Πήλιο: 5 χωριά για τον Σεπτέμβριο

Ρομαντζάδα στην Τσαγκαράδα ή τελευταίες βουτιές στο Χορευτό; Ξενύχτια στη Ζαγορά ή καφέδες κι επιτραπέζια στις Μηλιές; Το δύσκολο είναι να διαλέξεις…
Πήλιο: 5 χωριά για τον Σεπτέμβριο
της Ηρώς Κουνάδη

Του ταιριάζει πολύ το φθινόπωρο του Πηλίου. Είτε για τις τελευταίες βουτιές, είτε για τις πρώτες φθινοπωρινές βόλτες σε μονοπάτια και δάση, τα χωριά του είναι ο ιδανικός καμβάς για σχεδιάσουμε τα επόμενα Σαββατοκύριακά μας. Διαλέξαμε πέντε από τα ωραιότερα εξ αυτών, για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε πού θα επικεντρωθείτε.

(*) Οι τιμές των δωματίων έχουν υπολογιστεί για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (1-2/10).

Τσαγκαράδα


Ρομαντικότερη των ρομαντικών, και δημοφιλέστερη των δημοφιλών, η Τσαγκαράδα έχει μερικούς από τους ωραιότερους ζευγαρο-ξενώνες του Πηλίου, κι ένα παραμυθένιο δάσος στα πόδια της, που αυτή την εποχή αρχίζει να χρυσοκοκκινίζει και ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες επάνω σε κριτσανιστά φύλλα. Ατμοσφαιρικά αρχοντικά στολίζουν τα πετρόχτιστα καλντερίμια της, αιωνόβια πλατάνια σκεπάζουν την πλατεία της, και τρεχούμενα νερά προσφέρουν το ιδανικό φθινοπωρινό soundtrack.

Διαβάστε περισσότερα - Τσαγκαράδα: Στο μαγεμένο δάσος του Ανατολικού Πηλίου

Εδώ να μείνεις: Στον όμορφο Ξενώνα Ξενιώτη (55€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι), ή στα ρομαντικά δωμάτια του Ellis House (50€ το δίκλινο με πρωινό). Αν η περίσταση και το budget σας σηκώνουν το κάτι παραπάνω, εξαιρετικές προτάσεις είναι ο Παραδοσιακός Ξενώνας Αμάλθεια (65€ το μεγάλο δίκλινο με πρωινό και τζάκι) και ο Παραδοσιακός Ξενώνας Εξοχή (70€ το δίκλινο με πρωινό). 

Ζαγορά


Δεν είναι ρομαντική. Δεν είναι καρτποσταλική. Δεν θα σου φανεί όμορφη αν την δεις μόνο σε φωτογραφίες. Είναι, όμως, το πιο ζωντανό από τα χωριά του Πηλίου, κι από τα μέρη εκείνα που περισσότερο τα ζεις και λιγότερο τα βλέπεις. Έχει μερικά από τα καλύτερα ταβερνάκια του Πηλίου, ένα μπαρ στο οποίο θα σε βρει το ξημέρωμα να χορεύεις χωρίς να το καταλάβεις, και μια πληθώρα αξιοθέατων που περιλαμβάνουν το Ελληνομουσείο, το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου, που είχε για μαθητή μεταξύ άλλων τον Ρήγα Φεραίο, και η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, που φιλοξενεί στα ράφια της περί τους 3.000 τόμους, χάρτες και έγγραφα του 17ου και 18ου αιώνα. Τι άλλο; Έχει, επίσης, στα πόδια της μια από τις ωραιότερες παραλίες του Πηλίου, το Χορευτό, και μια ατμόσφαιρα που αποκλείεται να σ’ αφήσει να μην την αγαπήσεις.

Διαβάστε περισσότερα - Ζαγορά: Η μαγεία μένει... πίσω απ' το βουνό

Εδώ να μείνεις: Στα ευρύχωρα, φωτεινά στούντιο του Ξενώνα Καπανιάρη (50€ το δίκλινο, ή 53€ με πρωινό) στα παραδοσιακά διαμερίσματα του Vera’s Traditional Guesthouse (45€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα περιποιημένα δωμάτια του Ξενώνα Ρούση (40€ το δίκλινο). 

Πινακάτες


Ένα από τα λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένα χωριά του Πηλίου, οι υπέροχες Πινακάτες με τα χαρακτηριστικά πηλιορείτικα αρχοντικά τους να σκαρφαλώνουν την καταπράσινη πλαγιά σε υψόμετρο 580 μέτρων, είναι ό,τι πρέπει για ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο μακριά από τους πάντες και τα πάντα. Εκτός από ειδυλλιακές βόλτες σε πετρόχτιστα καλντερίμια, ανάμεσα σε μαρμάρινες κρήνες που αναβλύζουν τρεχούμενο νερό και κάτω από αιωνόβια πλατάνια, οι Πινακάτες έχουν επίσης να προσφέρουν και σούπερ διαδρομές στο υπόλοιπο Πήλιο, καθότι αποτελούν ιδανική βάση για να εξερευνήσετε χωριά όπως η Βυζίτσα (στα 3 χιλιόμετρα από εδώ), ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας (στα 5 χιλιόμετρα) και οι Μηλιές (στα 5 χιλιόμετρα επίσης).

Εδώ να μείνεις: Στον όμορφο Ξενώνα Τα Δόκανα (50€ το δίκλινο, ή 60€ με πρωινό) ή στα κουκλίστικα, παραδοσιακά δωμάτια του Ξενώνα Αλατίνου (49€ το δίκλινο). 

Άγιος Λαυρέντιος


Πάλαι ποτέ μυστικό ντόπιων και φανατικών… Πηλιόφιλων που διέρρευσε, και πλέον είναι ξακουστό ως ένα από τα –αντικειμενικά– ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Κρυμμένα πίσω από καστανιές και αγριοκερασιές, τα φαντασμαγορικά αρχοντικά του στολίζουν τα λιθόστρωτα δρομάκια του, σε ένα σκηνικό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ολόκληρο το Πήλιο σε μικρογραφία. Για ένα μίνι μάθημα αρχιτεκτονικής, αναζητήστε τα τρία διασημότερα αρχοντικά του χωριού: του Γκλαβάνη, με τα εμφανή ανατολίτικα στοιχεία, του Παπαθανασίου, με τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά, και του Κανταρτζή, με τα τοξωτά παράθυρα.

Εδώ να μείνεις: Στα σούπερ ρομαντικά δωμάτια του Hotel Dryades (70€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα πιο low budget, αλλά επίσης όμορφα, δωμάτια της Φωλιάς (40€ το δίκλινο με πρωινό).

Μηλιές


Τις ξέρετε για τον Μουντζούρη, το θρυλικό τραινάκι του Πηλίου, που έκανε τέρμα εδώ, στον υπέροχο σταθμό του τραίνου που σχεδίασε μέσα στα πλατάνια ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του γνωστού ζωγράφου. Θα τις αγαπήσετε γιατί είναι ένα χωριουδάκι-υπαίθριο μουσείο, που δεν χορταίνεις να το περπατάς, κι ας μην είναι γεμάτο επιβλητικά αρχοντικά όπως άλλα χωριά του Πηλίου. Οι περίτεχνες κρήνες του αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, και η Βιβλιοθήκη Μηλεών φιλοξενεί στο συγκλονιστικό της κτίριο 1.600 βιβλία που τυπώθηκαν από το 1497 έως το 1899. Κι αφού θα ξεκινήσετε το sightseeing (το ίδιο το χωριό σας παρασύρει, κι ας μην είστε ιδιαίτερα ιστοριοδίφες) κάντε μια στάση και στην εκκλησία των Ταξιαρχών, για να ρίξετε μια ματιά στις τουλάχιστον εντυπωσιακές –αν όχι και λίγο αιρετικές– τοιχογραφίες του 17ου αιώνα που τη στολίζουν.

Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα κι ευρύχωρα δωμάτια του Ξενώνα Ηλιόβολο (60€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα προσεγμένα δωμάτια του Παλιού Σταθμού (50€ το δίκλινο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v