Όλα όσα πρέπει να δείτε στην Κεφαλονιά

Οι ομορφότεροι οικισμοί, οι πιο εντυπωσιακές παραλίες, οι συγκλονιστικές διαδρομές, η επανησιακή κουζίνα και όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στην Κεφαλονιά.
Όλα όσα πρέπει να δείτε στην Κεφαλονιά
του Γιώργου Κόκουβα

Τιρκουάζ παραλίες και μεσαιωνικά κάστρα. Δάση με μαύρα έλατα και γραφικά λιμανάκια. Καντούνια με νεοκλασικά σπίτια και καρτποσταλικοί όρμοι για συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα. Χταποδόπιτες και επτανησιακό κρασί, μετά από εξερευνήσεις σε εξωπραγματικά λιμνοσπήλαια. Μπορεί η Κεφαλονιά να είναι απαιτητική – είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και προϋποθέτει αρκετές μετακινήσεις για να την εξερευνήσετε πλήρως – αλλά θα σας αποζημιώσει με δεκάδες μοναδικές εμπειρίες. Χωρίς να σας κοστίσει όσο μία Κυκλάδα, θα προσθέταμε, αφού τα οικονομικά ακτοπλοϊκά και οι low bugdget επιλογές διαμονής, ακόμη και για την υψηλή περίοδο, μας δίνουν έναν ακόμη λίγο να ψηφίσουμε Ιόνιο.  Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα highlights του νησιού:

Οι κορυφαίοι οικισμοί

Αργοστόλι

Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω από τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, η πρωτεύουσα του νησιού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια σύγχρονη πόλη, χάρη στις επιλογές της σε καταστήματα, ξενοδοχεία και υπηρεσίες, αλλά ούτε και από ένα γραφικό χωριό, αφού διαθέτει έναν όμορφο λιθόστρωτο πεζόδρομο, παραλιακή περαντζάδα διάσπαρτη από φοινικόδεντρα, υπέροχη θέα και ένα πέτρινο γεφύρι που το ενώνει με την αντίπερα όχθη. Στα σοκάκια του θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, καθώς και την γοητευτική Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη (που λειτουργεί και ως Ιστορικό/Λαογραφικό Μουσείο), δύο απαραίτητες στάσεις για τους φίλους του παραδοσιακού sightseeing. Το Κάστρο του Άη Γιώργη και ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου με τα δάση μαύρης ελάτης και τα άγρια άλογα είναι οι δύο must στάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αργοστολίου.

Ληξούρι

Ακριβώς απέναντι από την πρωτεύουσα, το Ληξούρι μπορεί να (ξανα)χτυπήθηκε πρόσφατα από τον εγκέλαδο, αλλά κατάφερε να σταθεί στα «πόδια» του και συνεχίζει να αποτελεί μία ήσυχη όαση για τους επισκέπτες του νησιού. Μία μικρή διαδρομή με φέρι από το Αργοστόλι θα σας φέρει στον χαριτωμένο πεζόδρομο του «Μικρού Παρισιού» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, στην δροσερή του πλατεία και στα ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ και υπέροχη θέα.

Φισκάρδο

Στα βόρεια του νησιού, το Φισκάρδο είναι ο μοναδικός οικισμός που διατηρεί παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτίρια, καθώς είναι τα μόνα που διασώθηκαν στην Κεφαλονιά μετά τον μεγάλο σεισμό του 1953. Κοσμοπολίτικο και γραφικό, συνδυάζει τον ρομαντισμό ενός χωριού με όμορφα καντούνια και την αίγλη ενός όρμου που γεμίζει από πανάκριβα σκάφη. Εδώ θα βρείτε και το Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Μουσείο του νησιού.

Άσος

Στο κλειστό λιμανάκι της Άσου, στο οποίο καταλήγει η πυκνή βλάστηση της χερσονήσου χαρίζοντάς του τη μυρωδιά των πεύκων, θα σεργιανίσετε ανάμεσα σε λευκά και πολύχρωμα σπιτάκια και θα σκαρφαλώσετε μέχρι το βενετσιάνικο κάστρο για να απολαύσετε απίστευτη θέα προς τον τιρκουάζ όρμο.

Σάμη

Στην ανατολική ακτή της Κεφαλονιάς, η περιοχή γύρω από τον οικισμό της Σάμης είναι περιζήτητη για τους λάτρεις της φυσικής ομορφιάς και των ιδιαίτερων δραστηριοτήτων: Εδώ βρίσκεται το εξωπραγματικό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, μιας σπηλιάς της οποίας η οροφή κατέρρευσε και αποκάλυψε την υπόγειο λίμνη της. Το μεσημέρι, οι αχτίδες του ήλιου φτάνουν στα νερά της και προκαλούν μεθυστικούς ιριδισμούς, τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε από κοντά κάνοντας βαρκάδα με ντόπιους ξεναγούς. Στην ίδια πλευρά του νησιού βρίσκεται και το εντυπωσιακό Σπήλαιο της Δρογκαράτης, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια πολύχρωμων σταλακτίτων και σταλαγμίτων στην Ελλάδα που φτάνει ως τα 60 μέτρα κάτω από τη γη, εκεί που κρύβεται η μεγάλα «Σάλα της Αποθέωσης».

Οι κορυφαίες παραλίες



Μύρτος: Η παραλία-σύμβολο του νησιού διαθέτει νερά που δίνουν τον ορισμό του τιρκουάζ και απαλή χρυσαφένια άμμο. Η πολυκοσμία που της χαρίζει το «παράσημο» μίας από τις κορυφαίες παραλίες της Ελλάδας (αν όχι όλης της Ευρώπης), και οι ξαπλώστρες που καταλαμβάνουν τμήμα της είναι μικρές παραφωνίες που δεν καταφέρνουν να επισκιάσουν το ονειρικό της σκηνικό.

Ξι: Ο όρμος με το σχήμα του γράμματος της αλφαβήτου που χάρισε το όνομα στην παραλία, διαθέτει σκουρόχρωμη άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και κοκκινωπά βράχια για φόντο, ένα σπάνιο τοπίο που προσφέρεται για βουτιές μετά αργιλοθεραπείας.



Πετανοί: Εξίσου καρτποσταλική με τον Μύρτο, η παραλία των Πετανών με τα λευκά βότσαλα και το καταπράσινο φόντο της χερσονήσου της Παλικής, είναι οργανωμένη αλλά πανέμορφη, ενώ το τιρκουάζ της χρώμα δίνει τη θέση του σε χρυσοκόκκινες αποχρώσεις την ώρα του ηλιοβασιλέματος, ένα από τα πιο ρομαντικά θεάματα σε ολόκληρο το Ιόνιο.



Αντίσαμος: Τα μεγάλα βότσαλα βρέχονται από διάφανα νερά και οι καταπράσινοι λόφοι φτάνουν μέχρι την άκρη της παραλίας-σταρ, στην οποία γυρίστηκε το χολιγουντιανό «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι».



Μακρύς Γιαλός: Από τις πιο «κοσμικές» αμμουδιές του νησιού, ο Μακρύς Γιαλός ενδείκνυται για όσους προτιμούν τις ανέσεις των beach bars, αλλά δεν κάνουν «εκπτώσεις» στα standards των πεντακάθαρων κρυστάλλινων νερών. Στον διπλανό «όρμο» εκτείνεται ο Πλατύς Γιαλός, ελαφρώς πιο χαμηλών τόνων από τον Μακρύ.

Τα υπόλοιπα highlights: Πέντε παραλίες δεν είναι αρκετές για να δώσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις μαγευτικές ακτές της Κεφαλονιάς. Όρεξη να έχετε για οδήγηση, και εδώ θα βρείτε μία διαφορετική, αλλά εξίσου εξωτική και όμορφη παραλία για κάθε ημέρα παραμονής σας στο νησί. Ορισμένες από τις υπόλοιπες highlight βουτιές θα τις κάνετε στην Αγία Παρασκευή με την λευκή άμμο και τη θέα προς την Ιθάκη, στον ήσυχο κολπίσκο Φώκι κοντά στο Φισκάρδο, στα καταπράσινα «καραϊβικά» νερά της μη οργανωμένης Έμπλυσης, επίσης στην περιοχή του Φισκάρδου, στους μικρούς αμμώδεις κολπίσκους του Λουρδά, των Αλατιών και της Αγίας Ιερουσαλήμ, στην κόκκινη αμμουδιά των Λεπέδων και στην πολυσύχναση Σκάλα για θαλάσσια σπορ. Δείτε λεπτομέρειες για τις παραλίες του νησιού εδώ

Πού να φάτε 

Στο Avithos Preview για σπιτικά γεμιστά και μαμαδίστικα μαγειρευτά στο μπαλκόνι πάνω από την παραλία της Αβύθου.  
Στον Μόλο δίπλα στο κύμα στον κολπίσκο της Άσου, για εξαιρετικό φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες.  
Στο Casa Grec με την υπέροχη αυλή στο Αργοστόλη, για μεσογειακή κουζίνα στο ρομαντικότερο περιβάλλον του νησιού.  
Στην Παραδεισένια Ακτή κοντά στην Αγία Ευφημία, για τοπικές πίτες και σπιτικά μαγειρευτά κάτω από τις κληματαριές.  
Στης Τασίας στο Φισκάρδο, για άφταστες μακαρονάδες θαλασσινών και εξαιρετική τοπική κουζίνα. 
Στην Ερασμία, πάνω από τους Πετανούς, ιδανικό σημείο για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στην εξωτική παραλία συνοδεία φρέσκου ψαριού και κεφαλονίτικου κρασιού. 
Σε όλες τις παραπάνω επιλογές υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο (ή παραπάνω, αν επιλέξετε φρέσκο ψάρι).

Πού να μείνετε
(τιμές για διανυκτέρευση σε δίκλινο στα μέσα Ιουλίου 2015) 
Στον ξενώνα Vavasis στον Πόρο, που προσφέρει λιτά κι απέριττα, αλλά οικονομικότατα και πεντακάθαρα δωμάτια από 25€. 
Στο Filoxenia Hotel and Apartments στον Πόρο, με τα ήσυχα και μεγάλα διαμερίσματα που διαθέτουν άνετα μπαλκόνια με καταπράσινη θέα στο βουνό – από 30€. 
Στα Διαμερίσματα Δελφίνια στα Βλαχάτα, μέσα σε μεγάλους κήπους και με υπέροχη θέα στη θάλασσα από τις μεγάλες βεράντες, από 31€.  
Στο Studio Thea στον Άγιο Δημήτριο Ληξουρίου με τα μοντέρνα, άνετα διαμερίσματα και την ολάνθιστη αυλή, από 35€.  
Στα Studios Fiscardo στον ομώνυμο οικισμό, με τα μεγάλα, άνετα στούντιο και την βολικότατη τοποθεσία για θέα και βόλτες, από 50€.  
Στα άνετα δωμάτια του Ionian Plaza στο Αργοστόλι, στην πλατεία Βαλλιάνου, από 75€.  
Στο Tourist Hotel στο Αργοστόλι, με τα μεγάλα, κλασικά, με όλες τις ανέσεις δωμάτια στην πρωτεύουσα του νησιού από 90€. 

Πώς θα πάτε
Ακτοπλοϊκώς, από το λιμάνι της Κυλλήνης με τα συχνά δρομολόγια των Kefalonian Lines και Ionian Ferries που διανύουν την απόσταση Κυλλήνη-Πόρος Κεφαλονιάς σε μιάμιση περίπου ώρα. Το εισιτήριο στοιχίζει 17,20€ μετ’ επιστροφής και η μεταφορά ΙΧ στοιχίζει περί τα 78€ μετ’ επιστροφής. Αεροπορικώς από την Αθήνα, με τις πτήσεις της Aegean από 120€ τον Ιούλιο και από 140€ τον Αύγουστο μετ’ επιστροφής, ή από την Θεσσαλονίκη με την Astra Airlines, από 60€ μετ’ επιστροφής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v