4 γραφικά χωριά μια ανάσα από την Αθήνα

Τέσσερα γραφικά χωριουδάκια στον Παρνασσό, την Δίρφη, τον Ελικώνα και τη Ζήρεια κρύβουν γοητευτικά μυστικά λιγότερο από δύο ώρες μακριά από την Αθήνα.
4 γραφικά χωριά μια ανάσα από την Αθήνα
Δεν χρειάζεται να οδηγήσετε με τις ώρες για να φτάσετε στα Ζαγοροχώρια ή να ξοδέψετε ένα σωρό χρήματα σε βενζίνη για να φτάσετε στα χωριά του Ολύμπου, στις λίμνες της Μακεδονίας ή στα ταξιδιωτικά hot spots της Πελοποννήσου. Υπάρχουν και κοντά στην Αττική πανέμορφοι προορισμοί, ιδανικοί για μονοήμερες ή μίνι αποδράσεις τα σαββατοκύριακα. Τέσσερα τέτοια γραφικά χωριουδάκια συγκεντρώνουμε παρακάτω, η ομορφιά των οποίων βρίσκεται το πολύ μιάμιση με δύο ώρες οδήγησης μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Κυριάκι, Ελικώνας
Κυριάκι
Το μάλλον παραγνωρισμένο βουνό της Βοιωτίας, μια ανάσα από την Αλίαρτο και μιάμιση ώρα από την Αθήνα, κρύβει στις βορειοδυτικές πλαγιές του το γραφικό κεφαλοχώρι του. Το Κυριάκι, στα 780 μέτρα υψόμετρο, θα το βρείτε αφού οδηγήσετε τον ελατοσκέπαστο δρόμο που το ενώνει με την Αγία Άννα. Εκεί, θα περπατήσετε στα όμορφα σοκάκια του, θα δοκιμάσετε ντόπιες λιχουδιές όπως χυλοπίτες, τραχανά, κρασί και λάδι, θα βρείτε τα περισσότερα καφενεία και μπαράκια και την πιο «πολύβουη» ατμόσφαιρα που έχει να επιδείξει ολόκληρος ο Ελικώνας, θα επισκεφθείτε την Μεγάλη Βρύση πάνω από κεντρική πλατεία και την εκκλησία της Παναγίας και θα απολαύσετε άπλετη θέα από τον Πρόδρομο. Λίγα χιλιόμετρα από το χωριό απλώνεται η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος καταπράσινος χώρος δασικής αναψυχής πνιγμένος στα δέντρα. Οι πιο δραστήριοι, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Ορειβατικό Σύνδεσμο Κυριακίου, που διοργανώνει τακτικές εξερευνήσεις μέσα στη φύση του βουνού των Μουσών.  
Αν αποφασίσετε να μείνετε: Τα ζεστά, χωριάτικα δωμάτια του Flygonion Guesthouse με θέα στον κήπο και στις πλαγιές του Ελικώνα είναι η καλύτερη επιλογή. Το τεράστιο δίκλινο με τζάκι στοιχίζει 50€.  
Διαβάστε περισσότερα: Ελικώνας – Απόδραση στο βουνό των 9 Μουσών  

Γκούρα Κορινθίας
Λίμνη Δόξα
Δύο μόλις ωρίτσες μακριά μας βρίσκεται ο μικρός παράδεισος της Γκούρας, του κεφαλοχωρίου που φωλιάζει στα 950 μέτρο υψόμετρο στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας, πάνω από τον ποταμό Όλβιο και την κοιλάδα του. Η γραφική πλατεία, η πέτρινη εκκλησία, τα διατηρητέα αρχοντικά του 19ου αιώνα, τα ταβερνάκια και οι καφενέδες, τα τρεχούμενα νερά… Όλα τα απαραίτητα «συστατικά» ενός όμορφου ορεινού χωριού βρίσκονται εδώ, στο σημείο συνάντησης της Κορινθίας, της Αχαΐας και της Αρκαδίας. Παρ’ ότι πρόκειται για μεγάλο, οργανωμένο χωριό (με όλες τις απαραίτητες διοικητικές υπηρεσίες και τουριστικές υποδομές), δεν λείπει η γραφικότητα: Έλατα, μαυρόπευκα και αγριοκερασιές φουντώνουν στον Φενεό, ενώ αλεπούδες, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι, πέρδικες και άγρια άλογα δηλώνουν… μόνιμοι κάτοικοι Ζήρειας. Δύο βήματα από εδώ, βρίσκεται η λίμνη Δόξα, απόκοσμα γαλήνια και κυκλωμένη από άγρια βλάστηση. Μετά τις εξερευνήσεις σας στη φύση, αφήστε λίγο χρόνο για το διπλανό χωριουδάκι, την Αρχαία Φενεό, για να επισκεφθείτε το μικρό αρχαιολογικό μουσείο της.
Αν αποφασίσετε να μείνετε: Σταθερά… ακριβούτσικη, αλλά με τους ωραιότερους ξενώνες της Πελοποννήσου, η Ορεινή Κορινθία μας φιλοξενεί σε όμορφα δωμάτια όπως αυτά του ξενοδοχείου Σέμελη με θέα στην κοιλάδα του Φενεού (από 70€ για το δίκλινο) ή ειδυλλιακά, πέτρινα δωμάτια του «Ακροθέα» (από 85€ για το δίκλινο και 95€ για το τετράκλινο), όλα τους στην καρδιά της Γκούρας.
Διαβάστε περισσότερα: Ζήρεια – Αυθεντικά ορεινή, αυθεντικά Κορινθία  

Πολύδροσος, Παρνασσός
Πολύδροσος (Σουβάλα)
Παρνασσός δεν είναι μόνο η Αράχωβα: Το γειτονικό βουνό κρύβει μυστικά χωριουδάκια όπως αυτό του Πολύδροσου (γνωστό και ως Σουβάλα) στους βορειοανατολικούς του πρόποδες. Παραδοσιακό και με διατηρημένη πλήρως την αυθεντικότητά του, το χωριό διαθέτει ρουστίκ ταβερνάκια για να δοκιμάσουμε τοπική κουζίνα, το απαραίτητο καφενεδάκι για αχνιστό καφέ κάτω από τον πλάτανο της πλατείας, καθώς και μονοπάτια για όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση: Πάρτε τον δρόμο για την Πάνω Σουβάλα, για να περπατήσετε μέσα στο δάσος μέχρι να φτάσετε στην γειτονιά των παλιών αρχοντικών που προσφέρει και υπέροχη θέα στις πλαγιές του Παρνασσού. Ανάμεσα στις φυσιολατρικές σας βόλτες, θα βρείτε τον χρόνο να επισκεφθείτε το οινοποιείο Αργυρίου, για να δοκιμάσετε κρασί από ελληνικές ποικιλίες όπως Μαύρο Αραχώβης, Ασπρούδι, Ροδίτη, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, στο φιλόξενο κελάρι του Wine Tasting Guesthouse.
Αν αποφασίσετε να μείνετε: Ο ξενώνας Σοφιανός με τα όμορφα παραδοσιακά δωματιάκια του είναι μία από τις πιο value for money επιλογές στο χωριό (50€ για το δίκλινο τον Δεκέμβριο), ενώ περισσότερη πολυτέλεια θα βρείτε στα μεγάλα διαμερίσματα με τζάκι του ξενώνα Δρυάς (από 75€) και στα ειδυλλιακά δωμάτια του Ξενώνα του Οινοποιείου Αργυρίου (90€).  
Διαβάστε περισσότερα: Παρνασσός – Έξι χωριά βγάζουν τη γλώσσα στην Αράχωβα  

Στενή Δίρφης, Εύβοια
Trekking into the river ...
Το επιβλητικό βουνό της Δίρφης, στην καρδιά της Εύβοιας, δεν προσφέρεται μόνο για απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και τη Στερεά Ελλάδα από τις κορυφές του: Διαθέτει και ένα γραφικό χωριό στα «πόδια» του, την όμορφη, low profile Στενή με τα τρεχούμενα νερά, την πλακόστρωτη πλατεία και τα πλατάνια της. Εδώ, στην πλατεία της Άνω Στενής, κάνουμε απαραίτητα στάση για το φημισμένο αυθεντικό μπισκοτόγλυκο του Καφεγλυκοπωλείου 1743, καθώς και σε κάποιο από τα ταβερνάκια του χωριού όπως ο Κισσός πάνω στον κεντρικό δρόμο για λαχταριστά κοψίδια και εξαίσιο αρνάκι στη λαδόκολλα. Για την χώνεψη, κάνουμε περιπάτους στα δασικά μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στο Ορειβατικό Καταφύγιο, οκτώ χιλιόμετρα από τη Στενή, από όπου ξεκινούν οι καλύτερες ορειβατικές διαδρομές για όσους αντέχουν να εξερευνήσουν τις φθινοπωρινά ντυμένες πλαγιές και τα φαράγγια της Δίρφης.
Αν αποφασίσετε να μείνετε: Στα περιποιημένα, παραδοσιακά δωμάτια του πετρόχτιστου ξενώνα Νακαράκη (από 60€ για το δίκλινο) ή στα μοντέρνα, άνετα δωμάτια του Μουσικού Πανδοχείου (από 70€) και τα δύο σε βολική τοποθεσία στη Στενή Δίρφυος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v