Στρασβούργο: Γαλλική ομορφιά στο Σταυροδρόμι της Ευρώπης

Γαλλία ή Γερμανία; Διεθνής φινέτσα και κέντρο των ευρωπαϊκών θεσμών ή τοπική ομορφιά και πνεύμα γραφικού χωριού; Το Στρασβούργο τα συνδυάζει όλα και κάτι παραπάνω: διατηρεί την ιδιαιτερότητά του, σφραγίζοντας την μνήμη του επισκέπτη του.
Στρασβούργο: Γαλλική ομορφιά στο Σταυροδρόμι της Ευρώπης
του Γιώργου Κόκουβα

Κάποιες πόλεις ξεκινούν ως τουριστικοί μύθοι. Το Στρασβούργο προχωρά ένα βήμα παραπέρα και γίνεται… παραμύθι. Μπορεί όταν ακούμε Γαλλία να σκεφτόμαστε αυτόματα Παρίσι, και όταν ακούμε Στρασβούργο, να μας έρχονται εικόνες κοστουμάτων γιάπηδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η αλήθεια από κοντά είναι αφοπλιστική. Το Στρασβούργο, σύμβολο ενότητας της Ευρώπης, βρίσκεται κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, και συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά και των δύο εθνών, αποκτώντας… διεθνή ομορφιά.

Επιβλητικά κτίρια, σπιτάκια με παιχνιδιάρικη αρχιτεκτονική πάνω κυριολεκτικά στο ποτάμι, ιδιαίτερη κουζίνα και ένα ιστορικό κέντρο, φτιαγμένο για να φιλοξενεί παραμυθένιες βόλτες. Ιδιαίτερα τώρα, που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η πόλη βάζει το κερασάκι στην τούρτα της μοναδικότητάς της: τα ζωντανά της στενά μετατρέπονται σε «χωριό α λα Χάνσελ και Γκρέτελ» και γίνεται ολόκληρη ένα αξιοθέατο.

Στο «Σταυροδρόμι» της ιστορίας
Το Στρασβούργο ετυμολογικά σημαίνει «η πόλη-σταυροδρόμι», καθώς από την Ρωμαϊκή εποχή ακόμη, υπήρξε κέντρο… διερχομένων. Ως πρωτεύουσα της Αλσατίας, πέρασε έναν σπουδαίο Μεσαίωνα, μέχρι που άρχισε να αλλάζει χέρια. Η Γερμανία και η Γαλλία το διεκδικούσαν η μία από την άλλη αδιάλειπτα, με αποτέλεσμα το Στρασβούργο να γίνει γαλλογερμανικό «μπαλάκι του πινγκ-πονγκ».

Λέγεται ότι ο Αδόλφος Χίτλερ, όταν το κατέκτησε, πέρασε μέσα από το κέντρο του θαυμάζοντας την «γερμανικότητά του». Τότε, το Στρασβούργο είχε ερημωθεί και έγινε μια πόλη-φάντασμα. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία, σε κίνηση καλής θέλησης, παραχωρεί την πόλη και την περιοχή στην Γαλλία και αργότερα το Στρασβούργο γίνεται συνώνυμο της ευρωπαϊκής ένωσης.

Είναι η μόνη πόλη στον κόσμο, μαζί με την Νέα Υόρκη και την Γενεύη, που δεν είναι πρωτεύουσα κράτους αλλά φιλοξενεί την έδρα σημαντικών διεθνών θεσμών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κινούν τα νήματα της Γηραιάς Ηπείρου από την πόλη της βορειοανατολικής Γαλλίας.

Το status του Στρασβούργου, όμως δεν κρύβεται εκεί: πρόκειται για μια ζωντανή πόλη, με εκπλήξεις στους δρόμους του, με υπαίθριες αγορές που μετατρέπουν έναν περίπατο σε κυνήγι θησαυρού από μικροπωλητές, και με πολλούς φοιτητές, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι – ανάμεσά τους και ουκ ολίγα Ελληνόπουλα- το εμπιστεύονται για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.

Μια πόλη-αξιοθέατο
Οι αμέριμνες βόλτες στους γραφικούς δρόμους και στις λιθόστρωτες πλατείες του Στρασβούργου ικανοποιούν από μόνες τους την ανάγκη για sightseeing, καθώς η ομορφιά δεν έκανε τσιγγουνιές στο κέντρο της πόλης. Η κεντρική συνοικία ονομάστηκε «Petite France», μικρογραφία δηλαδή ολόκληρης της Γαλλίας και είναι η πρώτη φορά που ολόκληρο ιστορικό κέντρο μιας πόλης ανακηρύχθηκε «Παγκόσμια κληρονομιά» από την UNESCO.

Δεν έχει άδικο ο διεθνής οργανισμός, καθώς η «Μικρή Γαλλία», ή αλλιώς η «Υδάτινη Συνοικία» αποτελείται από γέφυρες και σπίτια, χτισμένα στο ίδιο επίπεδο με το νερό του ποταμού Ιλλ, παραπόταμου του Ρήνου που διαρρέει την πόλη. Μια μικρή Βενετία, εμπλουτισμένη με όμορφες διαδρομές και χαριτωμένη αρχιτεκτονική –οι χαρακτηριστικές στέγες των σπιτιών έχουν μείνει επικλινείς, από την εποχή που η περιοχή φιλοξενούσε τα σπιτικά των ψαράδων και των εργατών- γίνεται το νούμερο ένα μέρος για αλσατική αυτό-ξενάγηση.

Αν, ωστόσο, δεν θέλετε να χάσετε και τα υπόλοιπα must-see της πόλης, αυτά είναι τα κυριότερα αξιοθέατα του Στρασβούργου:

- Ο Καθεδρικός του Στρασβούργου, η «Notre Dame» της αλσατικής πρωτεύουσας, ήταν μέχρι τον 19ο αιώνα το ψηλότερο κτίριο του πλανήτη. Ο επιβλητικός γοτθικός ναός με τα περίφημο αστρονομικό ρολόι, στέκεται εμβληματικά στο κέντρο της πόλης. Τα έργα διατήρησής του είναι απαραίτητα, καθώς φτιάχτηκε από ένα ασυνήθιστο είδος πετρώματος, που με τον καιρό διαβρώνεται. Ωστόσο, η «Notre Dame» είναι ανοιχτή –και ιντριγκαδόρικα τρομακτική για το κοινό (4,40 ευρώ, 2,20 ευρώ-παιδικό εισιτήριο).
- Η βαρκάδα στο ποτάμι, λίγα μέτρα μακριά από τον Καθεδρικό, προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, αλλά σας προτείνουμε να την αποφύγετε, καθώς θα δείτε πολλά περισσότερα βασιζόμενοι στα πόδια σας.
- Orangerie: Το τεράστιο πάρκο με τους πανέμορφους πορτοκαλεώνες και τον μικρό ζωολογικό κήπο για τα παιδιά, φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα για να εντυπωσιαστεί η σύζυγος του Ναπολέοντα, Ζοζεφίνα, στην οποία και είναι αφιερωμένο. Οι επισκέπτες, με ελεύθερη είσοδο, αποκλείεται να μην γοητευτούν από τον πνεύμονα πρασίνου που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης (είσοδος δωρεάν).
- Η Πλατεία της Δημοκρατίας: Άλλη μια τεράστια πλατεία, προοριζόταν να γίνει το κέντρο της γερμανικής διοίκησης και «στολίστηκε» με πολιτιστικά κτίρια, παλάτια και πλούσιο διάκοσμο. Αφήστε αρκετό χώρο για φωτογραφίες στις ψηφιακές σας μηχανές για την συγκεκριμένη περιοχή.
-Από Μουσεία, αξίζει να επισκεφθείτε το Palais Rohan, ένα επιβλητικό παλάτι, που στεγάζει το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών, το Ίδρυμα Καλών τεχνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Στρασβούργου. Η ιστορία και οι καλλιτεχνικές παραδόσεις της Αλσατίας, κάτω από το ίδιο, σπουδαίο κτίριο, έχει είσοδο 5 ευρώ.
-Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί κατά περιόδους σπουδαίες εκθέσεις, και από το μπαλκόνι του θα έχετε υπέροχη θέα προς την Petite France και τις γέφυρες της πόλης. (είσοδος 6 ευρώ)

Μια Χριστουγεννιάτικη πόλη
Όλα τα παραπάνω, αποκτούν άλλο φως από τον Νοέμβρη μέχρι τον Γενάρη. Τα νερά αντικατοπτρίζουν χιλιάδες λαμπιόνια, από τους γοτθικούς ναούς της πόλης ακούγονται χορωδίες που ψέλνουν χριστουγεννιάτικα κάλαντα και οι υπαίθριες αγορές βάζουν τα καλά τους.

Η παλαιότερη γιορτινή υπαίθρια αγορά της Γαλλίας εκτείνεται σε όλο το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης, γι’ αυτό και το Στρασβούργο γίνεται «Χριστουγεννιάτικη Πρωτεύουσα του 2010»  από τις 27/11 ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Κάπου ανάμεσα στα δελεαστικά παγοδρόμια και στους πάγκους με τα τοπικά γλυκά, θα βρείτε μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα στολίδια, χειροποίητα κομψοτεχνήματα, souvenir και φυσικά, το σύμβολο της Αλσατίας, τον πελεκάνο, σε κάθε μορφή δώρου.

Το μοναδικό «μελανό» σημείο της πόλης, δεν είναι άλλο από την φημολογούμενη δυστροπία των Γάλλων. Φροντίζουν να την επιβεβαιώνουν αρκετοί από τους καταστηματάρχες και τους ντόπιους, που αρνούνται να μιλήσουν αγγλικά και κοιτάζουν αφ’ υψηλού τους τουρίστες. Ασφαλώς, τους αγνοούμε επιδεικτικά, και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές του τόπου.

Το βράδυ, η διασκέδαση συνεχίζεται στην περιοχή Krutenau, που φημίζεται για τον φοιτητικό τους παλμό, μόλις τα φώτα πέφτουν. Μερικά από τα μπαρ, στα οποία έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το ποτό σας σε ωραία ατμόσφαιρα είναι το Cafe des Anges, με την αναγεννησιακή διακόσμηση, που μένει ανοιχτό ως τις 4 τα ξημερώματα, το Coco Lobo, για κρασί ή κοκτέιλς, συνοδευμένα με νόστιμα τάπας, και το Saxo bar, για πιο lounge και χαλαρή διασκέδαση. Περισσότερες επιλογές μπορείτε να βρείτε στον οδηγό του Starsbourg by night εδώ

Πώς θα πάτε
Με απευθείας πτήση της Aegean από την Αθήνα στην τσουχτερή τιμή των 320 ευρώ για τον προσεχή high season Δεκέμβριο. Εναλλακτικά, μπορείτε με 146 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων) να ταξιδέψετε αεροπορικώς με αεροσκάφος της Lufthansa ως την Φρανκφούρτη και από εκεί με όχημα της ίδιας εταιρίας μέχρι το κέντρο του Στασβούργου. Θα σας πάρει περισσότερες ώρες, αλλά θα σώσετε πολλά ευρώ για να τα ξοδέψετε στο ταξίδι σας.

Τι θα φάτε
Εδώ συναντάμε άλλο ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, αυτό της γαλλικής κουζίνας. Δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την ιδιαιτερότητα των παραδοσιακών γαλλικών πιάτων και η πάστα από ωμό ψάρι ή το περίεργα μαγειρεμένο λάχανο ίσως μας φανεί κάπως… ξένο, για να το θέσουμε διακριτικά.

Ωστόσο, μην διστάσετε να ορμήσετε στα τοπικά γλυκά: οι κρέπες αποκτούν άλλη γεύση στην χώρα που τις «γέννησε», ενώ η υπέροχη tarte flambée, που θα βρείτε σε κάθε γωνία των αλσατικών δρόμων, ανήκει στα must-eat: ζύμη με κρεμ φρες, λεπτοκομμένο κρεμμύδι και τοπικά αλλαντικά αποτελεί το απόλυτο snack της περιοχής.

Νόστιμα burgers, φιλέτα και σαλάτες είναι μια ασφαλής και γευστική επιλογή στην γαλλική αλυσίδα εστιατορίων «Hippopotamus» (40-42 rue du Vieux Marché aux Vins). Φιλικό και νεανικό περιβάλλον σε τιμές 20-30 ευρώ κατ’ άτομο.
Στo «La bole de cidre» (55 rue du fosse des tanneurs) θα απολαύσετε αυτό για το οποίο φημίζεται η light γαστριμαργία της Γαλλίας: τις κρέπες της. Αυθεντικές γεύσεις made in France (15-25 ευρώ).
Στο C Chez Nous (3, Rue Puits), θα βρείτε μία όμορφη γωνιά χωρίς πολλούς τουρίστες, για να δοκιμάσετε γαλλική κουζίνα και καλό, αλλά όχι αστρονομικής τιμής γαλλικό κρασί (συνολικά 30-40 ευρώ).
Καθαρά γαλλική κουζίνα θα δοκιμάσετε και στο Eveils des sens, ενώ εκεί θα βρείτε και γευστικότατη κρεμ μπρυλέ και brownies με σοκολάτα για επιδόρπιο. (18-35 ευρώ κατ' άτομο)
Στο Comptoir des Colonies, θα βρείτε αυτό που ψάχνετε αν είστε λατρεις των "ethnic" πιάτων, καθώς αυτό το "κοσμοπολίτικο" εστιατόριο κινείται από τις αφρικανικές ως τις ασιατικές γεύσεις. (15-35 ευρώ) 

Πού θα μείνετε
*Στο Hotel du Rhin, σε πολύ μικρή απόσταση από την "Μικρή Γαλλία" και τον Καθεδρικό Ναό. Το κτίριο του ξενοδοχείου είναι ένα αρχοντικό νεοκλασικό του 19ου αιώνα, ενώ για ένα δίκλινο οι τιμές ξεκινούν από τα 82 ευρώ (για κρατήσεις μέσω Booking.com).
*Στο Ibis Hotel στην «Petite France». Για ένα άνετο, καθαρό δωμάτιο, με την εγγύηση της γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων, η χρέωση ξεκινά από τα 54 ευρώ, αν κάνετε κράτηση τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την άφιξή σας.
*Στο Regent Contades-Concorde Hotel, όπου με τιμές που ξεκινούν από τα 175,50 ευρώ (για κράτηση μέσω Booking), έχετε δωρεάν πρόσβαση σε σάουνα, όταν δεν θέλετε να αφήσετε το πολυτελές δωμάτιο σας και να δείτε τα κοντινά αξιοθέατα. Με belle époque διακόσμηση, δωρεάν εφημερίδες εφόσον το ζητήσετε και ένα όμορφο bar, στο Regent θα νιώσετε γνήσιοι Γάλλοι bon viveurs.
*Το Premiere Classe Strasbourg Ouest είναι μια low budget επιλογή, λίγα λεπτά από το κεντρικό Στρασβούργο. Για απλά και οικονομικά δίκλινα δωμάτια, σε ορισμένα από τα οποία προσφέρεται η δυνατότητα προσθήκης δωρεάν κουκέτας για τρίτο άτομο, θα πληρώσετε 45 ευρώ την βραδιά (για κράτηση μέσω του Booking.com)

Εκδρομές με αφορμή... το κρασί
Αν έχετε χρόνο, μην ξεχνάτε πως το Στρασβούργο βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, πολύ κοντά σε πολλές πόλεις και άλλα αξιοθέατα. Συγκεκριμένα, σε μιάμιση περίπου ώρα –με τρένο ή λεωφορείο-, από την Γαλλία βρίσκεστε στην Γερμανία, και στην όμορφη Στουτγκάρδη, η οποία στολίζεται επίσης θεαματικά την περίοδο των Χριστουγέννων και προσκαλεί τους επισκέπτες της για ζεστό κρασί στις υπαίθριες αγορές της. Από εκεί, το γραφικό Baden Baden, η λουτρόπολη –ή πιο γνωστή ως πόλη των καζίνο- βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

64 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Στρασβούργου βρίσκεται η πόλη Colmar. Αν θέλετε να πάρετε μια γερή δόση μεσαιωνικού μεγαλείου και καλού κρασίου –η πόλη διατείνεται πως είναι η πρωτεύουσα της αλσατικής οινοπαραγωγής- δεν πρέπει να παραλείψετε να την επισκεφτείτε.

Οι λάτρεις του κρασιού άλλωστε έχουν άλλον έναν λόγο να εκδράμουν, καθώς ο φημισμένος «Δρόμος του Κρασιού» ξεκινά από το Στρασβούργο και συνεχίζει μέσα από αμπέλια, όμορφα χωριά με αψιδωτά σπιτάκια και βραβευμένα μπουκάλια οίνου. Εξερευνήστε τα με οργανωμένες ποδηλατικές διαδρομές (βρείτε πληροφορίες εδώ).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v