Νεραϊδοχώρι: Το «αλπικό» παραμύθι των Τρικάλων

Κελαριστές πηγές, επιβλητικές κορυφογραμμές, πυκνές ελατοσειρές και κατακόκκινες στέγες, προσδιορίζουν τον «παραμυθένιο» χαρακτήρα ενός χωριού, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλπικό θέρετρο.
Νεραϊδοχώρι: Το «αλπικό» παραμύθι των Τρικάλων
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στην περιοχή Ασπροπόταμος, πενήντα χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και τέσσερα χιλιόμετρα από το παραδοσιακό Περτούλι, περιτριγυρισμένο από τις κορυφογραμμές Κόζιακα Μαρόσα, Νεράιδα και Λουπάτα, δεσπόζει το ιστορικό Νεραϊδοχώρι ή Βετερνίκ, όπως ήταν παλαιότερα γνωστό. Προορισμός κατεξοχήν φυσιολατρικός, θα σας αφήσει κληρονομιά αρκετές «πράσινες» εικόνες μοναδικών φυσικών τοπίων και άγριας φύσης.

Αν σας παραξένευσε η διπλή ονομασία του χωριού, μια ιστορική αναδρομή μας αποκαλύπτει τις «ρίζες» των δύο ονομάτων του. Οι... αλαφροΐσκιωτοι ντόπιοι λένε πως το όνομα «Νεραϊδοχώρι» προέκυψε από παλιούς θρύλους και παραδόσεις για νεράιδες, ξωτικά και αερικά που έκαναν την εμφάνισή τους στα δάση το βράδυ, ενώ μια πιο «συγκρατημένη» άποψη αναφέρει ότι το χωριό οφείλει το όνομά του στο βουνό Νεράϊδα στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο. Η ονομασία «Νεραϊδοχώρι» πάντως, είναι μεταγενέστερη, καθώς για αρκετά χρόνια το χωριό ονομαζόταν Βετερνίκ - σλαβική λέξη για το «απάνεμο».

Η πρώτη εικόνα...
Σε υψόμετρο 1200 μέτρων λοιπόν, ακριβώς απέναντι από την επιβλητική βουνοκορφή Μαρόσα, εκτείνεται το γραφικό Νεραϊδοχώρι, μία πύλη προς την μαγευτική περιοχή του Ασπροποτάμου. Μια βόλτα στην πέτρινη πλατεία του οπλαρχηγού Χατζηπέτρου, όπου δεσπόζει η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Βετερνίκ και έχουμε πάρει μια πρώτη ιδέα από τον ιστορικό αυτό προορισμό. Στο εσωτερικό της εκκλησίας θα δείτε ότι απέμεινε από τις τοιχογραφίες, μετά την καταστροφή που υπέστη ο ναός από τους Τουρκαλβανούς το 1823.

Η θέα ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια προς το ιερό είναι πραγματικά πανέμορφη, με τις «πνιγμένες» στο πράσινο κορφές να προκαλούν έντονα συναισθήματα στον επισκέπτη. Ακόμα μια εκκλησία που αξίζει να δείτε, είναι η Αγία Παρασκευή, στην θέση Τσούκα, η οποία χτίστηκε το 1792, και είναι σταυροειδής εγγεγραμμένου αθωνίτικου τύπου, τον τύπο δηλαδή που ακολουθούν τα μοναστηριακά καθολικά στον Ελλαδικό χώρο. Η εκκλησία είναι χτισμένη σε εκπληκτική τοποθεσία και έχει πανοραμική θέα στην κοιλάδα.

Δραστηριότητες και διαδρομές
Λίγο έξω από το χωριό, στην θέση Σμίξη, μας περιμένει ένα εντυπωσιακό πετρόκτιστο γεφύρι του 1750 - από τα παλαιότερα και πλέον διατηρημένα της περιοχής, το οποίο συνέδεε το χωριό με το τότε οδικό δίκτυο το οποίο ονομάζεται «Βλαχόστρατα» και το οποίο συντηρήθηκε πριν από δύο χρόνια. Το μονοπάτι που ξεκινάει από το γεφύρι είναι πλακόστρωτο και υπάρχει τοίχος για την προστασία των πεζοπόρων, ενώ όπως μας πληροφόρησαν οι ντόπιοι, πρόκειται για μια από τις ομορφότερες διαδρομές στην περιοχή.

Αφού «χορτάσετε» τις βόλτες στο χωριό, γευματίσετε στα ταβερνάκια του και δροσιστείτε από τις κελαριστές του βρύσες, μπορείτε να αρχίσετε την εξερεύνηση των πέριξ. Το παραδοσιακό Περτούλι απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα και η πεζοπορία προς αυτό θα σας φέρει σε άμεση επαφή με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Αν πιστεύετε ότι δεν θα έχετε τις αντοχές που απαιτούνται, μπορείτε να την κάνετε με αυτοκίνητο ή ακόμα και με άλογα. Η Magic Sport και το Κερκέτειον (2434091208) διοργανώνουν τέτοιες δραστηριότητες στην Ελάτη και το Νεραϊδοχώρι.

Άλλες αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή είναι:
* Η περιήγηση στα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Παντελεήμονα, σε μια καταπράσινη διαδρομή μέσα στο δάσος, από όπου θα απολαύσετε την πανοραμική θέα του χωριού.
* Η βόλτα μέχρι τον Ασπροπόταμο, που αποτελεί παραπόταμο του Αχελώου (δύο χιλιόμετρα από το χωρίο).
* Η διαδρομή από το χωριό μέχρι το βουνό Μαρόσα με αυτοκίνητο και από εκεί πεζοπορία μέχρι την κορυφή (2050 μέτρα). Η διαδρομή αυτή περνάει μέσα από το Κακόρεμα και είναι η πιο παραμελημένη από όλες – αδίκως.

Οι λάτρεις των extreme sports μπορούν να συμμετέχουν στην κατάβαση του Ασπροπόταμου με rafting, που διοργανώνει η Olympos Trek αλλά και άλλες εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής. Η διαδρομή ξεκινάει από την τοποθεσία «Τρία Ποτάμια» και την γέφυρα Αλεξίου. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ..

Αν σας μείνει χρόνος, μπορείτε να επισκεφτείτε και το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο μπορεί μεν να μην είναι πλέον «χιονοδρομικό», αλλά προσφέρει πληθώρα εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπως τοξοβολία, ιππασία και μοναδικές ορειβατικές διαδρομές στην ανατολική πλευρά του Κόζιακα, προς τις κορυφές Αστραπή και Αρβανίτες (μονοπάτι Κόζιακα). Στην περιοχή υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο ορειβατικών μονοπατιών με κόμβους και χώρους στάσης, ενώ για όσους αποφασίσουν να... πάρουν τα βουνά διατίθεται το καταφύγιο «Χατζηπέτρος» με δεκαέξι κρεβάτια (Τηλ : 24310 28943).

Πού να φάτε: Στον «Νιαβή» (24340 91201), για «άγριες και ήμερες» γεύσεις – αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι στιφάδο, κοκκινιστό φασιανό- στο «Μπουφές και το Μασάλι» για φοβερό σουβλάκι και σπεντζοφάι και βιολογικά λαχανικά και στην παραδοσιακή ταβέρνα «Μαργαρίτης» (2434091217), για τοπικές σπεσιαλιτέ.

Πού να μείνετε: Στο μοντέρνο Dristela Resort, στον θαυμάσιο δασότοπο του χωριού (180€ για δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό), στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο Νέος (50€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στον κουκλίστικο ξενώνα Αγνάντι  (50€ για ένα δίκλινο με πρωινό).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v