ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς θα χτίσετε τέλεια κάστρα στην άμμο

Το μυστικό για ένα τέλειο κάστρο είναι η αναλογία νερού προς άμμο. Υπάρχουν, όμως, και μερικά ακόμα κόλπα που πρέπει να ξέρετε.

Πώς θα χτίσετε τέλεια κάστρα στην άμμο

Αν έχετε δει έστω και μία φορά αυτά τα γιγάντια κάστρα στην άμμο, σε παραλίες σαν αυτές της Βαρκελώνης, ξέρετε πως όταν μιλάμε για κάστρα στην άμμο, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Όρεξη να ‘χετε, και λίγες βασικές γνώσεις, και όλα γίνονται.

Η άμμος

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ξέρετε για την άμμο, είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα με αυτήν, αν δεν είναι βρεγμένη. Το νερό δημιουργεί «γέφυρες» που ενώνουν τους κόκκους της άμμου μεταξύ τους, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να χτίσετε και να δώσετε σχήμα στην άμμο. Σημαντικό επίσης είναι να «συμπιέζετε» τη βρεγμένη άμμο με τα χέρια σας, προκειμένου να αποβάλλετε την περιττή ποσότητα νερού –να μικρύνετε δηλαδή τις «γέφυρες» ανάμεσα στους κόκκους της άμμου– και να την κάνετε όσο πιο εύπλαστη γίνεται.

Το νερό

Επειδή η στεγνή άμμος στη φυσική της κατάσταση είναι τεμπέλικο υλικό, θα χρειαστείτε σίγουρα πολύ νερό για το κάστρο σας. Καλή ιδέα είναι να φτιάξετε ένα «πηγάδι», να σκάψετε δηλαδή στην άμμο μέχρι να βρείτε νερό, κάπου κοντά στο… μελλοντικό σας κάστρο. Θυμηθείτε ότι το νερό πρέπει να στραγγίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλαστικά κουβαδάκια δεν είναι φίλοι σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χτίζετε με τα χέρια, συμπιέζοντας την άμμο όσο προχωράτε προκειμένου να αποβάλλει το περιττό νερό. Σημαντικό συστατικό στη συνταγή της επιτυχίας είναι επίσης να ανακατεύετε στο «πηγάδι» που σκάψατε στεγνή άμμο από κάπου παραδίπλα, αντί να παίρνετε «έτοιμη» βρεγμένη άμμο από τον πάτο του πηγαδιού –με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχετε καλύτερο έλεγχο της αναλογίας νερού προς άμμο, και θα μπορείτε να στραγγίζετε ευκολότερα το νερό.

Η συμπίεση

Το έχουμε ήδη αναφέρει δύο φορές, αλλά αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα στην κατασκευή του κάστρου σας: Αν βιαστείτε και δεν πιέσετε αρκετά την άμμο στα πρώτα στάδια, όταν προσθέσετε δεύτερο, τρίτο και τέταρτο στρώμα από πάνω, τα θεμέλιά σας δεν θα είναι αρκετά στέρεα, και το όλο οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Η ιδανική αναλογία νερού και άμμου είναι ένα προς ένα. Αν θέλετε το κάστρο σας αρκετά μεγάλο, ή αν κουραστείτε να πιέζετε την άμμο που προσθέτετε με τα χέρια, μην διστάσετε να συνεχίσετε με τα πόδια –το βάρος του σώματός σας είναι ό,τι πρέπει για να στραγγίξετε το νερό από την άμμο.


σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας.
 
"

Φραντς Καφκα

  • 1897 - Μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, με την οποία τροποποιούνται τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε βάρος της Ελλάδας και επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και η υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες, ως πολεμική αποζημίωση.
    1916 - Το πλωτό νοσοκομείο Βρετανικός και αδελφό πλοίο του Τιτανικού βυθίζεται ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και του νησιού Κέα.
    1940 - Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επιθετικές επιχειρήσεις από τις 14-11-40, απελευθερώνει το Λεσκοβίκι και την Κορυτσά και καταλαμβάνει τους ορεινούς όγκους Μόροβα και Ιβάν.

© 2002-2017 MEDIA2DAY