Είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος;

Λειτουργείτε καλύτερα το πρωί ή το βράδυ; Κάντε το τεστ και βρείτε αν είστε ένας νυχτόβιος λύκος ή μια πρωινή αρκούδα, σύμφωνα με τον χρονότυπό σας.
Είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος;
της Ηρώς Κουνάδη

Δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί; Ή μήπως είστε ο πρώτος από την παρέα που νυστάζει τα βράδια; Ξυπνάτε με τον παραμικρό θόρυβο, ή ζείτε μόνο το βράδυ και αδυνατείτε να καταλάβετε τι βρίσκει ο κόσμος στα πρωινά;

Ο χρονότυπος του κάθε ανθρώπου, αυτό που κάνει τον καθέναν από εμάς να λειτουργεί καλύτερα το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ, είναι γενετικός, καθορίζεται από το γονίδιο PER3 και είναι συχνά (αλλά όχι απαραίτητα) κληρονομικός.

Ανάλογα με το μήκος του συγκεκριμένου γονιδίου, οι άνθρωποι χωρίζονται –με βάση τον χρονότυπό τους– σε τέσσερις κατηγορίες, που έχουν πάρει τα ονόματά τους από καθόλου τυχαία ζώα. Τι εννοούμε καθόλου τυχαία; Θα καταλάβετε.

Οι τέσσερις κατηγορίες των ανθρώπινων χρονότυπων

Τα δελφίνια είναι η σπανιότερη κατηγορία. Είναι το 10% των ανθρώπων, εκείνοι που χρειάζονται ελάχιστο ύπνο, υποφέρουν συχνά από αϋπνίες και ξυπνούν με τον παραμικρό θόρυβο ή το ελάχιστο ίχνος φωτός. Είναι έξυπνοι και συχνά νευρωτικοί. Κοιμούνται ελαφριά όπως τα δελφίνια, των οποίων ο μισός εγκέφαλος παραμένει σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Λιοντάρια είναι περίπου το 15-20% των ανθρώπων. Είναι εκείνοι που σηκώνονται πολύ νωρίς το πρωί, ολόφρεσκοι και έτοιμοι να κατακτήσουν τον κόσμο. Βρίσκονται στα καλύτερά τους μια-δυο ώρες αφότου ξυπνήσουν, όπως τα λιοντάρια που κυνηγούν νωρίς το πρωί, και είναι εκείνοι που φεύγουν πρώτοι από τα πάρτι επειδή νυστάζουν νωρίς το βράδυ. Είναι γεννημένοι αρχηγοί –οι περισσότεροι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και διευθυντές εταιρειών ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία χρονότυπου.

Οι αρκούδες είναι η συνηθέστερη κατηγορία χρονότυπου –περίπου το 50% των ανθρώπων. Είναι αυτοί των οποίων ο βιορυθμός ακολουθεί σε γενικές γραμμές την πορεία του ήλιου. Ξυπνούν σχετικά νωρίς το πρωί, αλλά όχι τόσο νωρίς όσο τα λιοντάρια, κοιμούνται καλά τα βράδια, και τα επίπεδα της ενέργειάς τους ακολουθούν πτωτική πορεία μέσα στην ημέρα. Κοιμούνται κατά κανόνα γύρω στα Μεσάνυχτα, και βρίσκονται στα καλύτερά τους τρεις-τέσσερις ώρες αφότου ξυπνήσουν.

Λύκοι, τέλος, είναι άλλο ένα 15-20% των ανθρώπων. Ακριβώς όπως οι κανονικοί λύκοι, όσοι ανήκουν στον συγκεκριμένο χρονότυπο «ξυπνούν» με το που δύσει ο ήλιος. Έχουν τεράστια δυσκολία να σηκωθούν και να λειτουργήσουν το πρωί, φαίνονται αξιοθρήνητοι μέχρι να μεσημεριάσει, και είναι πιο παραγωγικοί αργά το απόγευμα. Είναι οι τελευταίοι που θα φύγουν από το πάρτι –επειδή δεν νυστάζουν τα βράδια– και είναι αυθόρμητοι και έντονοι σαν άνθρωποι. Επειδή οι ανθρώπινες κοινωνίες λειτουργούν αντίθετα από τους βιορυθμούς τους, οι λύκοι είναι συχνά δυστυχισμένοι, εκτός εάν μοιράζονται τη ζωή τους με άλλους λύκους.

Θέλετε να μάθετε σε ποια κατηγορία ανήκετε, και να διαβάσετε περισσότερα για τον χρονότυπό σας; Κάντε το σύντομο τεστ, εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v