Οι πιο παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης

Σας προσκαλούμε σε ένα φωτογραφικό ταξίδι σε δέκα από τις πιο όμορφες, τις πιο γραφικές, τις πιο παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης.
Οι πιο παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης
Μεσαιωνικά κάστρα, πλακόστρωτες παλιές πόλεις που έχουν ανακηρυχθεί… σύσσωμες Μνημεία Πολιτισμού, κανάλια με κατάλευκους κύκνους, πολύχρωμα σπιτάκια και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια πόλη για να την χαρακτηρίσει παραμυθένια; Ευτυχώς η Γηραιά Ήπειρος διαθέτει πολλά τέτοια «παραμύθια» να διηγηθεί στους ταξιδιώτες της – έστω και φωτογραφικά. Απλώς, σημειώνουμε, πως αν οι παρακάτω πόλεις είναι μια φορά παραμυθένιες την υπόλοιπη χρονιά, την περίοδο των Χριστουγέννων με τις γραφικές υπαίθριες αγορές τους και το λευκό τους background γίνονται δέκα φορές πιο όμορφες.

Μπριζ, Βέλγιο

Η ταμπέλα «Βενετία του Βορρά» που της καρφίτσωσαν οι λάτρεις των τουριστικών κλισέ την αδικεί κατάφωρα. Κι αυτό γιατί η Μπριζ έχει την δική της μοναδική προσωπικότητα, απλωμένη σε όλα τα γραφικά κανάλια και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Λιγότερο από μία ώρα από τις Βρυξέλλες, το βελγικό χωριό με την υπέροχη λίμνη, τα χιλιάδες ποδήλατα, τον ψηλό μεσαιωνικό πύργο στην κεντρική πλατεία της Αγοράς, τα γλυπτά του Μιχαήλ Αγγέλου στον ναό της Παναγίας, τους ανεμόμυλους στην άκρη της πόλης και την σοκολάτα που ρέει άφθονη σε κάθε μορφή είναι κάτι παραπάνω από παραμυθένια. Η ομορφιά της είναι τόσο αψεγάδιαστη που θυμίζει μάλλον κινηματογραφικό πλατό, προσεγμένο στην λεπτομέρεια. Με λίγα λόγια, είναι ίσως ο ιδανικός προορισμός για ερωτευμένα ζευγάρια.

Český Krumlov, Τσεχία

Μπορεί το προφανές όνομα που θα σκεφτεί κανείς όταν ακούσει «παραμυθένια πόλη» να είναι η Πράγα, αλλά η Τσεχία κρύβει περισσότερα παραμύθια. Όπως το Český Krumlov, μια μικρή πόλη 14.000 κατοίκων που μοιάζει με… νησάκι, καθώς ο ποταμός Vltava την περικυκλώνει. Στο επιβλητικό κάστρο της, θα βρείτε από απομεινάρια του Μεσαίωνα μέχρι… αρκούδες, ενώ στην υπόλοιπη πόλη τα ξύλινα γεφυράκια και τα λιθόκτιστα καλντερίμια θα σας οδηγήσουν σε γειτονιές με αναγεννησιακά κτίρια και γοτθικά κτίσματα του 13ου αιώνα. Με άλλα λόγια… σκέτη ζωγραφιά.

Στρασβούργο, Γαλλία

Αν είχατε στο μυαλό σας βαρετό αστικό περιβάλλον και αποστειρωμένα κτίρια με γιάπηδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπαινοβγαίνουν, αναθεωρήστε: Το Στρασβούργο κρύβει πολλές εκπλήξεις, η κυριότερη από τις οποίες είναι το μαγευτικό, πιο-γραφικό-δεν-γίνεται ιστορικό κέντρο της, την «Μικρή Γαλλία» (Petite France). Εκεί θα περπατήσετε δίπλα από τα κανάλια του ποταμού, θα θαυμάσετε την «χωριάτικη» αρχιτεκτονική της Αλσατίας με τις χαρακτηριστικές οροφές, θα θαμπωθείτε από την γοτθική γοητεία της Notre Dame της πόλης, ενός από τους μεγαλύτερους, και ίσως τρομακτικότερους, γοτθικούς ναούς του κόσμου και θα χορτάσετε με ταρτ φλαμπέ, την πεντανόστιμη σπεσιαλιτέ της περιοχής. Φυσικά, τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση σε ολόκληρη την περιοχή της Μικρής Γαλλίας, ενώ το παραμύθι συνεχίζεται και στην υπόλοιπη πόλη, όπως στην τεράστια Orangerie, το πάρκο που έστησε ο Ναπολέων για την Ζωζεφίνα.

Αλπουχάρας, Ισπανία

Κάπου ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Σιέρα Νεβάδα, στα ύψη των ανδαλουσιανών βουνών κρύβονται πενήντα κατάλευκα – όχι μόνο χάρη στο χιόνι, αλλά και στο χρώμα των σπιτιών – χωριουδάκια, τα Αλπουχάρας. Εκεί, όχι πολύ μακριά από την πόλη της Γρανάδας, το τοπίο περιλαμβάνει εντυπωσιακές φυσικές πηγές με τρεχούμενα νερά, χιονισμένες βουνοκορφές, φαράγγια, αρχαία μεταλλεία και οικισμούς με έντονη την αραβική/μαυριτανική παράδοση. Η καλύτερη θέα κρύβεται στο ψηλότερο λευκό χωριό, το Trevélez, ενώ η καταπράσινη φύση και τα επίπεδα «κρεμαστών» κοιλάδων που σχηματίζονται χάρη στο νερό του χιονιού που λιώνει δημιουργεί καταπληκτική αντίθεση με τις απότομες πλαγιές. 

Μόσταρ, Βοσνία

Το όνομα της μικρής βοσνιακής πόλης σημαίνει γέφυρα, βάφτιση που φυσικά παραπέμπει στην μεγάλη επιβλητική γέφυρα που χτίστηκε το 1556, αλλά και στα μικρότερα γεφυράκια που στολίζουν διάσπαρτα το πανέμορφο ιστορικό κέντρο με τα (απαραίτητα σε κάθε ιστορικό κέντρο με την σφραγίδα της UNESCO) πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα κτίρια και τα ιστορικά τζαμιά οι μιναρέδες των οποίων μετρούν πολλούς αιώνες. Ένα ποτάμι χωρίζει την πόλη στα δύο, ενώ οι κατάφυτες βουνοπλαγιές τριγύρω ολοκληρώνουν το ωραιότερο σκηνικό στην «πρωτεύουσα» της Ερζεγοβίνης.

Innsbruck, Αυστρία

Η τυρολέζικη πρωτεύουσα έγινε γνωστή για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες που φιλοξένησε, αλλά η αλήθεια είναι πως θα έπρεπε να είναι γνωστή για αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει: Την απίστευτη όσο και άγρια ομορφιά του τοπίου που την περιβάλλει – βλέπε τις κορυφές των Άλπεων που μοιάζουν με φυσικούς ουρανοξύστες, το μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο – βλέπε το περίφημο Alstadt με τα γραφικά δρομάκια, τον πολιτισμό και την αριστοκρατική της προίκα – βλέπε τα παλάτια των Αψβούργων κάτω από χιονισμένες βουνοπλαγιές. Σημειώστε πως ακόμη και το τελεφερίκ της πόλης είναι επιβλητικό – σχεδιασμένο μάλιστα από την Ζαχά Χαντίντ

Χαϊδελβέργη, Γερμανία

Μετά από την πλήρη καταστροφή της τον 17ο αιώνα, η γερμανική πόλη χτίστηκε ξανά από το μηδέν, και έγινε ακόμη ομορφότερη. Η παρέλαση κόκκινων σκεπών, το επιβλητικό κάστρο που στολίζει, έστω και μισογκρεμισμένο, τον λόφο της, η απόλυτα μπαρόκ παλιά πόλη και ο ρομαντισμός που αποπνέουν τα καλντερίμια της αποκαλύπτουν μια γοητεία βραδυφλεγή: Όσο περισσότερο εξερευνά κανείς την πόλη, τόσο περισσότερες αιτίες να την ερωτευτεί ανακαλύπτει.

Ρίγα, Λετονία
 
Ο ορίζοντας της Ρίγας είναι κατάμεστος από ψηλά κωδωνοστάσια και πυργίσκους. Τα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης τον χειμώνα είναι συνήθως ντυμένα στα λευκά, δημιουργώντας παραμυθένιο σκηνικό. Ο ποταμός που κυλά, τα αρ νουβό κτίρια που βάζουν τα γυαλιά στους «γείτονες» του Τάλιν και του Βίλνιους και τα ρομαντικά μπαράκια στις ιστορικές γειτονιές της πόλης έχουν δώσει στη Ρίγα την φήμη του «Παρισιού» της Ανατολικής Ευρώπης. Η παραμυθένια ομορφιά, βέβαια, έρχεται πάντα με ένα αντίτιμο: Η ξαφνική ανάπτυξη της πόλης έχει προκαλέσει οργασμό ανοικοδόμησης σύγχρονων κτιρίων, κάτι που οδήγησε την UNESCO να προειδοποιήσει πως θα αναιρέσει την σφραγίδα της «Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που κατέχει ολόκληρη η πρωτεύουσα. Προς το παρόν, βέβαια, το παραμύθι παραμένει αλώβητο.

Cinque Terre, Ιταλία

Στην ριβιέρα της Βόρειας Ιταλίας, πέντε χωριά (όπως ακριβώς ορίζει και η ονομασία της περιοχής) ενώνουν τις δυνάμεις τους και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες τους γιατί, παρά την αλματώδη τουριστική τους ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία (περίπου δηλαδή από τότε που προστατεύθηκαν ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς), έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το αυθεντικό τους χρώμα. Αυτό που τους προσφέρει την απόλυτη φωτογένεια για την οποία οι εναλλακτικοί ταξιδιώτες τα έχουν βάλει στην λίστα των «οπωσδήποτε». Πολύχρωμα σπιτάκια που κρέμονται στην πλαγιά και τα βράχια, γραφικά δρομάκια, πεζοπορικές διαδρομές με συγκλονιστική θέα προς τη θάλασσα έχουν δημιουργήσει το σκηνικό της ομορφιάς παντός καιρού: Ακόμη και τον χειμώνα, οι οικισμοί Vernazza, Corniglia, Manarola και Riomaggiore διατηρούν τη γοητεία τους, χωρίς τις ορδές τουριστών, αλλά με το ρίσκο της κακοκαιρίας που αποτρέπει από την εξερεύνηση των ορεινών μονοπατιών. Μάθετε περισσότερα για το Cinque Terre εδώ

Bergen, Νορβηγία

Περιτριγυρισμένη από τους επιβλητικούς λόφους και τα σκανδιναβικά φιόρδ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας εντυπωσιάζει με τα χρωματιστά ξύλινα σπιτάκια με τις μυτερές οροφές, ενώ πέρα από την εξερεύνηση του ιστορικού κέντρου, προσφέρεται και για χειμερινά σπορ στις χιονισμένες πλαγιές γύρω της. Η συγκλονιστική θέα προς τους επτά λόφους και τα ισάριθμα φιόρδ της πόλης απολαμβάνεται ιδανικά από την ρομαντική διαδρομή με το τελεφερίκ, ενώ οι βόλτες ξεκινούν από το πολύβουο λιμάνι και συνεχίζονται ως το Bryggen και τους δρόμους με τα γραφικά σπιτάκια που ανεβαίνουν ως ψηλά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v