Νοιώθετε δυστυχισμένοι; Κλείστε το Facebook!

Νέα έρευνα από τη Δανία μας προτρέπει να κλείσουμε το Facebook αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.
Νοιώθετε δυστυχισμένοι; Κλείστε το Facebook!
Μπορεί η ενασχόληση με το Facebook να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όμως ενδεχομένως να πρέπει να… ξεκολλήσουμε λίγο αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Αυτό αναφέρει νέα έρευνα από τη Δανία – σημειωτέον, από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν 1095 εθελοντές, ηλικιών 16-76, 94% των οποίων επισκέπτονται το Facebook σε καθημερινή βάση. Πριν ξεκινήσει η έρευνα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πόσο ικανοποιημένοι νοιώθουν, πόσο ενεργή είναι η κοινωνική τους ζωή, πόσο συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους και πόσο εύκολο τους είναι να συγκεντρωθούν σε μια εργασία.

Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι μισοί συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Facebook, οι άλλοι μισοί σταμάτησαν. Μετά από μια εβδομάδα, όσοι δεν είχαν χρησιμοποιήσει το Facebook, ανέφεραν ότι ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Συγκεκριμένα το 88% δήλωσαν ευτυχισμένοι σε σύγκριση με το 81% της άλλης ομάδας.

Στο τέλος της έρευνας, τα άτομα της πρώτης ομάδας είπαν πως είχαν πλουσιότερη κοινωνική ζωή και λιγότερες δυσκολίες να συγκεντρώνονται, ενώ τα μέλη της δεύτερης είπαν πως οι δυσκολίες αυτές παρέμειναν οι ίδιες.

«Αντί να εστιάζουμε στο τι πραγματικά χρειαζόμαστε, έχουμε την ατυχή τάση να εστιάζουμε σε αυτά που έχουν οι άλλοι», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της έρευνας. Ο επικεφαλής της, Meik Wiking αναφέρει μάλιστα πως  το Facebook είναι «ένας συνεχής βομβαρδισμός από τα ευτυχή νέα των άλλων, ενώ προσθέτει ότι όλοι δείχνουν την καλύτερη πλευρά τους στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων.

Παρά τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Wiking αναφέρει ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα social media, αφού οι άνθρωποι έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν μια αρνητική συμπεριφορά.

 Ν.Γ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v