Τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου

Τα ωραιότερα Ζαγοροχώρια, τα πιο γραφικά χωριά της Πίνδου, τα highlights στα Μαστοροχώρια και τα Τζουμέρκα. Ιδού τα ομορφότερα χωριά στην Ήπειρο.
Τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου
του Γιώργου Κόκουβα

Όποια γωνιά της κι αν εξερευνήσεις, η Ήπειρος δεν θα σε απογοητεύσει. Θα απλώσει μπροστά σου την μαγεία 46 πανέμορφων Ζαγοροχωριών. Θα στρώσει λίθινα καλντερίμια για να φτάσεις σε πετρόχιστα Μαστοροχώρια. Θα σε φιλοξενήσει σε χωριά πλάι στα κελαρυστά της ποτάμια που περνούν κάτω από τοξωτά γεφύρια καταλήγοντας σε φαντασμαγορικά φαράγγια και θα σε προκαλέσει να ανηφορίσεις ως το Πάπιγκο ή τα Τζουμέρκα για ελληνικό καφέ με φόντο καταρράκτες και δάση οξιάς.

Με άλλα λόγια, το να επιλέξει κανείς τις ομορφότερες γωνιές ενός τόπου που μόνο ομορφιές μας «φιλεύει», είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Ή έστω, πολύ υποκειμενικό. Με αυτόν τον υποκειμενισμό, και προσπαθώντας να μην αδικήσουμε καμία πλευρά της Ηπείρου, παρακάτω επιχειρούμε να συγκεντρώσουμε τα ωραιότερα, τα πιο γραφικά, τα πιο ονειρεμένα ηπειρώτικα χωριουδάκια. Γνωρίστε τα, και πατήστε τα links στο τέλος κάθε χωριού για να βρείτε τις καλύτερες επιλογές διαμονής και φαγητού σε καθένα από αυτά.

Συρράκο
Syrrako, a place where everything is made of stone
Ένα πραγματικό κόσμημα στις πλαγιές που αντικρίζουν τους παραποτάμους του Καλλαρυτικού ποταμού, το Συρράκο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στα Τζουμέρκα, που γέννησε γνωστούς ποιητές, ευεργέτες, εμπόρους και αγωνιστές της Ελλάδας και τους έθρεψε μέσα σε πανέμορφα ηπειρώτικα αρχοντικά, σε σπίτια χτισμένα από πέτρα, ανάμεσα σε τρίστομες κρήνες και καλντερίμια. Εδώ, θα επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο Φωτιάδου, το μουσείο του ποιητή Κ. Κρυστάλλη, το λαογραφικό Μουσείο Αυδίκου σε ένα συρρακιώτικο αρχοντικό του 1880, τον όμορφο Άι Νικόλα, ένα εκκλησάκι του 18ου αιώνα, ενώ αν είστε «ανοιχτοί» σε προκλήσεις, θα περπατήσετε το πανέμορφο φυσικό μονοπάτι που συνδέει το χωριό με το επόμενο (και επίσης ένα από τα ωραιότερα της Ηπείρου) χωριό των Τζουμέρκων…
Διαβάστε περισσότερα – Τζουμέρκα: Ήπειρος σε slow motion

Καλαρρύτες
Philou
Το αντικρινό χωριό των Τζουμέρκων είναι πανέμορφο, αλλά απαιτητικό: Οι ανηφοριές του θέλουν γερά… πνευμόνια, αλλά θα σας ανταμείψουν με πετρόχτιστα σοκάκια, σπιτάκια με γαλάζιες πόρτες, όμορφες αυλές και μια (κάτι παραπάνω από) γραφική πλατεία σκεπασμένη από πλατάνια. Τριγύρω της, απλώνονται «γειτονιές» με τρίπατα αρχοντόσπιτα, ξερολιθιές με βρύσες, νερόμυλους, γεφύρια και αλώνια, και ανά διαστήματα, σημεία που αποκαλύπτουν φαντασμαγορική θέα προς τα υπόλοιπα Τζουμέρκα. Στον δρόμο που συνδέει τους Καλαρρύτες με την Κηπίνα, στην καρδιά ενός τεράστιου βράχου στο άγριο φαράγγι του Καλαρρύτικου ποταμού, είναι χτισμένη – ή καλύτερα σκαλισμένη – η εντυπωσιακή μονή της Κηπίνας, στην οποία θα φτάσετε περπατώντας σε λαξευμένο μονοπάτι στην πλαγιά και σε μια κρεμαστή ξύλινη γέφυρα που φτάνει ως την είσοδο της μονής.
Διαβάστε περισσότερα – Τζουμέρκα: Ομορφιά… χωρίς καπέλο

Μικρό Πάπιγκο
View from Mikro Papigo
Η γκρίζα ηπειρώτικη πλάκα δίνει τον τόνο σε αυτό το γοητευτικό χωριό με τα λίθινα καλντερίμια που αγκαλιάζονται από τη φύση του δυτικού Ζαγορίου. Χτισμένοι μέσα στη βλάστηση της Τύμφης, στα 980 μέτρα υψόμετρο, οι δύο μαχαλάδες του Πάπιγκου (το… Μικρό και το Μεγάλο) παλεύουν για μια θέση στην καρδιά μας. Ξεχωρίζουμε με… μικρή διαφορά το Μικρό Πάπιγκο, για τους ήσυχους ξενώνες, την ιντελεκτουέλ ατμόσφαιρα και την όμορφη θέα που προσφέρει στις γύρω πλαγιές της Αστράκας. Αποτελεί επίσης εξαίσια βάση επίσκεψης στις πηγές του Βοϊδομάτη, το ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας – για όσους εξ ημών αγαπάμε τις ορεινές πεζοπορίες – και το Ρογκοβό, το ρέμα στο οποίο σχηματίζονται μικρές λιμνούλες. Στο Μεγάλο Πάπιγκο, θα προχωρήσετε ανάμεσα σε λευκά αρχοντικά και θα δείτε τις σπάνιας αρχιτεκτονικής εκκλησίες του Αγίου Βλασίου και της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Διαβάστε περισσότερα - Πάπιγκο: Ομορφιά που θα σας κόψει την ανάσα

Τσεπέλοβο
tsepelovo
Από τα πιο αρχοντικά χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, το Τσεπέλοβο δεσπόζει στα 1.080 μέτρα υψόμετρο, με μια κουκλίστικη πλατεία, πολλά διατηρητέα κτίρια των παλαιότερων ηπειρώτικων οικογενειών και, πλέον, πλούσια τουριστική υποδομή που το καθιστούν ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά για τον χιονοστρωμένο χειμώνα του ή το… πανηγυριώτικο καλοκαίρι του (το τριήμερο αυγουστιάτικο πανηγύρι του είναι το μεγαλύτερο της περιοχής). Αφού χορτάσετε βόλτες στα ακτινωτά καλντερίμια του, θα επισκεφθείτε τον Άγιο Νικόλα με τις εκπληκτικές αγιογραφίες και θα εξερευνήσετε τα φυσικά κάλλη της Βόρειας Πίνδου, ένα εθνικό πάρκο γεμάτο δάση σε ορθοπλαγιές, φαράγγια και λίμνες σε υψόμετρο… αλπικό.
Διαβάστε περισσότερα - Τα καλύτερα (στα) Ζαγοροχώρια

Βωβούσα
Magic place on the road to Valia Kalda !
Στο πιο low profile Ανατολικό Ζαγόρι, το χωριό της Βωβούσας ξεχωρίζει, μιας και είναι εκτός από καταπράσινο, χτισμένο στις δύο όχθες του Αώου. Τα πέτρινα χαμηλά σπιτάκια με τις κατακόκκινες σκεπές κυκλώνονται από τη βλάστηση, πλαισιώνονται από τα κελαρυστά νερά του ποταμού και στεφανώνονται από το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι του 18ου αιώνα. Τριγύρω της, απλώνονται αχανή δάση όπου ζουν ακόμη αρκούδες, οι οποίες φτάνουν συχνά-πυκνά μέχρι τα όρια του χωριού – μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το αρκουδόρεμα, από όπου ξεκινούν και οι ωραιότερες πεζοπορικές ή και οδηγικές διαδρομές στη φύση και στην καρδιά του εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα.
Διαβάστε περισσότερα – Ανατολικά Ζαγοροχώρια: Η ήσυχη φύση του βουνού

Πυρσόγιαννη
Πυρσόγιαννη-Pyrsogianni
Μακριά από την τουριστική ανάπτυξη του Ζαγορίου, αλλά με την ίδια πέτρινη γοητεία, το ίδιο ηπειρώτικο αρχιτεκτονικό μεράκι και τα πλούσια δάση κάτω από χιονοσκέπαστες βουνοκορφές, τα Μαστοροχώρια κρύβουν τα δικά τους όμορφα μυστικά. Και το ωραιότερο από αυτά είναι η Πυρσόγιαννη, η έδρα του τοπικού δήμου, χτισμένη εκεί που τα πολύχρωμα δάση οξιάς, ελάτου και πεύκης δένουν υπέροχα με τα κομψοτεχνήματα της τέχνης των μαστόρων της πέτρας. Εδώ βρίσκεται και το Μουσείο των Ηπειρωτών Μαστόρων, για να μυηθείτε στη δουλειά, τη ζωή και την ιστορία των ντόπιων. Θα επισκεφθείτε επίσης το όμορφο εκκλησάκι του Άι-Γιώργη και θα αράξετε για ντόπιο τσίπουρο στην πλατεία, με φόντο τα αντικρινά δάση.
Διαβάστε περισσότερα – Μαστοροχώρια: Η Ήπειρος της πέτρας

Δίλοφο
Kokoro`s stone bridge
Μεταφερόμαστε στα ψηλά της Τύμφης, εκεί όπου φωλιάζει σαν σταματημένο στον χρόνο το Δίλοφο, ένα κουκλίστικο παραδοσιακό χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου με πέτρινα σπιτάκια, φουντωτά δέντρα, γραφικά εκκλησάκια και παραμυθένιες διαδρομές τις οποίες χαίρονται οι λιγότεροι από 40 μόνιμοι κάτοικοι, μαζί με τους ολοένα και περισσότερους επισκέπτες που το ανακαλύπτουν. Εδώ θα ανακαλύψετε την Αναγνωστοπούλειο σχολή στην πλατεία του χωριού, το Παρθεναγωγείο, το Γεφύρι του… Καπετάν Αρκούδα και του Αγίου Μηνά και τα ξωκλήσια με την όμορφη θέα, όπως αυτό του Άι Γιάννη που αγναντεύει τη χαράδρα του Βίκου. Αυτό που μας κερδίζει είναι η απόλυτη γαλήνη – για να μπείτε στους οικισμούς των δύο λόφων του χωριού, αφήνετε τα αυτοκίνητα στην είσοδό του και απλώς αφήνεστε στην ησυχία του δάσους.
Διαβάστε περισσότερα – Ζαγοροχώρια: Η ομορφιά πάει στα βουνά  

Αρίστη
Aristi village/sunrise
Το κεφαλοχώρι του Δυτικού Ζαγορίου με τους πιο κουκλίστικους ξενώνες είναι από τις πιο γραφικές, ρομαντικές γωνιές της Ηπείρου, εκεί από όπου περνά ο Βοϊδομάτης ποταμός προτού ριχτεί στο φαράγγι του Βίκου. Η αρχιτεκτονική είναι κλασική ζαγορίτικη, η όμορφη πλατεία του χωριού απολαμβάνει θέα στο βουνό της Γκαμήλας και τα ταβερνάκια της φημίζονται ως τα καλύτερα όλου του Ζαγορίου, για να μυηθείτε στις ηπειρώτικες σπεσιαλιτέ. Η παλιά βρύση, η εντυπωσιακή εκκλησία της Θεοτόκου και το μοναστήρι της Σπηλιώτισσας στην άκρη του βράχου μιας σπηλιάς πάνω από το ποτάμι είναι μερικά από τα αξιοθέατα της Αρίστης.
Διαβάστε περισσότερα – Δυτικό Ζαγόρι: Πέτρα και χρυσόσκονη  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v