Πώς να τους κάνεις όλους να σε συμπαθήσουν

Έξυπνες συμβουλές για να γίνεστε αρεστοί και να σας συμπαθούν όλοι… από την πρώτη ματιά.
Πώς να τους κάνεις όλους να σε συμπαθήσουν
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι αποφασίζουν αν τους αρέσει κάποιος μέσα στα τρία πρώτα δευτερόλεπτα της πρώτης τους συνάντησης. Με λίγα λόγια, η πρώτη εντύπωση που δίνουμε είναι και η καθοριστικότερη για να μας συμπαθήσει κάποιος – είτε πρόκειται για πρώτο ραντεβού, είτε για συνέντευξη για δουλειά είτε για τους γονείς του/της συντρόφου μας.

Τώρα που γνωρίζετε αυτή την «ιδιοτροπία» του ανθρώπινου εγκεφάλου, που βιάζεται να πάρει αποφάσεις, μπορείτε και να την… εκμεταλλευτείτε. Να διαβάσετε, δηλαδή, παρακάτω, τους τρόπους να γίνετε αρεστοί από τα πρώτα δευτερόλεπτα στους άλλους και να τους «κερδίζετε» με την πρώτη ματιά.

*"Ανοιχτείτε"
Δεν εννοούμε μόνο σαν διάθεση, αλλά και σωματικά: Στρέψτε το σώμα σας έτσι ώστε να η καρδιά σας «κοιτάζει» κατευθείαν προς το πρόσωπο που συναντάτε και μην καλύπτετε τον θώρακά σας με σταυρωμένα χέρια. Αν φοράτε παλτό ή κλειστό σακάκι, ξεκουμπώστε το προτού μπείτε στο δωμάτιο. Χαιρετήστε τους γύρω σας με εγκαρδιότητα και χαμόγελο. Όλα τα παραπάνω θα δώσουν την εντύπωση μιας «ανοιχτής» και πρόσχαρης προσωπικότητας.

*Χρησιμοποιήστε το βλέμμα σας
Αν θέλετε να «κερδίσετε» την προσοχή των γύρω σας, ξεκινήστε εσείς την οπτική επαφή με τους άλλους. Κοιτάξτε τους συνομιλητές σας στα μάτια, και φροντίστε να αντανακλάται στο βλέμμα σας η καλή σας διάθεση. Αν αισθάνεστε άβολα να κοιτάζετε κάποιον κατευθείαν στα μάτια, η ψυχολογία προτείνει έναν απλό τρόπο να το συνηθίσετε: Καθώς βλέπετε τηλεόραση, όταν αντικρίζετε το βλέμμα κάποιου στην κάμερα, προσέξτε το χρώμα των ματιών του και πείτε το από μέσα σας. Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιον και τον κοιτάξετε στα μάτια, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα δικά του μάτια. Ακούγεται παράξενο, κι όμως πιάνει. Θυμηθείτε όμως ότι υπάρχει λεπτή γραμμή ανάμεσα στο εγκάρδιο και το επίμονο βλέμμα – μην το παρακάνετε και προκαλέσετε αμηχανία στο πρόσωπο απέναντί σας.

*Χαμογελάστε (κι άλλο)
Το χαμόγελο στέλνει στους γύρω σας υποσυνείδητα μηνύματα ειλικρίνειας. Επίσης, έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να κάνεις κάποιον να σε θυμάται καλύτερα. Όταν χαμογελάμε, αποτυπωνόμαστε στο μυαλό τους με θετικό πρόσημο και έτσι παραμένουμε στη μνήμη τους ως μια ευχάριστη συνάντηση.

*Χαιρετήστε με ενθουσιασμό
Είτε είναι ένα απλό «γεια» είτε ένα πιο επίσημο «καλησπέρα σας, τι κάνετε;» θα πρέπει να το κάνετε με ενθουσιώδη τόνο και όχι ως μια αδιάφορη διαδικασία. Δείξτε ότι χαίρεστε πραγματικά με τη γνωριμία, και συνοδεύστε τον χαιρετισμό με χειραψία, η οποία κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι γερή και σταθερή, καθώς αυτή είναι που δίνει την θετικότερη εντύπωση.

*Επαναλάβετε το όνομα της νέας γνωριμίας
Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, αφού σας πει κάποιος το όνομά του, φροντίστε να το ξαναπείτε κι εσείς μία ή δύο φορές – για παράδειγμα «Χάρηκα πολύ, Νίκο» αντί για σκέτο «χάρηκα πολύ». Αυτό θα δημιουργήσει την απαραίτητη οικειότητα, θα σας βοηθήσει να μην ξεχάσετε αμέσως το όνομα και θα δείξει στον συνομιλητή σας ότι τον προσέχετε.

*Γείρετε προς το μέρος τους
…Χωρίς φυσικά να πέσετε πάνω στη νέα σας γνωριμία: Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι, με μια ανεπαίσθητη κλίση του κορμού σας προς το μέρους του άλλου προσώπου, να του δείξετε πως είστε διαθέσιμοι, πως ενδιαφέρεστε να τον πλησιάσετε και να μάθετε περισσότερα γι’ αυτόν – κάτι που, ακόμη και υποσυνείδητα, θα εκτιμηθεί.

*Μην καμπουριάζετε
Ακόμη κι αν είστε πολύ κουρασμένοι, να έχετε πάντα επίγνωση του πώς στέκεστε για να αποφύγετε την κακή εντύπωση: Οι άλλοι γύρω σας δεν γνωρίζουν για τα προβλήματα και την κουραστική σας μέρα – θα εκλάβουν το καμπούριασμα, το σταύρωμα των χεριών ή τα χασμουρητά σας σαν ένδειξη αδιαφορίας.

*Συμπεριφερθείτε σαν να βρίσκεστε μπροστά στον σημαντικότερο άνθρωπο του κόσμου
Την στιγμή που μιλάτε με ένα πρόσωπο (που φυσικά θέλετε να σας συμπαθήσει), γίνεται προφανώς η προτεραιότητά σας. Ξεχάστε τις υποχρεώσεις που σας περιμένουν στο σπίτι, τα notifications που ίσως ήρθαν στο smartphone ή το τέσσερα καθέτως που σας βασάνιζε όλο το απόγευμα στο σταυρόλεξο: Αδειάστε το μυαλό σας και δώστε σημασία στους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή, σε αυτόν τον χώρο, βρίσκονται δίπλα σας.

Με πληροφορίες από Business Insider

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v