Τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας

Ατελείωτη ομορφιά σε μια λίστα με τα δέκα πιο γραφικά, πιο όμορφα ορεινά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας
Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς ανάμεσα σε τόσα πανέμορφα ελληνικά χωριουδάκια. Ποιο από τα Ζαγοροχώρια να πρωτοδιαλέξεις; Ποιο πηλιορείτικο ορεινό παράδεισο να αφήσεις απ’ έξω; Σε ποιο βουνό της Πελοποννήσου να εστιάσεις και πώς να μην «ξεστρατίσεις» προς τη βόρεια Ελλάδα;

Μετά από πολλή σκέψη, η συντακτική ομάδα του in2life διάλεξε τα δέκα ορεινά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που θεωρεί τα πιο γραφικά και περιμένει τις δικές σας απόψεις. Ποια δεν θα έπρεπε να λείπουν από τη λίστα (και πιθανώς να δημιουργήσουν ένα δεύτερο top 10);

Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

Το πιο όμορφο και ίσως λιγότερο προβεβλημένο χωριό του Πηλίου είναι χτισμένο μέσα στις αγριοκερασιές και τις καστανιές, το ιδανικό πλαίσιο για τα γοητευτικά αρχοντικά του σπίτια. Εδώ «φωλιάζει» η αυθεντική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τις περίτεχνες βρύσες. Το χωριό είναι επίσης γνωστό για τις γιορτές κερασιού και τσίπουρου στις αρχές κάθε καλοκαιριού.
Διαβάστε περισσότερα – Το Πήλιο στα καλύτερά του 

Νυμφαίο, Βίτσι

Έχει και η Βόρεια Ελλάδα τις ομορφιές της. Μάλιστα, το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως ένας από τους 10 ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ευρώπης. Τα αρχοντικά και τα σοκάκια του αστράφτουν και δείχνουν εξαιρετικά καλοδιατηρημένα, οι διαδρομές περνούν από τοξωτά γεφυράκια και πλατείες και το δάσος ξεκινά σχεδόν μέσα στο χωριό.
Διαβάστε περισσότερα – Νυμφαίο: Το αλπικό στολίδι της Φλώρινας 

Συρράκο, Τζουμέρκα

Ηπειρώτικα αρχοντικά, πέτρα, κρήνες, καλντερίμια όπου περπάτησαν μεγάλοι έλληνες ποιητές, ευεργέτες και αγωνιστές, και θέα στους παραποτάμους του Καλλαρυτικού ποταμού. Το Συρράκο είναι ένα πραγματικό διαμάντι στα «παρθένα» Τζουμέρκα.
Διαβάστε περισσότερα – Τζουμέρκα: Ήπειρος σε slow motion 

Βαλτεσινίκο, Μαίναλο

Από τα πιο ορεινά χωριά της Αρκαδίας, το Βαλτεσινίκο φωλιάζει ανάμεσα σε ελατοδάση στα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και απολαμβάνει θέα που κόβει την ανάσα στις αντικρινές κορυφογραμμές. Παλιοί πύργοι, ιστορικές μονές, νερόμυλοι, πηγές, λαογραφικά μουσεία και πεζοπορικές διαδρομές θα κρατήσουν απασχολημένους όσους έχουν την τύχη να το επισκεφθούν.
Διαβάστε περισσότερα – Μαίναλο: Κορυφαία Αρκαδία 

Παλαιός Παντελεήμονας, Όλυμπος

Το «στολίδι» του Ολύμπου, στην πιερική πλευρά του, το χωριό του Παλιού Παντελεήμονα ξεχωρίζει για την βυζαντινή του αύρα, τα πέτρινα σπιτάκια, την πλατεία με την εντυπωσιακή εκκλησία που χάρισε το όνομά της στον οικισμό, και την εξαιρετική του θέα προς τη θάλασσα.
Διαβάστε περισσότερα – Όλυμπος: Στα χωριά των Θεών 

Άνω Χώρα, Ορεινή Ναυπακτία

Στα 1.050 μέτρα υψόμετρο, το ομορφότερο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας – ίσως και της Στερεάς Ελλάδας ολόκληρης – είναι χτισμένο ανάμεσα στα έλατα, τις καστανιές και τις οξιές. Γραφικά σπιτάκια με κόκκινες σκεπές, τρεχούμενα νερά, γιορτές στην πλατεία, υπέροχες ρουμελίτικες συνταγές και φυσική ομορφιά είναι τα «μυστικά» της τουριστικής… υπερδύναμης της περιοχής.
Διαβάστε περισσότερα – Ορεινή Ναυπακτία: Η Πίνδος από την ανάποδη 

Δίλοφο, Ζαγοροχώρια

Το (υποκειμενικά και αντικειμενικά) πιο όμορφο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου είναι χτισμένο ψηλά στην πλαγιά της Τύμφης, εκεί όπου ο χρόνος σταματά. Σταματά σε μια εποχή γεμάτη παράδοση και ατόφια ομορφιά, «διασκορπισμένη» στην γραφική πλατεία, στα ξωκλήσια με την υπέροχη θέα, στο Γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα, στην απουσία των αυτοκινήτων και στο αγνάντεμα στη χαράδρα του Βίκου.
Διαβάστε περισσότερα – Τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου 

Τσαγκαράδα, Πήλιο

Η mainstream πλευρά του βουνού των Κενταύρων έγινε mainstream… για κάποιο λόγο. Συγκεκριμένα, για πολλούς: Τους ρομαντικούς ξενώνες. Τα ατμοσφαιρικά αρχοντικά. Τα πετρόχτιστα σοκάκια. Τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας. Τα τρεχούμενα νερά και το παραμυθένιο δάσος της που γίνεται χρυσαφένιο το φθινόπωρο και ευωδιαστό την άνοιξη.
Διαβάστε περισσότερα – Τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου 

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Βόρας

Η «Αράχωβα» του Βορρά βρίσκεται στο Καϊμακτσαλάν, ξαναγεννήθηκε την τελευταία δεκαετία από τις στάχτες ενός σχεδόν παντελώς εγκαταλελειμμένου οικισμού και έγινε γραφικός χειμερινός προορισμός χάρη στο άρτιο χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα και στην αναστήλωση των σπιτιών του με βάση την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.
Διαβάστε περισσότερα – Απόδραση στην Μακεδονική Αράχωβα 

Καρύταινα, Αρκαδία

Πέτρινα σπιτάκια, κόκκινες σκεπές, και ένα κάστρο που μετρά οκτώ αιώνες στην «πλάτη» του είναι το σκηνικό που απολαμβάνουμε στη Γορτυνία. Η Καρύταινα έχει το δικό της (γενναιόδωρο) μερίδιο στην Ιστορία, που μεταφράζεται σε βυζαντινές εκκλησίες και κτίρια του 19ου αιώνα – τόσο όμορφα που έγιναν κάποτε… φόντο του πεντοχίλιαρου. Οι δε φυσικές ομορφιές περιλαμβάνουν τον Αλφειό και τον Λούσιο, ιδανικοί ποταμοί για ράφτινγκ στην περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα – Ένα χωριό που άξιζε για πέντε… χιλιάδες 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v