Ταξίδι στους ορεινούς παραδείσους της Θεσσαλίας

Γραφικά χωριουδάκια, πέτρινα αρχοντικά, θαύματα της φύσης και απίστευτο φαγητό σε τέσσερις σούπερ προορισμούς της θεσσαλικής γης.
Ταξίδι στους ορεινούς παραδείσους της Θεσσαλίας
του Γιώργου Κόκουβα

Στη Μαγνησία για πηλιορείτικους μεζέδες και μαγευτικά δάση; Στα Τρίκαλα για ανάβαση στο «θαύμα» των Μετεώρων ή για βόλτες σε ελατοσκέπαστα μονοπάτια στον Κόζιακα; Ή στη Λάρισα, για εξερευνήσεις σε ιστορικά χωριουδάκια του Κισσάβου; Η θεσσαλική γη κρύβει όμορφες εκπλήξεις και τις ανακαλύπτουμε σε τέσσερις ταξιδιωτικές στάσεις στα «ψηλά» της.

Ο Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο

Στα 600 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα σε καστανιές και αγριοκερασιές, φωλιάζει ένα από τα πιο όμορφα αλλά και τα πιο ανέγγιχτα (ακόμη) χωριουδάκια του Πηλίου. Ο Άγιος Λαυρέντιος, με τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τις πετρόχτιστες εκκλησίες, τις βρύσες και την φιλόξενη πλατεία, αποτελεί μία μικρογραφία ολόκληρου του Πηλίου. Συνδυάζει το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (ψάξτε για αρχοντικά με περίτεχνα στοιχεία όπως του Γκλαβάνη, του Παπαθανασίου ή του Κανταρτζή και επισκεφθείτε την ιστορική Μονή του Αγίου Λαυρεντίου του 14ου αιώνα) με το καλό πηλιορείτικο φαγητό (μη χάσετε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ στο Δρυάδων Γεύσεις). Οι πιο δραστήριοι, θα μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν την όμορφη περιπατητική διαδρομή από το χωριό ως τον Άγιο Βλάσιο, για να χαρούν το απόλυτα φθινοπωρινό σκηνικό και όμορφη θέα προς το υπόλοιπο Πήλιο. 
Πού θα μείνετε: Στον ξενώνα Σαράφης με τα μικρά αλλά φιλόξενα δίκλινα που διαθέτουν αίθριο ή βεράντα και δωρεάν wifi (από 40€). Στη Φωλιά, με τα παραδοσιακά δωμάτια με βεράντα και κοινόχρηστες εγκαταστάσεις όπως lounge με τζάκι, μπάρμπεκιου και εστιατόριο με τοπικές σπεσιαλιτέ (από 40€ το δίκλινο). Στο Παλιό Ελαιοτριβείο με τα ευρύχωρα, πολυτελή δίκλινα και τις σουίτες με υπέροχη θέα, στον υπέροχα μεταμορφωμένο χώρο του παλιού πέτρινου ελαιοτριβείου του χωριού (από 70€). 
Διαβάστε περισσότερα – Τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου

Τα Μετέωρα και το Καστράκι

Ένα από τα θαύματα του κόσμου κρύβεται σε αυτή την προικισμένη γωνιά της Θεσσαλίας, ένα απίστευτο δημιούργημα της φύσης αλλά και του ανθρώπου, που σκαρφάλωσε στους θεόρατους βράχους και λάξευσε τα πιο ιδιαίτερα μοναστήρια, αυτά των Μετεώρων. Με βάση τον οικισμό Καστράκι ή την Καλαμπάκα, θα ανηφορίσετε τα σκαλισμένα στην πέτρα σκαλοπάτια και τα στρωμένα με απολιθωμένα όστρακα μονοπάτια μέχρι τις έξι επισκέψιμες μονές (αυτές των Αγίων Πάντων, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου, του Ρουσάνου, του Αγίου Στεφάνου και της Μεταμορφώσεως). Πέρα από την ανάβαση προς τις μονές, θα επιδοθείτε σε πεζοπορία, ποδηλασία, ορειβασία ή αναρρίχηση, με τη βοήθεια των εταιριών φυσιολατρικών δραστηριοτήτων που θα βρείτε στην περιοχή. Θα φάτε νόστιμη θεσσαλική κουζίνα στην Γαρδένια στο Καστράκι, στο Νερόμυλο στην Καλαμπάκα ή στο Λαδοφάναρο στα Τρίκαλα.
Πού θα μείνετε: Στο Hotel Tsikeli στο Καστράκι, με τα περιποιημένα, κλασικά διακοσμημένα δίκλινα που βλέπουν στο βουνό (από 36€). Στον Ξενώνα Μπαταλογιάννη, με τα λιτά, ρομαντικά δίκλινα επίσης στο Καστράκι (από 40€). Στο Hotel Kastraki με τα δίκλινα που διαθέτουν όλες τις ανέσεις και πολυτελή διακόσμηση, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα Μετέωρα (από 60€). 
Διαβάστε περισσότερα – Μετέωρα: Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου  

Τα Αμπελάκια στον Κίσσαβο

(φωτο: Hotel Kouria)
Το πιο ιστορικό χωριό του νομού Λάρισας βρίσκεται στις πλαγιές του Κισσάβου, «κρεμασμένο» πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών και συνδυάζει την γραφικότητα με την μαγεία της φύσης αλλά και την μεγάλη παράδοση. Τα Αμπελάκια υπήρξαν το μέρος όπου ιδρύθηκε ο πρώτος εμπορικός συνεταιρισμός παγκοσμίως, το μακρινό 1778 όταν όλοι οι κάτοικοι του χωριού που παρήγαγαν νήμα και το έβαφαν με κόκκινο χρώμα με τη βοήθεια του «ριζαριού» που φύτρωνε στην περιοχή, ένωσαν τις δυνάμεις του για να κάνουν εξαγωγές. Την ιστορία της «Κοινής Συντροφιάς» θα τη μάθετε στο Αρχοντικό του Σβαρτς, του άνδρα που πρωτοστάτησε στην συντεχνία. Θα επισκεφθείτε επίσης το λαογραφικό μουσείο του χωριού και το μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1940-1949, προτού αράξετε στην κεντρική πλατεία για καφεδάκι ή υπέροχο φαγητό στην ταβέρνα «ο Τάκης». Στη συνέχεια, θα ανηφορίσετε μέχρι το ναό του Αγίου Γεωργίου του 15ου αιώνα αλλά και το ξωκλήσι του Αη-Λια, στο οποίο θα οδηγηθείτε ακολουθώντας μια όμορφη διαδρομή λίγο έξω από το χωριό.
Πού θα μείνετε: Στο παραδοσιακό αλλά πολυτελές Ξενοδοχείο Kouria, με τα όμορφα, άνετα δωμάτια που αγναντεύουν την πανοραμική θέα προς το βουνό και την κοιλάδα. Οι υπεύθυνοι θα σας προτείνουν επίσης δραστηριότητες τριγύρω, από mountain bike και πεζοπορία μέχρι καγιάκ. Το δίκλινο στοιχίζει 72€ με πολύ καλό πρωινό.
Διαβάστε περισσότερα – Αμπελάκια: Στο μπαλκόνι του Κισσάβου

Η Ελάτη στο νομό Τρικάλων

Στις πλαγιές του Κόζιακα, σε υψόμετρο 950 μέτρων, βρίσκεται ένα από τα πιο ξακουστά και όμορφα χωριά των ορεινών Τρικάλων, ένα αμφιθεατρικά χτισμένο κεφαλοχώρι, περικυκλωμένο από υπέροχα δασικά μονοπάτια και, όπως θα μαντεύατε εύκολα από το όνομά του, από πλούσια ελατοδάση. Απαραίτητες στάσεις γύρω από το χωριό, θα κάνετε στο μονότοξο πέτρινο γεφύρι έξω από το χωριό, κοντά στα μοναστήρια της Παναγιάς και του Αγίου Βησσαρίωνα, στον Κόκκινο Βράχο πάνω από το χωριό για υπέροχη θέα και αναρρίχιση για τους πιο τολμηρούς και, όταν πιάσουν τα χιόνια, στο χιονοδρομικό κέντρο στο γειτονικό Περτούλι. Μέσα στο χωριό, θα απολαύσετε βόλτες ανάμεσα σε παλιά αρχοντικά και περίτεχνες βρύσες. Στα ταβερνάκια της Ελάτης, θα απολαύσετε αγριογούρουνο και συνταγές με μανιτάρια της περιοχής, πάντα μαζί με ντόπιο τσίπουρο – εγγυημένες επιλογές το Ανώγι και τα Κανάβια. Για περισσότερη ομορφιά, θα οδηγήσετε ως τα Περτουλιώτικα Λιβάδια, στα 1.130 μέτρα υψόμετρο, ένα αλπικό τοπίο με λιβάδια, ρυάκια και λιμνούλες, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε από ιππασία μέσα στο δάσος μέχρι τοξοβολία.
Πού θα μείνετε: Στη φιλόξενη σοφίτα του ξενοδοχείου Παπαναστασίου στην Ελάτη, που έχει μεταμορφωθεί σε ζεστό δίκλινο (από 39€). Στη Μικρή Άρκτο της Ελάτης, με θέα στο βουνό και άνετα δωμάτια σε γήινα χρώματα (από 58€ το δίκλινο). Στον παραδοσιακό ξενώνα Fretzato με τα ευρύχωρα, στιλάτα δωμάτια από σκούρο ξύλο και πέτρα (από 50€ το δίκλινο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v