Πελοπόννησος: 3 ορμητήρια για καλοκαιρινές αποδράσεις

Γερολιμένας, Γιάλοβα και Κυπαρισσία μας φιλοξενούν για να ανακαλύψουμε καταρράκτες, γραφικά χωριουδάκια και ονειρεμένες παραλίες στην «καλοκαιρινή» Πελοπόννησο.
Πελοπόννησος: 3 ορμητήρια για καλοκαιρινές αποδράσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πελοπόννησος. Από πού να την… πιάσεις και πώς να προλάβεις να την γυρίσεις για να πεις με σιγουριά ότι απόλαυσες όλα της τα κάλλη. Σίγουρα χρειάζεται να την επισκεφθείς ξανά και ξανά, καλοκαίρι με καλοκαίρι για να πεις με βεβαιότητα ύστερα από κάποια χρόνια ότι την χόρτασες.

Σε απόσταση σχετικά μικρή από την Αθήνα, το τοπίο φαντάζει ονειρικό, ιδανικό για να φιλοξενήσει τις απόλυτες καλοκαιρινές εμπειρίες: επιβλητικά Κάστρα, Γαλάζιες Λίμνες, χρυσαφένιες παραλίες – πισίνες με άμμο πούδρα και γραφικές βόλτες σε σοκάκια ειδυλλιακά. Με ορμητήριό μας τρεις όμορφους οικισμούς, σε άκρως στρατηγικές τοποθεσίες επισκεπτόμαστε Κάστρα και Καταρράκτες, αμμοθίνες και υδροβιότοπους, Σπήλαια και γραφικά λιμανάκια. Ακολουθήστε μας.

Γερολιμένας

Φωτό: Theocharis Kalamaras
Χωριό – σήμα κατατεθέν της παραθαλάσσιας Μάνης, ο Γερολιμένας με τον εντυπωσιακό βράχο του Κάβο Γκρόσο και το φυσικό του λιμάνι είναι ίσως μία από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές για να εξερευνήσει κανείς την άγρια ομορφιά της περιοχής. Απέχει περί τα 100 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, και προσφέρεται για γραφικές βόλτες στα σοκάκια του με τα μοναδικής μανιάτικης αρχιτεκτονικής πυργόσπιτα αλλά και για οδοιπορικά στα πέριξ με απόλυτο must την μαγευτική Βάθεια: Οι πανύψηλοι πύργοι της υψώνονται προς τον ουρανό, περιτριγυρισμένοι από χαμηλά, πετρόχτιστα σπιτάκια, και αγναντεύουν από τη μία την απέραντη θάλασσα και από την άλλη τις υποβλητικές, άγονες κορυφές της Μάνης.

Δεύτερο must τα υπέροχα λιμναία Σπήλαια Διρού -το Ανάκτορο του Ποσειδώνος, ο Μεγάλος Ωκεανός, το Άντρο του Δράκοντος και η Κόκκινη Σάλα - τα οποία προσφέρονται για εξερεύνηση, που διαρκεί περί τα τρία τέταρτα.

Φώτο: extraordinaryplaces
Όσο για τις βουτιές; Κρυστάλλινα νερά στην παραλία της Κυπάρισσου, στον Μάραθο και στην Αλύπα στα ανατολικά παράλια, ενώ για πριβέ καταστάσεις αναζητήστε την «κρυμμένη» παραλία κοντά στον Κότρωνα, το μονοπάτι για την οποία ξεκινά από την παιδική χαρά του χωριού. Όμορφα νερά θα βρείτε και στο Λιμένι με τον πανέμορφο κολπίσκο του, καθώς επίσης και στη βοτσαλωτή παραλία του Νέου Οίτυλου.

Πού θα μείνετε: Στα άνετα δωμάτια του Akroyiali Apartments (από 70€ για ένα δίκλινο στούντιο) και στα δωμάτια του Ακροταιναρίτη με θέα θάλασσα (90€ για ένα δίκλινο με πρωινό).
Πού θα φάτε: Στο Επίλεκτον στον Γερολιμένα για μεζεδάκια θάλασσας και φρέσκο ψάρι, στην Αρεόπολη στο κουτούκι του Μπάρμπα Πέτρου για κλασσικά και πειραγμένα μαγειρευτά, στην Καμπινάρα στον Πύργο Διρού και στο ταβερνάκι του Μπάιζου στα Άλικα, για σούπερ ψητά και φρέσκες σαλάτες.

Περισσότερα για την περιοχή εδώ.

Κυπαρισσία

Ένα γραφικό λιμανάκι με πολύχρωμες ψαρόβαρκες και ωραία ταβερνάκια που σερβίρουν ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά πλάι στο κύμα. Μια υπέροχη παλιά πόλη, που… κρεμιέται πάνω από τη θάλασσα, με το Κάστρο των Γιγάντων, τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και τα λιθόκτιστα σοκάκια της και ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός που προσφέρεται για γοητευτικές φωτογραφίες συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Κυπαρισσίας.

Εδώ, θα βουτήξετε στην τεράστια αμμουδερή και βοτσαλωτή παραλία του οικισμού, αλλά και βορειότερα στις επίσης αμμουδερές Σανί, Καρτελά, Στόμιο και Λαγκούβαρδο. Αν πάτε οικογενειακώς, τότε αξίζει να επισκεφθείτε το οικογενειακό θέρετρο Καλό Νερό και να ενημερωθείτε για τις χελώνες Καρέτα Καρέτα, οι οποίες αναπαράγονται στην περιοχή.

Καλτ αξιοθέατα στην γύρω περιοχή ο… Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά – ή καλύτερα το αρκετά μικρότερο ομοίωμά του – αλλά και το Κάστρο των Παραμυθιών, το οποίο βρίσκεται στον δρόμο για το παραλιακό χωριό Αγρίλι: ένα μοναδικό κιτς αριστούργημα του γλύπτη Μπάμπη Φουρναράκη.

Οι λάτρεις της φύσης πάντως θα βρουν τον δικό τους επίγειο Παράδεισο στους καταρράκτες της Νέδας, οι οποίοι απέχουν περί τα 40 λεπτά από την Κυπαρισσία. Τοπίο μοναδικής ομορφιάς, το οποίο αξίζει να ανακαλύψετε και να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά του που θυμίζουν σκηνικό από Γαλάζια Λίμνη. Οπωσδήποτε πάρτε μαζί καπέλο και μπουκάλια νερό για την αρκετά ανηφορική διαδρομή, και φυσικά μην τολμήσετε να φορέσετε σαγιονάρες. Τους καταρράκτες προσεγγίζετε από το χωριό Πλατανιά, ενώ 20 χιλιόμετρα μπόλικων στροφών σε άσφαλτο από το ίδιο χωριό, θα σας φέρουν αντιμέτωπους με τον επιβλητικό Ναό του Επικούριου Απόλλωνος.

Φώτο:xrhstos.bas23

Πού θα μείνετε: Στο Ionion Hotel στο κέντρο της Κυπαρισσίας, με κομψά διακοσμημένα δωμάτια (50€ για ένα δίκλινο) και στο Apollo Resort Art Hotel στην περιοχή Φαρμάκα (από 85€ για ένα δίκλινο με πρωινό).
Πού θα φάτε: Στην Ταβέρνα η Νέδα για μετά την πεζοπορία με εξαιρετικά μαγειρευτά και φονική τυροκαυτερή, στο Παραμυθάκι στην Κυπαρισσία για μαγειρευτά από τα χεράκια της κυρίας Αριστέας και στην Παλιά Αγορά στην πλατεία της Παλιάς Πόλης για σούπερ γουρνοπούλα (το «ου» δεν προφέρεται) και κεφτεδάκια με μέντα και σάλτσα ούζου.

Γιάλοβα

Ανεβασμένη όσο ποτέ, με επιλογές για διασκέδαση που πριν από μερικά χρόνια ούτε θα περίμενε κανείς πως θα έβρισκε εδώ, η Γιάλοβα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στα πέριξ, αλλά διαθέτει και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου. Α ναι, και στην σούπερ σταρ Βοϊδοκοιλιά. Τι άλλο να ζητήσουμε; Στο γραφικό της λιμανάκι θα βρείτε από wine bar και ψαράδικα, μέχρι κρεατοφαγικά εστιατόρια και σουβλακερί, ενώ η πουδραριστή της παραλία που ξεκινά λίγο πριν το κάμπινγκ του Ερωδιού οδηγεί σε έναν σημαντικό και ειδυλλιακό υδροβιότοπο- λιμνοθάλασσα, στον οποίο μάλιστα μπορείτε να περιηγηθείτε με την καθοδήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τις βουτιές σας εδώ θα φιλοξενήσει η celebrity Βοϊδοκοιλιά – από τις ελάχιστες μη οργανωμένες παραλίες-σταρ της Ελλάδας – αλλά και το εξίσου αμμουδερό Διβάρι λίγο πριν, καθώς επίσης και οι αμμουδερές παραλίες των γειτονικών χωριών Ρωμανού και Πετροχωρίου. Σημαντικό τιπ για την επίσκεψή σας στην Βοϊδοκοιλιά: απαραιτήτως αντικουνουπικό ψέκασμα αν σκοπεύετε να κάτσετε το απογευματάκι – τα κουνούπια εδώ δεν αστειεύονται.


Βουτιές φυσικά θα κάνετε και στον δεύτερο επίγειο παράδεισο της περιοχής, αν θέλετε τη γνώμη μας ομορφότερο από τους καταρράκτες της Νέδας, το Πολυλίμνιο:  15 λίμνες – άλλες μεγαλύτερες άλλες μικρότερες – παρθένα φύση και κρυστάλλινα νερά συνθέτουν το σκηνικό εδώ, με κορυφαία τη λίμνη Κάδη και τον φαντασμαγορικό, είκοσι μέτρων καταρράκτη της. Και εδώ θα χρειαστείτε νεράκι και καπέλο, όπως επίσης και παπούτσια αθλητικά. Για τους φαν των βουτιών από ψηλά, δίπλα από τον μεγάλο καταρράκτη υπάρχει αναρριχητικό σκοινί που θα ανοίξει τον δρόμο για έναν βράχο- βατήρα οκτώ μέτρων. Το Πολυλίμνιο απέχει περί τα 20 λεπτά από τη Γιάλοβα.


Πού θα μείνετε: Στο κάμπινγκ Ερωδιός, ένα από τα καλύτερα οργανωμένα κάμπινγκ της Ελλάδας, με κόστος 7€ ανά άτομο ανά ήμερα για ενήλικες, συν 5€ η μικρή σκηνή, συν 4€ το αυτοκίνητο. Ο Ερωδιός διαθέτει και δωμάτια με 65€ για ένα δίκλινο. Επίσης, στα δωμάτια του πετρόκτιστου Palaiokastro Villas (από 70€ για ένα δίκλινο).
Πού θα φάτε: Στο Σπιτικό στη Γιάλοβα για λαχταριστό μουσακά και κοκκινιστό μοσχαράκι, στο πανέμορφο all day beach bar-restaurant Αμμοθίνες ακριβώς επάνω στην παραλία του Πετροχωρίου για μεσογειακές γεύσεις με δημιουργικές πινελιές και στα Μαγεύματα στη Γιάλοβα για σούπερ πιτόγυρα. Θέλετε να κάνετε την υπέρβαση; Μια επίσκεψη στο Costa Navarino θα σας φέρει… αντιμέτωπους, μεταξύ άλλων, με ένα από τα πλέον κορυφαία ιαπωνικά εστιατόρια, το Inbi, για σούπερ sushi δια χειρός Takaaki Otsuka, αλλά και δημιουργικά cocktails με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v