Wine bloggers: Στο’να χέρι το ποτήρι, στ’ άλλο το πληκτρολόγιο!

Πόση δύναμη έχει το κρασί στο διαδίκτυο; Το In2Life έδωσε το παρών στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Wine Bloggers και υπόσχεται να το παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε χρόνο από εδώ και πέρα!
Wine bloggers: Στο’να χέρι το ποτήρι, στ’ άλλο το πληκτρολόγιο!
του Θόδωρου Λέλεκα
 
Οι Bloggers είναι μία νέα «φυλή» στο κρασί. Πρόκειται για ανθρώπους που σπανίως έχουν κάποια επαγγελματική ενασχόληση με το κρασί. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή και στελέχη σε τελείως διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι όμως έχουν αγάπη, γνώση και εμπειρίες γύρω από το κρασί, και την επιθυμία να τα μοιραστούν όλα αυτά με τον «έξω κόσμο». Κι αν οι bloggers ήταν στην αρχή «μία χούφτα άνθρωποι», και ξεκίνησαν με μικρά και δειλά βήματα, σήμερα είναι αρκετές εκατοντάδες ανά τον κόσμο, και αυξάνονται καθημερινά.

Δυναμικό και θεαματικό, έτσι, ήταν το «παρών» που έδωσαν οι Wine Bloggers στο 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που οργάνωσαν, και το οποίο έλαβε χώρα πέρυσι τον Οκτώβριο, στη Βιέννη. Διακόσιοι συμμετέχοντες από τριάντα χώρες της Ευρώπης (και όχι μόνο) συναντηθήκαμε στην όμορφη αυστριακή πρωτεύουσα για να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες, να ενημερωθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στον ηλεκτρονικό μας χώρο, και βέβαια για να φάμε και να δοκιμάσουμε εξαιρετικά κρασιά όλοι μαζί παρέα.

Οι Wine Bloggers συναντιούνται δύο φορές τον χρόνο –μία στην Ευρώπη και μία στην Αμερική. Η Αυστρία φιλοξένησε την φετινή ευρωπαϊκή διοργάνωση εκφράζοντας την έντονη επιθυμία τόσο των Αυστριακών wine bloggers όσο και των εκπροσώπων του οινικού κλάδου, για την ενημέρωση του συγκεκριμένου κοινού γύρω από το αυστριακό κρασί. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Wine Bloggers είχε λάβει χώρα στην Ισπανία (απ’ όπου κατάγονται και οι βασικοί διοργανωτές του) και στην Πορτογαλία.

Στα βιενέζικα παλάτια
Οι βασικές εργασίες του Συνεδρίου έγιναν στις αίθουσες του Παλατιού του Schönbrunn στη Βιέννη. Στο διάστημα δύο ημερών εκτυλίχθηκε ένα πλήρες και εντατικό πρόγραμμα που περιλάμβανε ομιλίες από διακεκριμένους καλεσμένους του ευρύτερου χώρου, σεμινάρια και εργαστήρια γύρω από θέματα άμεσου ενδιαφέροντος , καθώς και παρουσιάσεις και δοκιμές κρασιών.

Οι ομιλητές προέρχονταν από τους κλάδους των εκδόσεων, της οινικής δημοσιογραφίας, αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου οίνου. Τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκαν αφορούσαν στο μέλλον της έντυπης δημοσιογραφίας απέναντι στην ηλεκτρονική, στις συγκρίσεις μεταξύ των επαγγελματιών οινογράφων και των Wine Bloggers, καθώς και στις προκλήσεις (θετικές και αρνητικές) που παρουσιάζει το internet, ως μέσο, για το κρασί γενικότερα. Στα εργαστήρια και τα σεμινάρια ασχοληθήκαμε με νέες τεχνικές για την μεγιστοποίηση του ενδιαφέροντος του αναγνώστη, για την αποτελεσματικότερη χρήση μέσων όπως η εικόνα και το βίντεο, και βέβαια για την σημασία των περίφημων κοινωνικών μέσων (social media) στην επικοινωνία γενικότερα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου το κλαδικό όργανο του αυστριακού κρασιού (Austrian Wine), που ήταν και ο βασικός χορηγός του Συνεδρίου, είχε οργανώσει έκθεση κρασιών από τις βασικότερες ζώνες του Αυστριακού αμπελώνα. Επιπλέον, σε συνεργασία με την μεγάλη αγγλική διαδικτυακή κάβα nakedwines.com, διοργανώθηκε συγκριτική δοκιμή 12 επιλεγμένων ετικετών από μικρούς, ανερχόμενους παραγωγούς. Η ετικέτα που απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία στην δια βοής ψηφοφορία που ακολούθησε, προστέθηκε την ίδια ημέρα στην γκάμα της nakedwines.com για άμεση εισαγωγή και διάθεση στην Αγγλική αγορά.

Οινικές εκδρομές
Τέλος, αξέχαστες έμειναν σε όλους τους συμμετέχοντες οι εκδρομές που οι διοργανωτές και οι χορηγοί είχαν κανονίσει, με στόχο την γνωριμία των Wine Bloggers με το Αυστριακό κρασί στο φυσικό του περιβάλλον. Μονοήμερες και διήμερες επισκέψεις στις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες όπως το Burgenland, το Weinviertel και ο αμπελώνας της Κοιλάδας του Δούναβη, μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους οινοποιούς, να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους, να εκτιμήσουμε σε βάθος τις (λευκές και ερυθρές) γηγενείς ποικιλίες της Αυστρίας, καθώς και να έρθουμε σε επαφή με τις πιο αυθεντικές γεύσεις της Αυστριακής κουζίνας.

Στο 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Wine Bloggers είχα τη χαρά να εκπροσωπήσω την Ελλάδα με διπλή ιδιότητα, δηλαδή και με αυτήν του δημοσιογράφου οίνου, αλλά και με αυτήν του πρώτου Έλληνα wine blogger. Το blog μου, The TeLeGourmet Chronicles, στην διεύθυνση www.telegourmet.org βγήκε «στον αέρα» το καλοκαίρι του 2007 και τα τελευταία χρόνια αποτελεί μόνιμο blog του In2Life. Ήταν μία ιδιαίτερα ευχάριστη και πολύτιμη εμπειρία για εμένα, όχι μόνο επειδή δοκίμασα πολύ αξιόλογα κρασιά, επισκέφτηκα πανέμορφα μέρη και γνώρισα πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, αλλά και επειδή συνειδητοποίησα την δύναμη που έχει το σωστό οινικό μάρκετινγκ, βλέποντας τα αεικίνητα στελέχη της Austrian Wine εν δράσει. Και οφείλω να αναγνωρίσω ότι τα πάντα οργανώθηκαν στην εντέλεια, ενώ όλοι όσοι συμμετείχαμε φύγαμε από το Συνέδριο με τις καλύτερες εντυπώσεις για το Αυστριακό κρασί.

Το 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Wine Bloggers έχει ήδη προγραμματιστεί για τα μέσα του Οκτωβρίου του 2011, και θα φιλοξενηθεί στην περιοχή της Franciacorta, στην Brescia της Ιταλίας. Και ενώ οι εγγραφές από bloggers στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, έχουμε ήδη ξεκινήσει μία άτυπη κουβέντα με τους διοργανωτές για την υποβολή υποψηφιότητας της Ελλάδας, προκειμένου να φιλοξενήσει το Συνέδριο του 2012. Θα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να αγκαλιάσουμε μία από τις πιο δραστήριες κοινότητες ανθρώπων που αγαπούν το κρασί και το επικοινωνούν σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να γίνουν άξιοι πρεσβευτές του Ελληνικού κρασιού σε κάθε γωνιά του οινικού διαδικτύου...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v