Φθινοπωρινές βόλτες σε 5 πανέμορφα ελληνικά δάση

Στην Πελοπόννησο, το Πήλιο, την Ήπειρο και την Θράκη, τα φύλλα πέφτουν και το ταξίδι ξεκινά.
Φθινοπωρινές βόλτες σε 5 πανέμορφα ελληνικά δάση
της Ηρώς Κουνάδη

Όποιος είπε ότι σε αυτήν τη γωνιά της Μεσογείου δεν καταλαβαίνουμε φθινόπωρο, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί. Τα δάση της Ελλάδας φορούν τα πορτοκαλοκόκκινα φθινοπωρινά τους, και μας περιμένουν για ατελείωτες βόλτες, πικνίκ, πεζοπορίες και ποδηλατάδες. Φύγαμε για φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα…

…Στη Φολόη
Πού; Στο νομό Ηλείας, 25 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία



Πέντε εκατομμύρια βελανιδιές πλέκουν τα κλαδιά τους σε μια χρυσοκόκκινη στέγη που σχεδόν κρύβει τον ουρανό. Το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης απλώνεται σε ένα εντελώς επίπεδο οροπέδιο, ιδανικό για πεζοπορίες και ποδηλατάδες στα χωμάτινα μονοπάτια του και τους δασικούς του δρόμους, που αυτή την εποχή καλύπτονται από κριτσανιστά φύλλα.



Διαβάστε περισσότερα - Φολόη: Περπατώ εις το δάσος...

Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα Mellia (29€ το δίκλινο) ή στα περιποιημένα, φωτεινά δωμάτια του Ξενοδοχείου Ηρακλής (35€ το δίκλινο) και τα δύο στην Αρχαία Ολυμπία. Προτάσεις για ξενώνες πιο κοντά στο δάσος έχει το Visit Foloi, εδώ.

…Στο καστανοδάσος του Κοσμά
Πού; Στον Πάρνωνα, στο νομό Αρκαδίας, 29 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο



Αν το φθινόπωρο μπορούσε να διαλέξει το αγαπημένο του δέντρο, αυτό που δημιουργεί τα πιο ωραία χρώματα και φτιάχνει το καλύτερο σκηνικό για ατελείωτες μεσημεριανές βόλτες, θα διάλεγε μάλλον την καστανιά. Στον καστανεώνα του Κοσμά, ο οποίος απλώνεται σε στρέμματα επί στρεμμάτων στις παρυφές του χωριού, θα χορτάσετε πεζοπορίες σε χωμάτινα μονοπάτια και χρυσοπράσινο φόντο, και –αν το καθυστερήσετε για κανένα μήνα ακόμα– θα μαζέψετε και πεντανόστιμα κάστανα.

Διαβάστε περισσότερα - Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας

Εδώ να μείνεις: Στα όμορφα και ευρύχωρα διαμερίσματα Λάμπρου (50€ το δίκλινο) ή αν είστε μεγάλη παρέα στα πανέμορφα Λιθόχτιστα (170€ ή 28€ το άτομο για τη βίλλα των τριών υπνοδωματίων, που φιλοξενεί 6 άτομα, και διαθέτει και τζάκι). Και τα δύο βρίσκονται στον Κοσμά.

…Στην Τσαγκαράδα
Πού; Στο Πήλιο


Φωτό: Pelion Paths

Φουντωτές καστανιές, αιωνόβια πλατάνια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια και κρυστάλλινα ρυάκια που παρασέρνουν χρυσοκόκκινα φύλλα και βάζουν το ονειρικό soundtrack στις φθινοπωρινές μας βόλτες. Και όλα αυτά, δίπλα στο ομορφότερο πιθανότατα χωριό του Πηλίου. Τι άλλο να ζητήσεις;

Διαβάστε περισσότερα - Τσαγκαράδα: Στο μαγεμένο δάσος του Ανατολικού Πηλίου


Φωτό: Pelion Web

Εδώ να μείνεις: Στα υπέροχα δωμάτια του Παραδοσιακού Ξενώνα Αμάλθεια (59€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι) ή στα περιποιημένα δωμάτια του Ξενώνα Ίρις (49€ το δίκλινο).

…Στο φαράγγι του Βίκου
Πού; Στην Ήπειρο, στα Ζαγοροχώρια



Σαφώς ένα από τα ομορφότερα τοπία στην Ελλάδα, βρίσκεται το φθινόπωρο στα καλύτερά του, με τα μονοπάτια στις όχθες του υπέροχου Βοϊδομάτη του να έχουν αρχίσει να κοκκινίζουν, από τα φύλλα που ρίχνουν πάνω τους οι βελανιδιές, οι οξιές, τα πλατάνια και οι λεύκες του. Ιππασία, πεζοπορία, rafting κι ένα σωρό ακόμα δραστηριότητες διοργανώνονται εδώ, αν δεν θέλετε να το εξερευνήσετε μόνοι σας, ενώ τα 46 Ζαγοροχώρια γύρω του είναι εξίσου πανέμορφα με το ίδιο το φαράγγι.

Διαβάστε περισσότερα - Ζαγοροχώρια: Η ομορφιά πάει στα βουνά



Εδώ να μείνεις: Στα πανέμορφα δωμάτια του Ξενώνα Καδί στο Τσεπέλοβο (44€ το δίκλινο) ή στα κουκλίστικα δωμάτια του Μαχαλά στους Κήπους (61€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό).

…Στο δάσος της Χαϊντούς
Πού; Στους νομούς Ξάνθης και Δράμας, 58 χιλιόμετρα από την Ξάνθη, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία



Αιωνόβιες οξιές που σχεδόν αγγίζουν τον ουρανό, κατακόκκινες σημύδες που κάνουν το τοπίο μαγικά φθινοπωρινό, και φουντωτά έλατα που συμπληρώνουν την πράσινη συμφωνία. Το Παρθένο Δάσος της Χαϊντούς έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, και υποστηρίζει επάξια τον τίτλο του. Στον πυρήνα του, οι κορμοί των δέντρων αγγίζουν σε διάμετρο τα τρία μέτρα, ενώ όσο ψηλότερα ανεβαίνετε, όλο και περισσότερο το σκηνικό θυμίζει αλπικό λιβάδι, με τα καταπράσινα απομεινάρια των παλιών βοσκοτόπων.

Διαβάστε περισσότερα - Νέστος: Στις όχθες της Θράκης



Εδώ να μείνεις: Στα μεγάλα, κουκλίστικα Karyon Apartments (54€ το σπιτάκι των 60 τετραγωνικών, που διαθέτει και τζάκι) στο Καρυόφυτο, ή στο υπέροχο Αρχοντικό της Σταυρούπολης (55€ το δίκλινο).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v