Το Κρασί του Μήνα: Λιάτικο 2005 με... άρωμα Κρήτης

Είστε για γλυκό κρασάκι από την Κρήτη; Θέλετε να το δοκιμάσουμε με τον παραδοσιακό, αλλά και με πιο τολμηρούς τρόπους στο τραπέζι; Το κρασί του in2life γι αυτό το μήνα είναι το Λιάτικο 2005 από το οινοποιείο Ιδαία Οινοποιητική στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Το Κρασί του Μήνα: Λιάτικο 2005 με... άρωμα Κρήτης
του Θόδωρου Λέλεκα

Δεν συμβαίνει συχνά να ανακηρύσσεται «Κρασί του Μήνα» ένας γλυκός, επιδόρπιος οίνος. Κι όμως, η επιλογή αυτού του μήνα δεν έχει προηγούμενο. Γι αυτό και φέρνει στο προσκήνιο μία ετικέτα που προσεγγίζει το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Κρήτης με πολύ μοντέρνο τρόπο, από ένα ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο οινοποιείο στο Ηράκλειο.

Το Λιάτικο είναι μία γηγενής ποικιλία της Κρήτης, η οποία είναι γνωστή στους ντόπιους οινοποιούς εδώ και αιώνες. Πρόκειται για ποικιλία που ωριμάζει πολύ πρώιμα και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της το ασθενές κόκκινο χρώμα. Το κρασί που δίνει τις περισσότερες φορές συναντάται σε γλυκιά μορφή, στην οποία προκύπτει μετά από λιάσιμο των σταφυλιών κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Το γλυκό κρασί Λιάτικο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο και δημοφιλές στην Κρητική οινοποιία, καθώς αποτελεί εξέλιξη των γλυκών οίνων τύπου «Μαλβαζία» που οι Κρήτες «μοσχοπουλούσαν» στην ευρύτερη περιοχή κατά τα Βυζαντινά χρόνια.

Η συγκεκριμένη ετικέτα αποτελεί μία πολύ προσεκτική προσπάθεια ενός από τα λιγότερο γνωστά, αλλά σίγουρα ανερχόμενα Κρητικά οινοποιεία. Πρόκειται για κρασί που εντυπωσιάζει τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα, και ικανοποιεί με το παραπάνω τους λάτρεις των γλυκών κρασιών και όχι μόνο. Παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Λιάτικο κατά 100%, τα οποία τρυγούνται κάπου στα τέλη του Ιουλίου, μέχρι τις αρχές του Αυγούστου και στη συνέχεια αφήνονται κάτω από τον ήλιο για να «λιαστούν» για οκτώ ημέρες. Μετά από ερυθρή οινοποίηση, παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια για 3 χρόνια και στην συνέχεια εμφιαλώνονται, προκειμένου να πάρουν τον δρόμο τους για την αγορά.

Χρώματα και αρώματα

Αρωματικά το Λιάτικο της Ιδαίας Οινοποιητικής είναι πολύ ιδιαίτερο, καθώς αναδύει αρώματα αποξηραμένων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και ψημένης καραμέλας. Στο στόμα εντυπωσιάζει η ισορροπία οξύτητας και μετρημένης γλυκύτητας, η οποία κάνει το κρασί διακριτικό και ευχάριστα γλυκό, χωρίς να «λιγώνει». Το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο, χωρίς να είναι βαθύ ή συμπαγές (θυμίζει ένα σκούρο κονιάκ).

Το Λιάτικο πίνεται δροσερό (σε θερμοκρασία 8-10 βαθμών Κελσίου) σε μικρό ποτήρι γλυκού κρασιού ή αποστάγματος. Επειδή δεν είναι έντονα γλυκό, μπορούμε να το απολαύσουμε και στην αρχή του γεύματος, σαν απεριτίφ, αλλά και στο τέλος του, συνοδεύοντας επιδόρπια με σοκολάτα γάλακτος, αποξηραμένα φρούτα ή και ξηρούς καρπούς. Οι πιο τολμηροί μπορούν να το συνδυάσουν και με ζυμωμένα τυριά όπως η κοπανιστή της Μυκόνου, ή και με ορεκτικά με παστό ψάρι ή αυγοτάραχο.

Πληροφοριακά αξίζει να αναφέρουμε ότι το Λιάτικο της Ιδαίας Οινοποιητικής είναι Οίνος Φυσικώς Γλυκύς με Ονομασία Προέλευσης ΟΠΑΠ Δαφνές. Κυκλοφορεί σε κομψές φιάλες των 500ml και έχει αλκοολικό τίτλο 12%abv. Θα το βρούμε σε επιλεγμένες κάβες στην Αθήνα, στην ενδεικτική λιανική τιμή των 22 ευρώ.

Οινοποιείο Οινολόγων

Το οινοποιείο Ιδαία Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1998 και βρίσκεται στο χωριό Βενεράτο, στο Ηράκλειο. Έχει ιδρυθεί από οινολόγους, με στόχο την ανάδειξη των γηγενών, κυρίως, ποικιλιών της περιοχής, σε μονοποικιλιακές αλλά και πολυποικιλιακές οινοποιήσεις μεταξύ τους ή και με διεθνείς ποικιλίες. Πρόκειται για μία αξιόλογη προσπάθεια η οποία έχει το δικό της κοινό στην τοπική, αλλά και στην ευρύτερη αγορά, ενώ σιγά-σιγά κτίζει και την παρουσία της σε αγορές του εξωτερικού. Το portfolio του οινοποιείου περιλαμβάνει 5 ακόμα ξηρές ετικέτες όλων των στυλ και χρωμάτων από τοπικές ποικιλίες όπως η Βηλάνα, το Θραψαθήρι, το Κοτσιφάλι και το Μανδηλάρι, που σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάζονται με διεθνείς ποικιλίες όπως το Chardonnay, το Grenache και το Syrah.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι «Ιδαία» είναι μία από τις μυθικές ονομασίες της Κρήτης, ενώ το λογότυπο της εταιρείας, η οκτάφυλλη μαργαρίτα, προέρχεται από τον δίσκο της Φαιστού. Το οινοποιείο της Ιδαίας Οινοποιητικής είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως, ενώ περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό και στοιχεία επικοινωνίας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της εταιρείας, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idaiawine.gr.

Το Κρητικό κρασί έχει πολλούς και φανατικούς φίλους – και δεν αναφέρομαι μόνο στους Κρήτες. Το ιδανικό terroir του νησιού, οι ιδιαίτερες γηγενείς ποικιλίες του, αλλά και οι πολύ αξιόλογες προσπάθειες των οινοποιών του δίνουν συχνά αποτελέσματα που αξίζουν της προσοχής και της προτίμησής μας. Η πρόταση του in2life γι αυτό το μήνα, λοιπόν, αναδεικνύει ένα οινοποιείο που πρέπει να γνωρίσουμε και το οποίο σίγουρα θα απασχολήσει ευχάριστα τους Έλληνες οινόφιλους τα επόμενα χρόνια.

Η συγκεκριμένη οινική επιλογή, το Λιάτικο 2005, είναι μία σύγχρονη, κοσμοπολίτικη προσέγγιση σε ένα πατροπαράδοτο γλυκό κρασί της Νότιας Μεσογείου. Με τους σωστούς συνδυασμούς στο τραπέζι – και όχι μόνο στο τέλος του φαγητού – μας δίνει τον καλύτερό του εαυτό και μας χαρίζει όμορφες στιγμές οινικής απόλαυσης.
Εις υγείαν!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v