Τα ωραιότερα χωριά των Κυκλάδων

Οκτώ πανέμορφα νησιωτικά χωριουδάκια αποδεικνύουν ότι η κυκλαδίτικη ομορφιά δεν είναι αποκλειστικότητα της πρωτεύουσας κάθε νησιού.
Τα ωραιότερα χωριά των Κυκλάδων
του Γιώργου Κόκουβα

Η ομορφιά των Κυκλάδων δεν εξαντλείται στις απαστράπτουσες Χώρες των νησιών τους. Υπάρχουν μικρότεροι, αλλά εξίσου (ή και περισσότερο) γοητευτικοί οικισμοί, κρυμμένοι στους λόφους της Νάξου, στην άκρη της θηριανής καλντέρας, στην καταπράσινη ενδοχώρα της Τήνου και της Άνδρου, στις αρχαίες ακροπόλεις της Αμοργού και της Σίφνου. Ιδού οκτώ κουκλίστικα κυκλαδίτικα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε.

Οία, Σαντορίνη

Ολόλευκη, με υπόσκαφα σπιτάκια λαξεμένα στον βράχο της Καλντέρας. Εντυπωσιακή, πάνω από το ήσυχο λιμανάκι του Αμμουδιού στο οποίο καταλήγουν τα… διάσπαρτα από γαϊδουράκια σκαλιά της. Και φυσικά, το μέρος που έχουν βάλει στην ταξιδιωτική “wishlist” τους εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο, για να δουν το εξωπραγματικό ηλιοβασίλεμα από τις ταράτσες και τα δροσερά της σοκάκια και να το χειροκροτήσουν μαγεμένοι. Η Οία είναι με διαφορά ο πιο όμορφος οικισμός των Κυκλάδων, αν όχι ολόκληρης της Ελλάδας.

Απείρανθος, Νάξος

Η Νάξος φημίζεται για τα όμορφα χωριουδάκια της, αλλά το πιο γραφικό βρίσκεται περί τα 32 χιλιόμετρα από την Χώρα, χτισμένο στα 700 μέτρα υψόμετρο. Η πετρόχτιστη Απείρανθος διατηρεί ατόφια την κυκλαδίτικη παράδοση και τα ενετικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική της. Εδώ θα περπατήσετε κάτω από καμάρες σε πανέμορφα στενοσόκακα που περνούν από βυζαντινούς ναούς και σπιτάκια με παιχνιδιάρικες, χαρακτηριστικές καπνοδόχους, τους ανεφανούς.

Πύργος, Τήνος

(φωτο: thehouse.gr)
Ο Πύργος, ή Πάνορμος, αποδεικνύει ότι η Τήνος δεν είναι άλλο ένα άγονο κυκλαδονήσι. Είναι χτισμένος σε καταπράσινο σκηνικό, στο οποίο φωλιάζει έναν συνονθύλευμα από ασβεστωμένα σπιτάκια και μαρμάρινα κτίσματα σε ολάνθιστα σοκάκια. Το μάρμαρο είναι το σήμα κατατεθέν του οικισμού, μιας και εδώ βρίσκονται πολλά εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής, έργα των οποίων «ντύνουν» τις εισόδους των σπιτιών, τα σιντριβάνια, τις βρύσες και τον υπαίθριο παραδοσιακό διάκοσμο που καθιστά το χωριό ένα «ανοιχτό μουσείο λαϊκής τέχνης».

Κάστρο, Σίφνος

Στην κορυφή ενός λόφου, κατοικημένου από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια, βρίσκεται η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Το Κάστρο της Σίφνου, πέντε χιλιόμετρα από την σημερινή πρωτεύουσα της Απολλωνίας, διατηρεί μια ατμοσφαιρική μεσαιωνική αύρα που πηγάζει από τα παλιά τείχη και το ενετικό φρούριο. Μέσα τους, θα βρείτε σοκάκια με επαύλεις και όμορφα δίπατα σπιτάκια, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, με έργα γλυπτικής, κεραμικής και νομισματικής τέχνης. Το ηλιοβασίλεμα από την πίσω πλευρά του χωριού δε είναι χάρμα οφθαλμών – όπως και η θέα στο απέραντο γαλάζιο όλες τις ώρες της ημέρας.

Ντελαγκράτσια, Σύρος

(φωτο: Syrosisland.gr)
Νότια της πρωτεύουσας της Σύρου, της γοητευτικής Ερμούπολης με τις συνοικίες της Άνω Σύρου και των Βαποριών, βρίσκεται το «αρχοντικό» χωριό του νησιού. Η Ντελαγκράτσια ή Ποσειδωνία είναι το αριστοκρατικό θέρετρο που απέκτησε φήμη από τον 19ο αιώνα ακόμα, οπότε και οι πλούσιοι αστοί φρόντισαν να χτίσουν εδώ περίτεχνες επαύλεις, επιβλητικούς πύργους και πανέμορφα διαμορφωμένους κήπους, δημιουργώντας έναν οικισμό συνύπαρξης ορθόδοξων και καθολικών, μια ανάσα από την όμορφη παραλία των Αγκαθωπών όπου φυτρώνουν κρινάκια στην αμμουδιά.

Στενιές, Άνδρος

Ένα από τα πιο πράσινα νησιά των Κυκλάδων, η Άνδρος έχει όμορφες γωνιές ακόμη και πέρα από την αρχοντική Χώρα ή το τουριστικό Μπατσί. Οι Στενιές είναι ένας οικισμός γεμάτος καπετανόσπιτα που αποπνέουν αρχοντιά από τα παλιά, φωλιασμένα μέσα σε πλούσια βλάστηση. Απέχουν μόλις δύο χιλιόμετρα από τη Χώρα, και ενδείκνυνται για περιπάτους από το Παλαμίδι ως το Κατοχώρι, ανάμεσα στους ψηλούς τετράγωνους πύργους του 17ου και 18ου αιώνα, από τους οποίους ξεχωρίζει ο τριώροφος πύργος Μπίστη-Μουβελά. Οι δύο παραλίες που βρέχουν τα πόδια του οικισμού, τα Μπρος και Πίσω Γιάλια, χωρίζονται από έναν βράχο.

Θολάρια, Αμοργός

Κοντά στην βόρεια ακρόπολη της Αμοργού, βρίσκεται ένα χωριουδάκι που επιχειρεί να συναγωνιστεί σε ομορφιά την γοητευτική Χώρα του νησιού. Τα Θολάρια ατενίζουν πανοραμικά την Αιγιάλη και διαθέτουν σοκάκια γεμάτα θολωτές καμάρες με ανθισμένες πέργκολες και μυστικά περάσματα, καθώς και μπαλκονάκια από τα οποία η νυχτερινή θέα είναι άκρως ρομαντική, όσο και ατμοσφαιρική, χάρη στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Από εδώ ξεκινά και το μονοπάτι για την υπέροχη Μικρή Βλυχάδα, μια μυστική παραλία που «κοιτάζει» κατευθείαν την απεραντοσύνη του Αιγαίου.

Δρυοπίδα, Κύθνος

Μια ανάσα από την Αθήνα, η Κύθνος μας υποδέχεται οκτώ χιλιόμετρα από την Χώρα της, στην γραφική Δρυοπίδα. Το παραδοσιακό χωριό είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο λόφους, αποτελείται από διάσπαρτα διώροφα σπιτάκια με κεραμιδένιες στέγες – η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική τέχνη. Εδώ θα βρείτε και το Λαογραφικό μουσείο του νησιού, ενώ λίγο έξω από το χωριό, θα συναντήσετε το (αναξιοποίητο) σπήλαιο Καταφύκι με τις εντυπωσιακές στοές και τις αίθουσες με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v