Περτούλι: ”Ανάβαση” στην ομορφιά και την παράδοση

Καταπράσινα λιβάδια, ρυάκια και δάση από έλατα πλαισιώνουν το εντυπωσιακό αυτό ορεινό τοπίο των Τρικάλων. Παρά το χιονοδρομικό κέντρο, το αρχοντοχώρι Περτούλι στο βουνό Φούρκα της Πίνδου δεν υπόσχεται κοσμοπολίτικη ζωή, αλλά ομορφιά και ηρεμία μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.
Περτούλι: ”Ανάβαση” στην ομορφιά και την παράδοση

Φανταστείτε πως βρίσκεστε σε ένα ξέφωτο. Γύρω σας απλώνονται καταπράσινα λιβάδια. Λίγο πιο κάτω βόσκουν ελεύθερα άλογα και αγελάδες. Στα αφτιά σας φτάνει ο ήχος τρεχούμενων νερών. Ένα τοπίο απόλυτα ειδυλλιακό.

Κι αυτό χωρίς να... ξενιτευτείτε. Απλώς οδηγήστε μέχρι τα Τρίκαλα και από εκεί ακολουθήστε μια διαδρομή 50 ακόμη χιλιομέτρων. Περνώντας την Ελάτη και σε υψόμετρο 1.090 μέτρων, στο βουνό Φούρκα της Πίνδου, θα συναντήσετε έναν ακόμη ελληνικό επίγειο παράδεισο: το αρχοντοχώρι Περτούλι.

Στην ελατόφυτη πλαγιά του βουνού, ανάμεσα στα θεόρατα δέντρα, χτισμένο αμφιθεατρικά ”κρύβεται” το Περτούλι, το οποίο περιτριγυρίζεται από τα βουνά Νεράιδα, Κόζιακας, Λουπάτα και Αυγό. Το χωριό με τους λιγοστούς κατοίκους έχει διατηρήσει το χρώμα του και την παράδοσή του. Θα σας καλωσορίσουν γραφικά πέτρινα σπίτια με κόκκινες ή πέτρινες στέγες.

Περιηγηθείτε στο δάσος του Περτουλίου, ένα από τα μεγαλύτερα ελατοδάση της Ελλάδας, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχει κάθε είδους πτηνό, αλλά και ζαρκάδια και ελάφια.

Το Περτούλι είναι περισσότερο γνωστό μεταξύ των δεινών σκιέρ. Σε αυτό έχει συντελέσει το -μικρό μεν, πλήρως εξοπλισμένο δε- χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα ορεινά τοπία της χώρας, απέναντι από την κορυφή του Κόζιακα. Δύο συρόμενοι και ένας εναέριος αναβατήρας εξυπηρετούν δύο εύκολες πίστες και μία μεσαίας δυσκολίας.

Το αρχοντοχώρι ενδείκνυται, όμως, και για πλειάδα άλλων δραστηριοτήτων: Πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία, κανόε – καγιάκ στον Ασπροπόταμο, κολύμπι στον Αχελώο, ψάρεμα πέστροφας και χελιών στον περτουλιώτικο ποταμό. Αν είστε οπαδοί του πικνίκ εξορμήστε στα καταπληκτικά περτουλιώτικα λιβάδια.

Ακολουθήστε το μονοπάτι απέναντι από το εκκλησάκι του Aγ. Παύλου, το οποίο θα σας φέρει, μετά από μιάμιση περίπου ώρα, στα 1.720 μέτρα υψόμετρο στο καταφύγιο του Κόζιακα.

Αν πάτε στο Περτούλι τον Μάιο (το τελευταίο Σαββατοκύριακο) θα πετύχετε και το ”πανελλήνιο αντάμωμα” (όπως ονομάζεται) των Σαρακατσαναίων, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε αναπαραστάσεις του νομαδικού βίου.

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τον πύργο του Χατζηγάκη, ο οποίος χτίστηκε το 1880. Επίσης, αξίζει να δείτε το γεφύρι στο φαράγγι της Μάνας, αλλά και να περιηγηθείτε στα γραφικά χωριά των Αιθήκων, όπως το Νεραϊδοχώρι, η Δέση, η Πύρρα.

Αν πάτε στο Περτούλι για περισσότερο από ένα long weekend μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε για μια μονοήμερη εκδρομή στη λίμνη Πλαστήρα.

Για τις γευστικές σας απολαύσεις ”σπεσιαλιτέ” της περιοχής είναι η γίδα βραστή, τα παϊδάκια, το λουκάνικο και βέβαια οι χωριάτικες πίτες. ”Must” το βαρελίσιο κόκκινο κρασί.

Αν η βραδινή διασκέδαση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ατζέντας σας, δυστυχώς το Περτούλι μάλλον δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σας. Σας υπενθυμίζουμε, πάντως, ότι η περισσότερο κοσμοπολίτικη Ελάτη απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα.

Οι υπαίθριοι πωλητές θα γεμίσουν τις τσάντες σας με ένα σωρό... καλούδια. Μην φύγετε χωρίς να αγοράσετε τσάι του βουνού και βότανα, κάστανα, καρύδια και μέλι.

Για τη διαμονή σας στο Περτούλι ορισμένες επιλογές είναι οι εξής: ”Αρχοντικό Διβάνη” (η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 120 ευρώ, χωρίς τζάκι, και 140 ευρώ, με τζάκι, το δίκλινο. Τηλ. 24340.91252), ”Ξενοδοχείο Περτούλι” (όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 70 ευρώ το δίκλινο συν 15 ευρώ για τα δωμάτια που έχουν τζάκι. Τηλ. 24340.91360) και ”Σαλέ Μαγκιώση” (λίγο έξω από το Περτούλι με την τιμή να ανέρχεται στα 75 ευρώ με το τζάκι. Τηλ. 24340.91150).

Μαρίση Μπαλιούση

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v