Τα best of της Σόφιας σε ένα Σαββατοκύριακο

Τι να δείτε, τι να κάνετε, πού να βολτάρετε, πού να φάτε και να πιείτε στην πιο low budget βαλκανική πρωτεύουσα, τη Σόφια.
Τα best of της Σόφιας σε ένα Σαββατοκύριακο
Δεν έχει τον ρομαντισμό του Παρισιού ή την καλλιτεχνική σκηνή του Λονδίνου. Δεν έχει τα γραφικά τοπία της Μεσογείου, τις επιλογές διασκέδασης της Αθήνας ή την αίγλη μιας μεγάλης δυτικής μητρόπολης. Αλλά η Σόφια δεν θα σε κοροϊδέψει. Δεν παριστάνει ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι: Μία ήσυχη βαλκανική πρωτεύουσα που προσπαθεί δειλά να κοιτάξει προς τη δύση, με ζωή που κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς και ταξιδιωτικό προφίλ που εγγυάται τα πιο οικονομικά weekends στη «γειτονιά» μας, με λίγο απ’ όλα: Ιστορικό sightseeing, καλό φαΐ και low budget αεροπορικά και διαμονή. Με άλλα λόγια, ένας προορισμός που δεν είναι γκράντε, αλλά δεν έχεις απολύτως τίποτα να χάσεις, αν την επισκεφτείς.



Το κέντρο της Σόφιας
Είναι compact, θυμίζει σύγχρονη μεγαλούπολη – παρ’ ό,τι έξω από τα όρια του κέντρου το σκηνικό θυμίζει περισσότερο σοβιετική παρακμή – και περπατιέται άνετα σε λίγες ώρες. Το κέντρο είναι διάσπαρτο με επιβλητικές εκκλησίες, χριστιανικούς τρούλους, οθωμανικά τζαμιά και μνημεία του κόκκινου στρατού. Οι κυριότεροι άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι πρώτες σας βόλτες είναι:

-Η λεωφόρος Vitosha: Και συγκεκριμένα το πεζοδρομημένο της κομμάτι, η εμπορική καρδιά της πόλης με δεκάδες καταστήματα και all day café παραταγμένα στο πλακόστρωτο.

-Η διαδρομή από τη Serdica ως το Πανεπιστήμιο της Σόφιας: Οι λεωφόροι του κέντρου που διασχίζουν αυτό το κομμάτι της πόλης φιλοξενούν στις «όχθες» τους μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία, όπως τα αρχαιολογικά ευρήματα της Serdica, τη Ρωσική Εκκλησία, τον Καθεδρικό Ναό, την Αγία Σοφία, την Εθνική Πινακοθήκη, το Προεδρικό Μέγαρο και το Εθνικό Μουσείο φυσικής Ιστορίας.



-Το Πάρκο του Πολιτιστικού Κέντρου της Σόφιας: Απλώνεται στο νότιο τμήμα του κέντρου και είναι ένα τεράστιο πάρκο με συντριβάνια, όμορφα λουλούδια και ένα επιβλητικό Πολιτιστικό Κέντρο και υπαίθρια café.

-Στην συνοικία Sredets, νότια του Καθεδρικού, με στενά δρομάκια που φημίζονται για τη φοιτητική τους ζωή και τα μοντέρνα ή ρετρό μικρομάγαζα σε κάθε γωνιά. Εδώ θα βρείτε αρκετές από τις καλύτερες επιλογές για ποτό και φαγητό.

Τα κυριότερα αξιοθέατα



Ο Καθεδρικός του Νιέφσκι
Ναός-σύμβολο όχι μόνο της Σόφιας αλλά και ολόκληρης της Βουλγαρίας, ο Καθεδρικός χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη μνήμη των 200.000 ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν μαχόμενοι για την βουλγαρική ανεξαρτησία ενάντια στους Οθωμανούς. Είναι νεοβυζαντινού στιλ και ξεχωρίζει για τους χρυσοποίκιλτους τρούλους και την εσωτερική διακόσμηση από όνυχα.

Η αρχαία πόλη Serdica
Κάτω από τον ομώνυμο σταθμό μετρό του κέντρου, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα αρχαιολογικών ευρημάτων, με οκτώ δρόμους και τα ερείπια βασιλικών ναών, λουτρών και οικημάτων του 4ου αιώνα, όταν εδώ υπήρχε η πόλη με το όνομα Serdica.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Στεγάζεται σε ένα τζαμί του 15ου αιώνα και περιέχει θησαυρούς που βρέθηκαν σε θρακικά εδάφη, καθώς και ευρήματα από τη ρωμαϊκή και τη μεσαιωνική εποχή, από περίτεχνα μωσαϊκά μέχρι ταφικές μάσκες και γλυπτά.



Το Μουσείο της Ιστορίας της Σόφιας και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Το μεν στεγάζεται στους δύο ορόφους παλαιών οθωμανικών λουτρών, το δε στο πρώην προεδρικό παλάτι της κομουνιστικής περιόδου, και περιλαμβάνουν εκθέματα που θα σας συστήσουν με αναλυτικό τρόπο την πορεία της πόλης και της χώρας στον χρόνο. Πολύ κοντά στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας (και με ενιαίο εισιτήριο), βρίσκεται ο Ναός Boyana, που περιλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO με την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, χάρη στις 90 τοιχογραφίες, από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα μεσαιωινικής βουλγαρικής τέχνης.

Το όρος Vitosha
Ο Εθνικός Δρυμός του όρους Vitosha είναι μια καταπράσινη όαση μια ανάσα από την πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, το βόρειο τμήμα του Εθνικού Πάρκου ανήκει στο δήμο της Σόφιας και είναι και το πιο αξιοποιημένο τουριστικά. Τα μονοπάτια είναι ό,τι πρέπει για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας, ενώ μετά τον Ιανουάριο λειτουργεί εδώ και χιονοδρομικό κέντρο, στο οποίο φτάνετε εύκολα με τελεφερίκ από τη νότια άκρη της πόλης.



Πού να φάτε
Στο Hadjidraganovite kashti που ίσως δεν μπορείτε να προφέρετε, αλλά θα… σας χορτάσει με πιάτα τοπικής κουζίνας και διακόσμηση με αναφορές σε μικρές βουλγαρικές πόλεις όπως το Μπάνσκο, το Μέλνικ και η Κοπριβστίτσα.
Στο Shtastliveca Vitoshka στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της Vitosha, για δημιουργικά πιάτα με τοπικά υλικά, αλλά και πεντανόστιμα ζυμαρικά, ριζότο και σαλάτες.
Στο Aubergine κρυμμένο στα στενά του κέντρου, που σερβίρει δημιουργική κουζίνα σε έναν μοντέρνο χώρο.
Σε όλες τις παραπάνω επιλογές, υπολογίστε ότι δεν θα πληρώσετε πάνω από 10€ το άτομο – ή στα πιο καλά εστιατόρια 15-20€ το άτομο με κρασί.



Πού να μείνετε:
Στο EasyHotel στα δυτικά του κέντρου, που διαθέτει basic δωμάτια με wifi και τηλεόραση, από 25€ το δίκλινο.
Στο Mall of Sofia Apartment, ένα μεγάλο διαμέρισμα ενός υπνκοδωματίου με κουζίνα και καθιστικό με όλες τις ανέσεις, από 40€.
Στο Sofia Day and Night Apartment στην καρδιά της πόλης, με δύο άνετα δωμάτια, κουζίνα και καθιστικό, από 34€ το δίκλινο.
Στο Durvenitza Apartment με δύο υπνοδωμάτια, κατάλληλο για οικογένειες τεσσάρων ατόμων. Στα 100 τετραγωνικά του, χωρά όλες τις ανέσεις και στοιχίζει από 62€ για 4 άτομα.
Στο πολυτελές Best Western Plus Bristol Hotelμε τα κλασικά διακοσμημένα δίκλινα στην καρδιά της Σόφιας, από 70€.

Πώς πάμε:
Πλέον, με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο: Οι πτήσεις της Ryanair από Αθήνα είναι καθημερινές και σε τιμές από 10€ one way με δύο χειραποσκευές. Το αεροδρόμιο βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο και τα ταξί στοιχίζουν λιγότερο από 8€. Προσοχή: Τα περισσότερα βουλγαρικά ταξί κινούνται στη λογική του παζαρέματος, γι’ αυτό μην ενδώσετε στην πρώτη υπερβολική τιμή που θα σας πουν και κανονίστε το αντίτιμο εκ των προτέρων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v