Των 10 ευρώ τα Ερυθρά

Το κόκκινο κρασί θέλει κόκκινο κρέας. Μήπως όμως θέλει και... φουσκωμένο πορτοφόλι; Σίγουρα όχι, λέει το in2life. Γι' αυτό σας παρουσιάζουμε δέκα εκλεκτά κόκκινα κρασιά που θα απολαύσετε χωρίς να ξοδευτείτε.
Των 10 ευρώ τα Ερυθρά
του Θόδωρου Λέλεκα

Μπορεί ως λαός να πίνουμε πολύ λευκό κρασί – και σ’ αυτό κυρίως «ευθύνονται» το Μεσογειακό μας κλίμα αλλά και ο τρόπος ζωής μας – από την άλλη όμως είμαστε φανατικοί... κρεατοφάγοι. Αγαπάμε το κόκκινο κρέας και το προτιμάμε χειμώνα-καλοκαίρι, σε κάθε του έκφραση.

Όταν σκεφτόμαστε ακριβά, συλλεκτικά κρασιά, το μυαλό μας πάει ασυναίσθητα στο κόκκινο κρασί. Πράγματι, το κόκκινο κρασί είναι συνήθως ακριβότερο από το λευκό, κι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους είναι ο τρόπος, η διάρκεια και τα κόστη της διαδικασίας παραγωγής, η δυνατότητα παλαίωσης, κ.α. Εν τω μεταξύ, οι ακριβότερες ετικέτες που παίζουν δυνατά στο διεθνές «χρηματιστήριο» του κρασιού είναι αυστηρά ερυθρές, και έχουν προέλευση κατά κύριο λόγο την Γαλλία, και σε δεύτερο επίπεδο την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστραλία, κλπ.

Έχοντας πει όλα αυτά, ωστόσο, αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να κάνει στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε. Η κρίση μας έχει κάνει προσεκτικούς, και το χέρι μπαίνει στην τσέπη δυσκολότερα από ποτέ. Από την άλλη, όμως, ακριβώς επειδή «η φτώχεια θέλει καλοπέραση», εμείς οι Έλληνες θέλουμε την παρέα, το καλό φαγητό, και ένα καλό κρασί για να τα συνοδεύσουμε και τα δύο.

Μπορούμε άραγε να απολαύσουμε ένα μπουκάλι (ενδεχομένως και δύο...) καλό κόκκινο κρασί σε τιμή που δεν θα είναι απαγορευτική για τον οικιακό μας προϋπολογισμό; Η απάντηση είναι θετική, και σας τη δίνω με βεβαιότητα. Σας παρουσιάζω, λοιπόν, 10 επιλεγμένες ετικέτες (7 Ελληνικές και 3 ξένες) ποιοτικού κόκκινου κρασιού που μπορείτε να απολαύσετε με την παρέα σας ξοδεύοντας μέχρι 10 ευρώ ανά φιάλη:

Ετικέτα: Οινάρι 2006
Παραγωγός: Οινοποιία Παρπαρούση
Προέλευση/Ποιότητα: Τοπικός Πελοποννησιακός Οίνος
Ποικιλιακή Σύνθεση: Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη
Αλκοολικός Τίτλος: 12.5%
Τιμή (€): 8,70
Ένα εξαιρετικά φιλικό κόκκινο κρασί που επιδεικνύει τέλεια την ευκολία με την οποία το Αγιωργίτικο συνδυάζεται στο Ελληνικό τραπέζι. Συνοδεύει καθημερινά πιάτα της Ελληνικής κουζίνας όπως ψητά κρέατα, λαδερά και μαγειρευτά.

Ετικέτα: Παράγκα 2009
Παραγωγός: Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Προέλευση/Ποιότητα: Τοπικός Μακεδονικός Οίνος
Ποικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah
Αλκοολικός Τίτλος: 13%
Τιμή (€): 9,80
Δημοφιλής ετικέτα του Βορειο-Ελλαδίτικου αμπελώνα. Το τυπικό Ξινόμαυρο της Μακεδονίας «στρογγυλεύει» με την παρέμβαση του Merlot, ενώ αποκτά και μία πιο πικάντικη αρωματική διάσταση χάρη στο Syrah. Συνοδεύει ψητό κόκκινο κρέας, και ιδανικά πιάτα που συνδυάζουν μοσχαρίσιο, αρνίσιο και χοιρινό κρέας στην ίδια συνταγή.

Ετικέτα: Αμπέλου Φως 2009
Παραγωγός: Αμπελώνες Ζαχαριά
Προέλευση/Ποιότητα: Τοπικός Πελοποννησιακός Οίνος
Ποικιλιακή Σύνθεση: Αγιωργίτικο
Αλκοολικός Τίτλος: 12,5%
Τιμή (€): 5,00
Ένα ερυθρό κρασί που απογειώνει τα φρουτώδη αρώματα του Αγιωργίτικου. Απαλαγμένο από την έντονη επίδραση του δρύινου βαρελιού, αποπνέει φρεσκάδα και ζωντάνια σε κάθε γουλιά. Συνοδεύει ελαφρά μαγειρευτά με κόκκινη σάλτσα και είναι ιδανικό ως κρασί-κέρασμα στο ποτήρι.

Ετικέτα: Κατώγι Αβέρωφ 2007
Παραγωγός: Κατώγι-Στροφιλιά
Προέλευση/Ποιότητα: Επιτραπέζιος Ερυθρός Οίνος
Ποικιλιακή Σύνθεση: Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο
Αλκοολικός Τίτλος: 13%
Τιμή (€): 9,60
Διαχρονική ερυθρή ετικέτα, «με όνομα βαρύ σαν ιστορία». Ολοκληρωμένο, μαλακό και ευχάριστο, παντρεύει την γνωστότερη Γαλλική ερυθρή ποικιλία με την φιλικότερη Ελληνική, και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ όμορφο. Συνοδεύει ψητό μοσχαρίσιο κρέας, μπιφτέκια και κρεατόπιττα.

Ετικέτα: Ραψάνη 2006
Παραγωγός: Οινοποιία Τσάνταλη
Προέλευση/Ποιότητα: Ραψάνη ΟΠΑΠ
Ποικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό
Αλκοολικός Τίτλος: 13.5%
Τιμή (€): 7.60
Μαλακό και καλοφτιαγμένο ερυθρό κρασί που μας γνώρισε τον εκλεκτό αμπελώνα της Ραψάνης, στους πρόποδες του Ολύμπου. Το Ξινόμαυρο, που πλαισιώνεται από δύο ακόμα ενδιαφέρουσες γηγενείς ποικιλίες της περιοχής, μας δίνει ένα κρασί με περίτεχνα αρώματα και ευχάριστη αίσθηση στο στόμα. Συνοδεύει ποικιλίες κρεατικών και αλλαντικών.

Ετικέτα: Νάουσα 2007
Παραγωγός: Μπουτάρη Οινοποιητική
Προέλευση/Ποιότητα: Νάουσα ΟΠΑΠ
Ποικιλιακή Σύνθεση: Ξινόμαυρο
Αλκοολικός Τίτλος: 13%
Τιμή (€): 7,30
Η οινοποιία που έχει ταυτίσει το όνομά της με το ερυθρό κρασί της Νάουσας, συνεχίζει να μας το προσφέρει με σταθερή αξία και ποιότητα. Μία ετικέτα που σέβεται την τυπικότητα του Ξινόμαυρου της περιοχής, εκφράζοντας όμορφα την πληθωρικότητα και το βάθος του σε κάθε γουλιά. Συνοδεύει αρνίσια παϊδάκια, κατσικάκι στη γάστρα ή γιουβέτσι.

Ετικέτα: Κτήμα Δρυόπη 2006
Παραγωγός: Κτήμα Δρυόπη
Προέλευση/Ποιότητα: Νεμέα ΟΠΑΠ
Ποικιλιακή Σύνθεση: Αγιωργίτικο
Αλκοολικός Τίτλος: 13%
Τιμή (€): 9,80
Το Αγιωργίτικο της Νεμέας είναι ένα κρασί που αγαπάει την Ελληνική κουζίνα με το ίδιο πάθος με το οποίο το αγαπάει και εκείνη! Το Κτήμα Δρυόπη είναι μία ετικέτα που αποτυπώνει όμορφα την αμεσότητα της ποικιλίας σε ένα ολοκληρωμένο κόκκινο κρασί φαγητού που εύλογα έχει πολλούς και πιστούς φίλους. Συνοδεύει χοιρινή πανσέτα στη σχάρα, κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίττες.

Ετικέτα: Château Pey La Tour 2009
Παραγωγός: Vins et Vignobles Dourthe
Προέλευση/Ποιότητα: AC Bordeaux (Γαλλία)
Ποικιλιακή Σύνθεση: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Αλκοολικός Τίτλος: 13%
Τιμή (€): 9,50
Υπάρχουν κρασιά από τη μυθική περιοχή του Μπορντώ που δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε μία περιουσία για να τα αποκτήσουμε; Βεβαίως, και το Château Pey La Tour είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ιστορίας. Μαλακό και στρογγυλό, με όμορφα τυπικά αρώματα, μας προσκαλεί να το ανοίξουμε ανεξαρτήτως περίστασης. Συνοδεύει φιλέτο μοσχαρίσιο στη σχάρα, χοιρινό ρολό στο φούρνο.

Ετικέτα: Ibericos Crianza 2008
Παραγωγός: Miguel Torres
Προέλευση/Ποιότητα: Rioja DOCa (Ισπανία)
Ποικιλιακή Σύνθεση: Tempranillo
Αλκοολικός Τίτλος: 14%
Τιμή (€): 8,70
Η απόφαση της οικογένειας Torres να στραφεί στη Ριόχα για να φτιάξει ένα τυπικό κρασί της περιοχής με καθημερινό προφίλ και τιμή-έκπληξη ήταν σοφή! Μπεστ-σέλλερ από το πρώτο μπουκάλι, το Ibericos Crianza είναι ίσως το κορυφαίο επώνυμο κρασί της κατηγορίας του. Συνοδεύει παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά, μπιφτέκι γεμιστό.

Ετικέτα: Santa Cristina 2009
Παραγωγός: Marchesi Antinori
Προέλευση/Ποιότητα: Toscana IGT (Ιταλία)
Ποικιλιακή Σύνθεση: Merlot, Sangiovese
Αλκοολικός Τίτλος: 13%
Τιμή (€): 8,20
Αν τα ερυθρά κρασιά της Τοσκάνης μας φαντάζουν ακριβά και σπάνια, η Santa Cristina έρχεται να διαλύσει κάθε τέτοια παρανόηση. Παντρεύοντας όμορφα το μαλακό Merlot με το πικάντικο Sangiovese, μας κάνει μία όμορφη εισαγωγή στα κρασιά μίας από τις πιο φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, επιδεικνύοντας εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Συνοδεύει μοσχαρίσια μπριζόλα στα κάρβουνα, μακαρονάδες με πλούσια κόκκινη σάλτσα.

Πιστέψτε το: ένα καλό κόκκινο κρασί δεν είναι απαραίτητο να αποτελεί βάρος στο πορτοφόλι μας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα μαγειρέψετε για την οικογένεια ή την παρέα, να θυμάστε ότι η απόλαυση δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια, αρκεί να κάνουμε τη σωστή έρευνα αγοράς. 

Εις υγείαν!

(*) Οι τιμές των κρασιών αναφέρονται με βάση τον κατάλογο του houseofwine.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v