7 βήματα για να ξεκινήσετε τη μέρα χαρούμενοι

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και εμείς έχουμε επτά τρόπους για να τη ζήσετε όσο πιο ευχάριστα γίνεται.
7 βήματα για να ξεκινήσετε τη μέρα χαρούμενοι

Κατά καιρούς διαβάζουμε – και ακούμε – συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε το πρωί έτσι ώστε η μέρα μας να είναι περισσότερο παραγωγική. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο πιο χαρούμενος είναι κάποιος τόσο πιο παραγωγικός είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια λοιπόν. Ας δούμε επτά απλά βήματα που μπορούν να κάνουν την ημέρα μας (λίγο) πιο χαρούμενη.

Έχετε κάτι καλό να περιμένετε

Τα χαρούμενα πρωινά ξυπνήματα ξεκινούν από το προηγούμενο βράδυ. Κανόνας. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι έχετε κάτι καλό στο μυαλό σας να περιμένετε για την επόμενη ημέρα πριν πέσετε για ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανυπομονησία για κάτι που μας γεμίζει την επόμενη ημέρα – ένα ποτάκι, ένα σινεμά, το γυμναστήριο, το ραντεβού με το έτερον ήμισυ – μπορεί να επιδράσει άκρως θετικά στην βελτίωση της διάθεσης. Δεν έχετε κάτι κανονίσει που να περιμένετε πώς και πώς; Κανένα πρόβλημα: κανονίστε φαγητό με φίλους, έξοδο για ποτά ή οτιδήποτε είναι αυτό που σας φτιάχνει τη διάθεση.

Διαχειριστείτε κατάλληλα τη διάθεσή σας

Κανόνας (επιστημονικός) νούμερο δύο: η διάθεσή σας το πρωί επηρεάζει άμεσα την διάθεσή σας για ολόκληρη την ημέρα. Τι σας κάνει χαρούμενους τα πρωινά; Βρείτε αυτό το «αυτό» και κάντε το. Πώς είπατε; Ξυπνάτε αγχωμένοι κάθε πρωί; Τότε ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείτε: «πώς θα αποκτήσω τον έλεγχο σε αυτό που με αγχώνει;». Οτιδήποτε αυξάνει την πεποίθηση ότι έχετε τον έλεγχο σε μια κατάσταση – ακόμα και αν δεν τον έχετε 100%- μπορεί υποσυνείδητα να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Και εξυπακούεται μην τολμήσετε και τσεκάρετε e-mail δουλειάς το πρωί. Είναι βέβαιο ότι θα αγχωθείτε.

Φάτε πρωινό

Δεν τρώτε πρωινό; Σταματήστε αυτήν την κακή συνήθεια και πάρτε απόφαση να δίνετε κάθε μέρα στον εαυτό σας και το σώμα σας τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει. Αφήστε το news feed στο Facebook, σηκωθείτε από το κρεβάτι και φτιάξτε ένα θρεπτικό και νόστιμο γεύμα: Τηγανίτες με αυγά και σιρόπι; Γάλα με δημητριακά; Σάντουιτς; Ομελέτα; Βρείτε αυτό που… λαχταράτε και αφιερώστε μισή ώρα (ή και παραπάνω) κάθε μέρα για να το απολαύσετε με την ησυχία σας. Είναι σίγουρο ότι θα νοιώσετε πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.

Πηγαίντε για πρωινό τρέξιμο

Αχ, αυτές οι ενδορφίνες. Πόσο ωραία μας κάνουν να νοιώθουμε κάθε φορά που εκκρίνονται με φυσικό τρόπο. Πώς μπορείτε να τις βγάλετε στη… φόρα; Κάνοντας κάποιας μορφής άσκηση το πρωί. Για τους περισσότερους ένα χαλαρό τρέξιμο κάνει δουλειά. Αν τώρα θέλετε κάτι πιο έντονο, μια επίσκεψη στο γυμναστήριο ή μια προπόνηση τέννις είναι εξίσου καλά.

Κάντε αυτό που… αποφεύγετε

Η επίσκεψη στη δημόσια υπηρεσία που αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι. Το στήσιμο στην τράπεζα. Μια χαμαλοδουλειά που την αναβάλλετε καιρό. Ναι, καλά καταλάβατε, κάνοντας κάτι που πρέπει ούτως η άλλως να κάνετε όμως βαριέστε τις πρωινές ώρες το πρωί είναι μια καλή επιλογή για να νοιώθετε πιο χαρούμενοι μέσα στην ημέρα. Τα πρωινά έχουμε περισσότερη διάθεση και ενέργεια, επομένως γιατί να μην ξεμπερδεύετε μια και καλή με όλα εκείνα που αποφεύγαμε τόσο καιρό; Είναι σίγουρο ότι θα νοιώσετε καλύτερα την υπόλοιπη μέρα.

Στείλτε ένα ευχάριστο μήνυμα

Κάθε πρωί, δοκιμάστε να στείλετε σε έναν φίλο, συγγενή ή συνάδελφο ένα ευχαριστήριο e-mail ή μήνυμα, ευχαριστώντας τον για κάτι. Ακόμα και αυτή η «αφελής» κίνηση μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους μέσα στην ημέρα.

Φιλήστε κάποιον που αγαπάτε

Τα φιλιά εγγυημένα και επιστημονικά κάνουν καλό. Όσοι άνδρες φιλούν τις γυναίκες τους πριν τη δουλειά ζουν πέντε χρόνια περισσότερο, βγάζουν 20-30% περισσότερα χρήματα και έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε αυτοκινητιστικό. Αυτό έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1980 στη Γερμανία και μπορεί να αφορούσε μόνο άνδρες, όμως δεν χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε όντας γυναίκα. Το φιλί και η αγάπη εν γένει μόνο κακό δεν κάνουν, πόσο μάλλον όταν εκφράζονται το πρωί. Ποικιλοτρόπως –wink, wink.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v