6 λευκά κρασιά έως 13 ευρώ

Έξι προτάσεις για ελληνικά λευκά κρασιά έως 13 ευρώ ώστε να συνοδέψετε τα μεζεδάκια, τα θαλασσινά και... τα τραπεζάκια έξω. Πληροφορίες για τις ποικιλίες και με τι ταιριάζει το κάθε κρασί.
6 λευκά κρασιά έως 13 ευρώ
του Θόδωρου Λέλεκα

Ζούμε σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια τον περισσότερο καιρό (άσχετα αν τελευταία παραλίγο να ξεχάσουμε πως είναι ο ήλιος), κι έτσι το λευκό κρασί είναι μόνιμο –και απαραίτητο– στοιχείο στο τραπέζι μας. Το λευκό κρασί ταιριάζει με τις περισσότερες γεύσεις της «λιακάδας», ξεδιψάει, χαρίζει κέφι, είναι στοιχείο κοινωνικότητας και έχει τη δύναμη να μας ταξιδέψει απολαυστικά, χωρίς καν να χρειαστεί να σηκωθούμε από το τραπέζι.

Είναι αλήθεια ότι ο ελληνικός αμπελώνας έχει πολλές χάρες –αρκετές από αυτές δεν τις έχουμε ανακαλύψει, και σίγουρα δεν τις έχουμε αξιοποιήσει ακόμα. Τόσο οι γηγενείς μας ποικιλίες, όσο και οι διεθνείς, στην ελληνική τους έκφραση, μας προσφέρουν κρασιά καλοφτιαγμένα, ισορροπημένα, που αγαπούν την ελληνική κουζίνα και ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής μας.

Ακολουθεί μία μικρή... dream team «ψαγμένων» Ελληνικών λευκών κρασιών, που θα σας κρατήσουν όμορφη συντροφιά φέτος το καλοκαίρι. Έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να ταιριάξουν με όλες τις γεύσεις στο τραπέζι σας, αλλά και με κάθε περίσταση –από την πιο χαλαρή ως την πιο επίσημη. Μοναδική προϋπόθεση, η καλή παρέα και η όμορφη διάθεση.

Ετικέτα: Μαντινεία Μποσινάκη 2010
Παραγωγός: Οινοποιείο Μποσινάκη
Προέλευση: Μαντινεία ΟΠΑΠ
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Μοσχοφίλερο
Αλκοολικός τίτλος: 12.5% abv
Ενδεικτική τιμή: €10
Μία νέα πρόταση από ένα νέο οινοποιείο, που μας προσφέρει μία όμορφα τυπική έκφραση του αγαπημένου Μοσχοφίλερου. Όμορφα λουλουδάτα αρώματα, δροσιστική οξύτητα και καλή ισορροπία, συνθέτουν ένα απολαυστικό οινικό πακέτο, που θα ενθουσιάσει τους (πολλούς) οπαδούς των κρασιών της Μαντινείας.
Συνοδεύει: λαδερά με φρέσκα μυρωδικά, τηγανητά ψάρια. Πίνεται και σκέτο, ως απεριτίφ.

Ετικέτα: Chardonnay 2010
Παραγωγός: Κτήμα Αρβανιτίδη
Προέλευση: Tοπικός Οίνος Θεσσαλονίκης
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Chardonnay
Αλκοολικός τίτλος: 13.5% abv
Ενδεικτική τιμή: €12
Το καλό οινοποιείο των αδερφών Αρβανιτίδη στη Θεσσαλονίκη μας προσφέρει μία φρέσκια, γεμάτη, εκφραστική προσέγγιση στο Chardonnay, με ένα κρασί που ξεχωρίζει για την πληρότητα, αλλά και τη διάρκειά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για κρασί από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας.
Συνοδεύει: Κοτόπουλο ψητό στο φούρνο, καλοκαιρινές ποικιλίες κίτρινων τυριών

Ετικέτα: Λευκό εις το Τετράγωνο 2010
Παραγωγός: Αμπελώνες Ζαχαριά
Προέλευση: Τοπικός Πελοποννησιακός Οίνος
Ποικιλιακή σύνθση: Ασύρτικο, Σκλάβα
Αλκοολικός τίτλος: 12%
Ενδεικτική τιμή: €10
Η σπάνια Πελοποννησιακή ποικιλία Σκλάβα συναντάει το γνωστό Ασύρτικο της Σαντορίνης σε μία ετικέτα που χαρακτηρίζεται από φινέτσα, ισορροπία και ασυνήθιστη πληθωρικότητα. Ένα κρασί που αγαπάει το φαγητό και την καλοπέραση, φτιαγμένο με προσοχή και τέχνη από την ομάδα των Αμπελώνων Ζαχαριά, στη Νεμέα.
Συνοδεύει: ποικιλία λευκών κρεατικών, λιπαρά ψάρια και θαλασσινά

Ετικέτα: Μαλαγουζιά 2010
Παραγωγός: Κτήμα Γεροβασιλείου
Προέλευση: Τοπικός Οίνος Επανωμής
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαλαγουζιά
Αλκοολικός τίτλος: 12.5% abv
Ενδεικτική τιμή: €12
Η Μαλαγουζιά είναι μια ποικιλία με φανατικό κοινό, που πληθαίνει καθημερινά. Είτε για τους αρχάριους, είτε για τους... βετεράνους της συγκεκριμένης ποικιλίας, το Κτήμα Γεροβασιλείου ήταν και παραμένει ο πρώτος διδάξας στην οινοποίησή της. Μια ετικέτα με πλούσια αρωματικότητα και μεγάλη διάρκεια, που εντυπωσιάζει ευχάριστα σε κάθε γουλιά.
Συνοδεύει: Θαλασσινούς μεζέδες, πίττες και πιάτα με φρέσκα χορταρικά και μυρωδικά

Ετικέτα: Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment 2010
Παραγωγός: ΓΑΙΑ Οινοποιητική
Προέλευση: Σαντορίνη ΟΠΑΠ
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο
Αλκοολικός τίτλος: 13%
Ενδεικτική τιμή: €13
Η Σαντορίνη στην πιο αυθεντική έκφρασή της. Ένα κρασί από το Ασύρτικο του όμορφου Κυκλαδίτικου νησιού, που οινοποιήθηκε με τις άγριες ζύμες της ποικιλίας και ωρίμασε, εν μέρει, σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια. Ένα από τα ποιοτικότερα και απολαυστικότερα Ελληνικά λευκά κρασιά, με φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
Συνοδεύει: Ωμά θαλασσινά, φρέσκο ψάρι στη σχάρα

Ετικέτα: To Δάκρυ του Πεύκου
Παραγωγός: Οινοποιία Κεχρή
Προέλευση/Ποιότητα: Οίνος με Ονομασία Κατά Παράδοση
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο
Αλκοολικός τίτλος: 13.5% abv
Ενδεικτική τιμή: €13.50
Το οικογενειακό οινοποιείο του Στέλιου Κεχρή στη Θεσσαλονίκη δίνει έναν (άνισο) αγώνα για την αποκατάσταση της Ρετσίνας στη συνείδηση – αλλά και στο τραπέζι - του Έλληνα οινόφιλου. Το Δάκρυ του Πεύκου είναι μία μοντέρνα ρετσίνα που εντυπωσιάζει με την κρυστάλλινη καθαρότητα, αλλά και τη διακριτική, νοσταλγική αρωματικότητά της.
Συνοδεύει: Καθημερινούς μεζέδες της Ελληνικής κουζίνας όπως τζατζίκι, ντολμαδάκια γιαλαντζί, σπανακόπιττα

Το φετινό καλοκαίρι προμηνύεται ζεστό και μας υπόσχεται πολλές και λαχταριστές γευστικές απολαύσεις. Ένα καλό λευκό κρασί μπορεί να απογειώσει κάθε στιγμή, και να την μετατρέψει σε αξέχαστη εμπειρία. Τι περιμένετε λοιπόν;...

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v