4 σούπερ weekends στην Πελοπόννησο

Η φθινοπωρινή Πελοπόννησος υποδέχεται τα πιο εναλλακτικά, «αστεράτα» και φυσιολατρικά μας weekends.
4 σούπερ weekends στην Πελοπόννησο
Καταβάσεις σε ποτάμια που κόβουν την ανάσα, περίπατοι σε δάση βγαλμένα από παραμύθια, και διαμονή σε χουχουλιαστά δωμάτια με τζάκι. Η Πελοπόννησος φορά το φθινοπωρινό της φόρεμα και μας καλεί να (τη) ζήσουμε μέσα από τέσσερα σούπερ Σαββατοκύριακα. 

Έλα να πάμε στα Καλάβρυτα

Συγκλονιστικά ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα, ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο με λιθόκτιστα σοκάκια και παραδοσιακά κτίρια και μερικά πανέμορφα ταβερνάκια που σερβίρουν εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ, συνθέτουν το προφίλ μιας μικρής πόλης που, παρά το γεγονός ότι απέχει μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα, δημιουργεί την αίσθηση της πραγματικής απόδρασης.

Στα Καλάβρυτα θα περπατήσετε στο περίφημο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που περνά μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού, θα εντυπωσιαστείτε από το απόκοσμο Σπήλαιο των Λιμνών, θα κάνετε σλάλομ στο Χιονοδρομικό, θα δοκιμάσετε βραβευμένα κρασιά από μπόλικες ποικιλίες (Merlot, Αγιωργίτικο, Ροδίτη, Μαλαγουζιά κ.α.), θα φάτε πέστροφα στο Πλανητέρο και σούπερ τοπική κουζίνα στις παραδοσιακές ταβέρνες τους, και θα ανακαλύψετε την κρυμμένη γοητεία της Ζαχλωρού, ένα πανέμορφο χωριό πνιγμένο στα πλατάνια. 

Διαβάστε επίσης: Καλάβρυτα: Τα best of σε 48 (και κάτι) ώρες 

Πού θα μείνετε: Στα παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι του Κύναιθα (από 90€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στα ευρύχωρα στούντιο του Έναστρον (60€ με πρωινό), στον cosy ξενώνα Krinides (75€ με πρωινό), και στον low budget ξενώνα Ελευθέριο, δίπλα στο ρέμα στο φαράγγι του Βουραϊκού (60€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Φόλοη me στο δάσος

Και τι δάσος: Το δρυόδασος της Φολόης, τη μυθολογική κατοικία των Κενταύρων, το οποίο απλώνει το πράσινο πέπλο του στα ορεινά της Ηλείας και στήνει σκηνικό βγαλμένο από τα παραμύθια που μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί. Είναι, επίσης, εντελώς επίπεδο, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για πεζοπορίες και ποδηλατάδες. Σημειώστε το «μονοπάτι της γραβάτας», το οποίο αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες πεζοπορικές διαδρομές στο δάσος, διάρκειας περίπου δύο ωρών. Μία ακόμη υπέροχη διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινά από την Αχλαδινή και καταλήγει στη Γέφυρα της Πετράδας, κατά μήκος της όχθης του Ερύμανθου. Οι λιγότερο αθλητικοί τύποι θα χαρούν να μάθουν πως πολλά από τα δασικά δρομάκια του τα διασχίζει άνετα και (μη 4x4) αυτοκίνητο.

Διαβάστε επίσης Φολόη: Περπατώ εις το δάσος... 

Πού να μείνετε: Στον Ξενώνα Ερύμανθος (τηλ: 2624061356) πάνω από το ομώνυμο εστιατόριο στην είσοδο του χωριού Κούμανι (25€ για ένα δίκλινο), στον Ξενώνα Καραμέρος, στο κέντρο του χωριού Λάλας (45€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στο ξενοδοχείο Λάμπεια Όρη στο ομώνυμο χωριό (50€ με πρωινό).

Τρεις και να καίνε

Στα μονοπάτια της ορεινής Αρκαδίας τρεις «σταρ» μονοπωλούν το εκδρομικό μας ενδιαφέρον. Η αρχοντική Δημητσάνα, με τα λιθόκτιστα καλντερίμια της, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τις ελατοσκέπαστες πλαγιές που την περιτριγυρίζουν, και το soundtrack του Λούσιου, η επίσης πετρόχτιστη και εξίσου αρχοντική Στεμνίτσα, με την μαγευτική ησυχία της, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα πυργόσπιτα με τις καμάρες τους και η Βυτίνα. H ιδανική βάση για να εξερευνήσετε όλα τα χωριά της Γορτυνίας, και αγαπημένο καταφύγιο των σκιέρ, λόγω της κοντινής της απόστασης από το χιονοδρομικό. Όποια κι αν διαλέξετε για να μείνετε, κερδισμένοι θα βγείτε, αρκεί να βάλετε στα «οπωσδήποτε» την επτά χιλιομέτρων κατάβαση rafting στον Λούσιο, με την Trekking. 

Διαβάστε επίσης: Μαίναλο – Κορυφαία Αρκαδία

Πού να μείνετε: Στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του ρομαντικού Ξενώνα Έναστρον (από 75€ για ένα δίκλινο με πρωινό) στη Δημητσάνα, στον πετρόκτιστο Andrea Sofi Guesthouse (από 80€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στον ξενώνα Σινόη στη Βυτίνα (45€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στον Ξενώνα Γαρταγάνη στη Στεμνίτσα (75€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Να το πάρει το ποτάμι;

Είναι ο πιο άγνωστος και ταυτόχρονα πιο εντυπωσιακός ποταμός της Πελοποννήσου. Ο Λάδωνας διασχίζει ειδυλλιακά τοπία, περνώντας ανάμεσα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές και σχηματίζοντας μικρές παραλίες στις όχθες του για να καταλήξει σε μια λίμνη και να ολοκληρώσει έτσι τον απόλυτο φθινοπωρινό καμβά του. Τα χωριουδάκια που τον πλαισιώνουν είναι πανέμορφα και «κρυμμένα», κι εμείς ξεχωρίζουμε τρία εξ’ αυτών: την εντυπωσιακή Κοντοβάζαινα, με το πέτρινο τοξωτό γεφύρι και τη ρεματιά, τη Δήμητρα σε μια καταπράσινη βουνοπλαγιά και τη Δάφνη, ένα όμορφο κεφαλοχώρι με πέτρινα σπίτια, ξύλινα μπαλκονάκια, και θολωτές πέτρινες βρύσες διάσπαρτες στα δρομάκια του. Must εδώ, όπως και στον Λούσιο, μια «άγρια» κατάβαση με rafting στο ποτάμι, ή ένα χαλαρό καγιάκ στη λίμνη. Και τα δύο μπορείτε να τα κάνετε με την Eco Action.

Διαβάστε επίσης: Λάδωνας: Παραμύθι στο νερό 

Πού να μείνετε: Στον low budget ξενοδοχείο Δήμητρα στη Δάφνη (40€ για ένα δίκλινο με πρωινό), και στο Σπίτι της Θεώνης, στη Δήμητρα (από 60€ για ένα δίκλινο) και στα πέτρινα σπιτάκια της Eco Action, στη Σμίξη, μια ανάσα από τον Λάδωνα. (από 55€ το δίκλινο με τζάκι).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v