Πώς θα αποφύγετε τις ιώσεις και το κρυολόγημα

Γρίπη, κρυολόγημα, πυρετός, βήχας, ταλαιπωρία. Γιατί να τα περάσετε όλα αυτά; Δείτε πώς θα αποφύγετε τις χειμωνιάτικες ιώσεις.
Πώς θα αποφύγετε τις ιώσεις και το κρυολόγημα
Η αρχή γίνεται με έναν βήχα στο γραφείο ή κάποιον κλειστό χώρο. Μετά από 3-4 μέρες ο λαιμός σας ενοχλεί, έχετε καταρροή και πριν καλά καλά προλάβετε να πείτε «ωχ», η ίωση σας έχει ρίξει ανάσκελα στο κρεβάτι με πυρετό ή όχι.

Καλώς ορίσατε στο club. Η αρχή του έτους βρήκε το 99,9% των Ελλήνων άρρωστο με διάφορους τύπους ιώσεων – κάποιες βαριές κάποιες πιο… light. Μια ίωση είναι σκέτη ταλαιπωρία. Ταλαιπωρία που μπορεί να αποφευχθεί όμως αν ακολουθήσουμε κάποιες στοιχειώδεις συμβουλές, με την βοήθεια των οποίων μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αρχικά, δείτε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιντεάκι για το πώς ένας ιός «ξεγελά» τον οργανισμό και εισχωρεί στα άδυτα των κυττάρων μας κάνοντας – σχεδόν- ανενόχλητος τη δουλειά του (να αναπαραχθεί δηλαδή σε κάτι μιλούνια «ιάκια») και ταυτόχρονα τη ζωή μας δύσκολη.



Σκέτη αλητεία.

Αφού πήρατε μια γεύση, ιδού οι «χρυσοί» κανόνες που σώζουν… ζωές (και προστατεύουν από λοιπές καταρροές).

Αερίζετε καλά τους χώρους

Βρίσκεστε σε κλειστό χώρο; Συγχαρητήρια είστε υποψήφιοι «εκλεκτοί» για πάσης φύσεως ιώσεις. Φροντίστε λοιπόν τον καλό αερισμό του χώρου στον οποίο βρίσκεστε, ανοίγοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα παράθυρα.

Πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε επαφή

Χειραψία; Άγγιγμα επιφάνειας; Γενικώς, συνηθίστε να πλένετε όσο πιο συχνά μπορείτε τα χέρια σας, καθώς αυτά είναι οι κύριοι «μεταφορείς» μικροβίων χάρη στις συνεχείς κινήσεις τους και τις επαφές με μολυσμένες επιφάνειες. Τέλος, αποφεύγετε τις πολλές χειραψίες όταν υπάρχει έξαρση των ιώσεων.

Φάτε καλά

Οι ιοί εκμεταλλεύονται το πεσμένο ανοσοποιητικό για να δράσουν. Ακολουθώντας μια σωστή και ισορροπημένη σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή, μειώνεται τις πιθανότητες να πιάσουν τον οργανισμό σας στα… down του. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση είναι σημαντικά για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και το στηρίζουν στο να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Ασκηθείτε

Η άσκηση – όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο -μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως παραμένοντας ενεργοί σε τακτική βάση αυξάνετε την άμυνα του οργανισμού. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε με την ένταση της προπόνησης, μιας και οι «σκληρές» προπονήσεις για παρατεταμένο διάστημα μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Όταν είναι κουρασμένο, το σώμα σας δεν καταπολεμά ικανοποιητικά τους κινδύνους με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπο, όπως για παράδειγμα μια ίωση. Ένας καλός ύπνος της τάξης των 8-10 ωρών κάθε νύχτα θα σας βοηθήσει να είστε… υπ’ ατμόν απέναντι σε οτιδήποτε παθογόνο.

Μην τρώτε τα νύχια σας

Ο χώρος κάτω από τα νύχια είναι αγαπημένο στέκι… αράγματος μικροβίων, και το να τα δαγκώνετε σημαίνει αυτομάτως ότι τα ξαναβάζετε εντός του οργανισμού σας.

Αντισηψία on the go

Ένα μικρό μπουκαλάκι αντισηπτικού τζελ, ένα αντιμικροβιακό υγρό ή απολυμαντικά μαντιλάκια είναι απαραίτητα εφόδια που πρέπει να έχετε μαζί σας τον χειμώνα στην τσάντα σας, για να φροντίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα να καθαρίζετε τυχόν εστίες μικροβίων γύρω σας.

Απόσταση ασφαλείας

Σε περιόδους έξαρσης της γρίπης, κρατάτε μια απόσταση περίπου 50 εκατοστών από τους συνομιλητές σας  για να αποφύγετε τυχόν «μολυσμένα» σταγονίδια.

Όχι στο κάπνισμα

Οι καπνιστές έχουν πιο ευάλωτο αναπνευστικό σύστημα λόγω των αλλοιώσεων που προκαλεί το τσιγάρο.

Κάντε το εμβόλιο της γρίπης

Αν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να κάνετε το εμβόλιο της κοινής γρίπης για να γλιτώσετε – τουλάχιστον – από τον κίνδυνο να κολλήσετε τον πιο… famous ιό.

Αρρωστήσατε; Υπομονή και περαστικά. Δείτε στο Iatronet τρόπους για να γίνετε καλά το συντομότερο δυνατό.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v