Αυτά είναι τα καλύτερα μπαρ του Πειραιά

Μουσικές που ροκίζουν, live που τα σπάνε, κοκτέιλ που θα θυμάσαι για καιρό. Εννέα πειραιώτικα μπαράκια – λόγοι για να κατεβείτε στο λιμάνι.
Αυτά είναι τα καλύτερα μπαρ του Πειραιά

της Ηρώς Κουνάδη

Αν μας ρωτούσατε πριν από λίγα χρόνια, θα λέγαμε ότι από άποψη μπαρ ο Πειραιάς είναι μια εντελώς mainstream «πιάτσα» (αν μπορούμε να θεωρήσουμε πιάτσα κάτι που εκτείνεται σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων) με ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, εξαιρέσεις. Αυτό δεν θα μπορούσε να είχε αλλάξει περισσότερο. Από τη μία η αναβίωση της Τρούμπας –για την οποία τα έχουμε πει και ξαναπεί– και από την άλλη η τάση των κοκτέιλ και η αγάπη του Πειραιά για τις live μουσικές, μας έχουν χαρίσει ουκ ολίγες διευθύνσεις για τις οποίες μπορούμε να είμαστε περήφανοι (οι Πειραιώτες) και εξαιρετικά χαρούμενοι (όλοι οι υπόλοιποι). Σαν αυτές που ακολουθούν.

Troubar
Φίλωνος 131, Τρούμπα, τηλ: 694 055 6837


Το πρώτο μπαράκι που ζωντάνεψε την Τρούμπα παραμένει ένα από τα αγαπημένα μας. Διακόσμηση με ευθείες αναφορές στα καμπαρέ των 50s, μου-σι-κά-ρες από Arctic Monkeys και Kasabian μέχρι Specials, Madness και Mano Negra, συχνά-πυκνά live που συγκεντρώνουν μέσα-έξω τη μισή πόλη, stand up comedy βραδιές και σούπερ χαμηλές τιμές (στα 5€ το ποτό) είναι μερικά μόνο από τα δυνατά χαρτιά του. Αν επικρατεί το αδιαχώρητο όταν φτάσετε, ή αν προτιμάτε κάτι «στο καθιστό», το πατάρι ενδείκνυται για χαλαρότερες καταστάσεις χωρίς να χάνει σε ατμόσφαιρα ή να δίνει την αίσθηση πως βρίσκεστε «εκτός».

The art of Bragi
Ακτή Θεμιστοκλέους 154, Πειραιάς, τηλ.: 211 7159272



«Ταξιδιάρικη» διακόσμηση, με χάρτες και έθνικ αντικείμενα, ακριβώς απέναντι από τα βράχια της Πειραϊκής, και αριστουργηματικά κοκτέιλ… με θέα θάλασσα. Δική μας (μεγάλη) αδυναμία το λαχταριστό Lemon Pie, με ρούμι, κρέμα λεμονιού και μπισκότο. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€, ενώ αν πεινάσετε υπάρχουν ωραιότατα burger, club sandwich, γλυκές και αλμυρές κρέπες, σε συνεργασία με το παρακείμενο El Forno, που θα σας χορτάσουν οικονομικότατα (στα 5,50€ το burger με πατάτες, στα 3-3,50€ οι κρέπες). Οι ροκίζουσες και funk μουσικές δυναμώνουν όσο περνά η ώρα –για τις συζητήσεις, προτιμήστε τα stand έξω, με θαλασσινό αεράκι για έξτρα μπόνους.

Lola’s Bar
2ας Μεραρχίας 14, Τρούμπα, τηλ.: 210 4529722



Ένας ακόμη από τους πρωτεργάτες της ανάδειξης της Τρούμπας από σκοτεινή, πρώην κακόφημη γειτονιά, σε φάνκι πειραιώτικη πιάτσα, το Lola’s Bar είναι ένα πολύ γουστόζικο μπαράκι, all day λογικής, που κλείνει το μάτι στο αμαρτωλό παρελθόν της γειτονιάς του, με αναφορές όπως οι καθρέφτες του μπουντουάρ και οι γυμνές λάμπες που κρέμονται από το ταβάνι. Σερβίρει από νωρίς καφεδάκια, νόστιμα τσιμπολογήματα και εκλεκτά κρασιά το μεσημέρι, σούπερ κοκτέιλ και ωραία καθαρά ποτά στα 5-6€ αργότερα. Διοργανώνει πολλά και ενδιαφέροντα events, όπως τα Mexican Nights με καυτά ποτά και φαγητά κάθε Τρίτη, και τα Ιτς Ολ Γκρικ του Μι πάρτι κάθε Κυριακή από τις 19.00.

Rock Stories
Λουδοβίκου 5, πίσω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, τηλ.: 210 4178852



Στεγάζεται σε ένα σούπερ ατμοσφαιρικό κτίριο κοντά στο λιμάνι, με πέτρινους τοίχους, μεγάλη ξύλινη μπάρα, ατμοσφαιρικά φωτισμένα stools κι ένα ταβάνι που δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται… στον ουρανό. Η διακόσμηση είναι τόση όση χρειάζεται για να το αναδεικνύει χωρίς να το βαραίνει: λιτή κι απέριττη, περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα καδράκια με πορτρέτα αγαπημένων καλλιτεχνών. Η δε ατμόσφαιρά του ξεφεύγει από εκείνη του κλασικού «ροκάδικου» και τείνει περισσότερο προς το happy μπαράκι που απλά παίζει ωραία (ροκ) μουσική. Εδώ θα ακούσουμε τις αγαπημένες μας old school αλλά και indie rock μελωδίες, πολύ συχνά και σε live εκδοχές, απολαμβάνοντας καθαρά ποτά (στα 7€) και ποικιλίες finger food αν μας ανοίξει η όρεξη. Τακτικά παίζουν happy hours και δελεαστικές προσφορές, όπως τα 2 λίτρα μπύρας με μία γιγάντια ποικιλία της αρεσκείας σας στα 25€ κάθε Τετάρτη.

Δον Κιχώτης
Αλέξανδρου Παπαναστασίου 68, Καστέλλα

Ένα υπέροχο παλιό αρχοντικό μετατράπηκε πριν από χρόνια σε ατμοσφαιρικό café-bar, το οποίο –ρωτήστε όποιον Πειραιώτη θέλετε– μοιάζει να βρίσκεται εκεί… από πάντα. Ξύλινα πατώματα, πέτρινοι τοίχοι, μεγάλα παράθυρα που βλέπουν (εννοείται) στη θάλασσα, και μια υπέροχη ταρατσούλα με ακόμα πιο πανοραμική θέα που ενδείκνυται για καφεδάκια κάτω από τον ήλιο, ή καλοκαιρινά ποτά υπό το φως των αστεριών. Οι μουσικές ροκίζουν, αλλά δε λένε όχι και σε indie pop περάσματα, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 7€ για το απλό ποτό.

Madama
Μεραρχίας 9 και Φίλωνος 101, Τρούμπα, τηλ: 210 4174591



Μια από τις πιο φρέσκιες αφίξεις της Τρούμπας, δημιουργία της ομάδας του Gazi College, η Madama αποτίει κι αυτή τον δικό της φόρο τιμής στην Ιστορία της γειτονιάς με ατμοσφαιρικά φωτισμένα ταμπλό με ναύτες, περίεργα ρετρό φωτιστικά, vintage κάδρα στους τοίχους και ατμοσφαιρικούς κοκκινωπούς φωτισμούς που δημιουργούν κλίμα… kinky. Στα decks βρίσκουμε τον Dj Gigli (resident του Villa Mercedes) με ανεβαστικούς ρυθμούς από βράδυ μέχρι πρωί, ενώ την cocktail list επιμελείται ο γνωστός και μη εξαιρετέος Διονύσης Πολλάτος. Στις αγαπημένες μας δημιουργίες του περιλαμβάνονται το Miss Mulata, με γλυκιές νότες από κακάο και καφέ σε λευκό ρούμι και φρεσκοστυμμένο χυμό lime και το Miss Lucifer, με tequila blanco, μπλε αγαύη, καυτερή πιπεριά και mezcal. Τα ποτά ξεκινούν από 8€ τα cocktails από 10€. Τις Κυριακές έχει, φυσικά, All Stars Greek πάρτι, από τις 21.00 και μετά, γιατί –ας μην ξεχνιόμαστε– ο Πειραιάς αγαπά (και) τα ελληνικά ακούσματα.

Rockfellas
Μαρίνα Ζέας, τηλ.: 210 4184440



Μικρούλι αλλά σούπερ κεφάτο, το Rockfellas μετρά ήδη τέσσερα χρόνια στη Μαρίνα της Ζέας, και συνεχίζει ακάθεκτο να φυσά (indie) rock αεράκι στη γειτονιά, να κάνει 80s και Beach-y Parties τις Κυριακές, και να καλεί συχνά-πυκνά γνωστούς DJs να αναλάβουν τα decks του. Τη διακόσμησή του συναποτελούν μια μεγάλη, ξύλινη μπάρα με καθρέφτες πίσω της, μερικοί τεράστιοι Chesterfield καναπέδες, ένας τοίχος εξολοκλήρου καλυμμένος με εξώφυλλα του Rolling Stone και ένας άλλος απέναντι με τα πορτρέτα του Johnny Cash. Όλα αυτά κάτω από την φωτεινή επιγραφή “In Cash we Trust” που κοσμεί την μπάρα. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, το σπέσιαλ 8€.

Chez M
Υψηλάντου 176, Πασαλιμάνι, τηλ.: 210 4296990



Ένα από τα πλέον καλλιτεχνίζοντα μπαράκια του κέντρου διακοσμείται με multi culti αντικείμενα που περιλαμβάνουν ένα ποδήλατο μέσα σε μια βιτρίνα, μερικά σπασμένα κάδρα που κορνιζάρουν pop art πίνακες και ένα γουρουνάκι από αλουμινόχαρτο καθισμένο στη μπάρα. Το Chez M παίζει ωραίες jazz και soul μουσικές, και σερβίρει καλοφτιαγμένα πρωτότυπα κοκτέιλ (δοκιμάστε το Cinnamon, με ρούμι, passion fruit, lime και κανέλα) οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 8€, αλλά και καφεδάκι και μεγάλη ποικιλία τσαγιών από νωρίς το πρωί. Αν πεινάσετε, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε σπιτικά γλυκά και ωραιότατες μπαγκέτες.

Pirée
Κάστορος 78, κοντά στην πύλη Ε4 του λιμανιού, τηλ.: 210 4082700



Περισσότερο πολυχώρος και λιγότερο καθαρόαιμο μπαρ, το Pirée φιλοξενεί εκθέσεις, παραστάσεις και εικαστικά δρώμενα σε ένα υπέροχο βιομηχανικό κτίριο στα παλιά λαμαρινάδικα του Πειραιά. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και café και bar, ανοιχτό από τις 11.00 το πρωί ως τις 23.00 το βράδυ (11.00-18.00 τις Κυριακές). Σερβίρει από νωρίς ωραία καφεδάκια και «ψαγμένους» χυμούς, και ωραία κοκτέιλ σαν το αρωματισμένο με αψέντι Sazerac με κονιάκ, bitters και κύβο ζάχαρης, όσο παίρνει να βραδιάζει. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 9€. Αν πεινάσετε, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε φρέσκες δροσερές σαλάτες και μεσογειακό finger food, τα οποία θα συνοδεύσετε με εκλεκτές ποικιλίες κρασιών. Τις δε μουσικές επιμελείται ο Ηλίας Φραγκούλης.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v