Διακοπές… χαλαρά: Τα ωραιότερα νησιά για ξεκούραση

Τέσσερα πανέμορφα νησάκια, μικρά στο μάτι αλλά μεγάλα σε τοπία, παραλίες και γωνιές για να αράξετε και να χαζεύετε το καλοκαίρι να κυλά αργά.
Διακοπές… χαλαρά: Τα ωραιότερα νησιά για ξεκούραση
της Ηρώς Κουνάδη

Να ξυπνήσουμε νωρίς να πάμε στα αρχαία, να μη μας φάει ο ήλιος το μεσημέρι, μετά να κάνουμε καμιά βουτιά, κι ύστερα να οδηγήσουμε μέχρι εκείνο το παραδοσιακό χωριουδάκι στην πίσω πλευρά του βουνού. Μήπως να προλάβουμε κι άλλο ένα χωριό για καφέ το απόγευμα; Αλλά να γυρίσουμε σχετικά νωρίς στη Χώρα, να κάνουμε ένα ντουζάκι και να βγούμε το βράδυ. Αν όλο αυτό σας ακούγεται περισσότερο εφιάλτης και λιγότερο ιδανικό σενάριο διακοπών, έχουμε καλά νέα. Για την ακρίβεια, έχουμε τέσσερα υπέροχα νησιά στα οποία δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα –σε εξτρίμ περιπτώσεις, ούτε καν να οδηγείτε– πέρα από το να αράζετε με τις ώρες στην παραλία αγκαλιά με το βιβλίο ή την καλύτερη παρέα σας.

Στο Ιόνιο: Ο Κάλαμος

Ξεχάστε τις τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις του υπόλοιπου Ιονίου: Ο Κάλαμος είναι παράδεισος… τσέπης, που λέγαμε και παλιότερα, ανάμεσα στη Λευκάδα και την Ιθάκη, με πρασινογάλαζα νερά και πεύκα που φτάνουν ως το κύμα. Οι δύο λιλιπούτειοι οικισμοί του συνδέονται μεταξύ τους με το αγροτικό της κοινότητας που είναι και το μοναδικό όχημα στο νησί, και αναλαμβάνει το θεάρεστο έργο να μεταφέρει ντόπιους, τουρίστες και μπαγκάζια από το λιμάνι στις παραλίες. Σε αυτές τις τελευταίες θα στήσετε σκηνή και θα αράξετε να χαζεύετε το καλοκαίρι να κυλά αργά, κάτω από τον έναστρο ουρανό που εγγυάται η στοιχειώδης ηλεκτροδότηση του νησιού.

Στον Κάλαμο θα βρεθείτε με καραβάκι που περνά απέναντι από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, δύο φορές την ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό - Κάλαμος: Παράδεισος τσέπης

Στις Κυκλάδες: Η Κίμωλος

Ένα μόνο χωριό, το Χωριό, με πλακόστρωτα δρομάκια να κινούνται ανάμεσα σε φρεσκοασβεστωμένα κυκλαδίτικα σπίτια. Μια χούφτα παραλίες: τα υπέροχα Πράσσα, η Αλυκή, το Καλαμίτσι, η Μπονάτσα και τα Μαυροσπήλαια. Και ανάμεσά τους, ένα πανέμορφο κυκλαδονήσι στο οποίο ο χρόνος σταματά, τα μεσημέρια είναι σιωπηλά, και οι ώρες της ημέρας μετριούνται σε βουτιές το «σπλας» των οποίων αντηχεί σε ολόκληρη την παραλία –για τέτοια ησυχία μιλάμε.

Στην Κίμωλο θα φτάσετε με ferry boat από την Μήλο, σε μισή ωρίτσα (και 8€ περίπου μετ’ επιστροφής). Για να κάνετε το ταξίδι απευθείας από τον Πειραιά θα χρειαστεί να «θυσιάσετε» από πεντέμισι έως οκτώμισι ώρες, αναλόγως το πλοίο. Τα δε εισιτήρια κοστίζουν 36€ one way.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό - Κίμωλος: Καλλιεργώντας όνειρα στην άγονη γραμμή 

Εκεί στο Νότο: Η Γαύδος

Προσοχή-προσοχή: Πρέπει να το εννοείτε ότι θέλετε πραγματικά να χαλαρώσετε στις διακοπές σας –γιατί η Γαύδος σοβαρολογεί σε αυτό το θέμα. Αν είστε αποφασισμένοι, η νοτιότερη πανέμορφη γωνίτσα της Ευρώπης θα σας ανταμείψει με μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, αν όχι του κόσμου όλου, και μαγικές βραδιές κάτω από εκατομμύρια αστέρια. Να είστε, όμως, προετοιμασμένοι ότι αν ξαφνικά σας έρθει η όρεξη να την εξερευνήσετε αντί να χαλαρώσετε σε μια μεριά, η Γαύδος προϋποθέτει περπάτημα, και μάλιστα αρκετό, για να φτάσετε στα αξιοθέατα και σε κάποιες από τις παραλίες της.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό - Γαύδος: Εξόριστο όνειρο για λίγους (;)

Όσο για το πώς θα έρθετε ως εδώ; Με καραβάκι από τα νότια του Νομού Χανίων (είτε από την Παλαιόχωρα, ή από την Χώρα Σφακίων, ή την Αγία Ρούμελη). Αν βρίσκεστε στα Χανιά, υπάρχουν λεωφορεία που ξεκινούν νωρίς το πρωί από τα ΚΤΕΛ και σας φέρνουν μέχρι τη Χώρα Σφακίων για να επιβιβαστείτε απευθείας στο πλοίο –λεπτομέρειες και ώρες δρομολογίων θα βρείτε εδώ.

Εδώ κοντά μας: Το Αγκίστρι

Κι αν ετοιμαζόσασταν να μουρμουρίσετε «τι χαλάρωση είναι αυτή, με τα οκτάωρα ταξίδια και τις τρεις αλλαγές πλοίων», έχουμε λύση και για τους πιο γκρινιάρηδες χαλαρούς τύπους εξ ημών. Το Αγκίστρι απέχει μόλις μιάμιση ώρα από τον Πειραιά, έχει όλες τις ωραιότατες παραλίες του σε απόσταση περπατήματος από το λιμάνι (έναν μικρό βαθμό δυσκολίας έχει μόνο η Χαλικιάδα, την οποία για να προσεγγίσετε θα χρειαστεί να κατέβετε ένα απότομο μονοπάτι) και είναι όλο κι όλο 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι το γυρνάτε άνετα ολόκληρο σε μία μέρα –τις υπόλοιπες απλά αράζετε.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό - Αγκίστρι: Το καλοκαίρι… δίπλα μας 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v