και τα άλλα τα παιδιά σε μερικές φωτογραφίες οι οποίες διηγούνται την Ιστορία που έγραψαν.
16 φωτογραφίες γεμάτες Ιστορία
της Ηρώς Κουνάδη

Μια σημαία υψώνεται στην Ίβο Τζίμα. Ένας άνθρωπος στέκεται μπροστά από τέσσερα τανκς στην Πλατεία Τιενανμέν. Ο Γιόζεφ Στάλιν ανταλλάσσει χαρωπά αστειάκια με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ στη Γιάλτα. Ένας άλλος Γιόζεφ, ο Γκαίμπελς, αγριοκοιτάζει τον φωτογράφο του, που μόλις πληροφορήθηκε ότι είναι Εβραίος. Ο πατέρας της Άννας Φρανκ, επισκέπτεται το πατάρι όπου κρυβόταν η οικογένειά του, 20 χρόνια μετά.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα αντιλαμβανόμασταν την Ιστορία, αν δεν είχε εφευρεθεί ποτέ η φωτογραφία; Πώς θα είχαμε φανταστεί ότι έμοιαζε ο Χίτλερ, πόσο βλέμμα παράφρονα θα είχαμε υποθέσει ότι είχε ο Στάλιν, πόσο δύσκολο θα ήταν να υποθέσουμε πώς ήταν η Ευρώπη ή η Αμερική των αρχών του προηγούμενου αιώνα;

Οι παρακάτω φωτογραφίες δεν διηγούνται απλώς μια ιστορία όπως όλες οι άλλες. Είναι οι ίδιες κομμάτι της Ιστορίας του πλανήτη –εκείνης που θα λέγαμε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε, αν θέλαμε να το βαρύνουμε λιγάκι. Δεν θέλουμε όμως. Και θα τις αφήσουμε να μιλήσουν μόνες τους.


Στρατιώτες με μάσκες οξυγόνου καθαρίζουν κρεμμύδια στο Tobruk της Λιβύης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 15 Οκτωβρίου 1941


Ο Στάλιν και ο Τσώρτσιλ στο Livadia Palace κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Γιάλτας, Φεβρουάριος 1945.


Ο Albert Einstein το καλοκαίρι του 1939 στο Nassau Point του Long Island, στη Νέα Υόρκη.


Ο Γιόζεφ Γκέμπελς αγριοκοιτάζει τον Εβραίο φωτογράφο Alfred Eisenstaedt. 1933.


Ο Otto Frank, πατέρας της Άννας Φρανκ και μοναδικός επιζήσας του Ολοκαυτώματος απ’ όλη την οικογένειά του, επισκέπτεται την σοφίτα στην οποία κρύβονταν. 3 Μαΐου 1960.


Κρατούμενοι στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ της Γερμανίας. 16 Απριλίου 1945.


Ο ναύτης και η νοσοκόμα στην Times Square της Νέας Υόρκης είναι ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία του Alfred Eisenstaedt (ναι, του Εβραίου φωτογράφου που αγριοκοίταζε πριν από λίγο ο Γκέμπελς). 14 Αυγούστου 1945, ή αλλιώς η μέρα που τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v