Όμορφες διαδρομές στην χειμωνιάτικη Αθήνα

Πέντε όμορφες ιδέες για ατελείωτες βόλτες στην Αθήνα και τα προάστια τις χειμωνιάτικες ημέρες που θέλετε να εξερευνήσετε την πόλη.
Όμορφες διαδρομές στην χειμωνιάτικη Αθήνα
Τις ημέρες των γιορτών, τις αργίες και τα σαββατοκύριακα του χειμώνα που έχουμε περισσότερο χρόνο να εξερευνήσουμε την πόλη, «ξετρυπώνουμε» τις πιο όμορφες διαδρομές, τις πιο ιστορικές γειτονιές και τις πιο γραφικές πιάτσες για να περπατήσουμε μόνοι μας, να κάνουμε ρομαντικές βόλτες ή να ανακαλύψουμε την πιο γιορτινή πλευρά της πόλης με τα παιδιά.

Ο Εθνικός Κήπος
Arch Walkway
Δεν είναι μόνο το ότι ο Εθνικός Κήπος, στην καρδιά της πόλης, αποτελεί μια παραγνωρισμένη «αρχοντική» βόλτα μέσα στη φύση και την Ιστορία. Είναι και το ότι αυτόν τον χειμώνα, φιλοξενεί και πολλές δράσεις-έκπληξη για όλη την οικογένεια. Μέσα από αφηγήσεις παραμυθιών, μυστικές διαδρομές, αλλά και περιπλανήσεις με οδηγό τα αστέρια, τα παιδιά με τους γονείς τους θα ανακαλύψουν τον Εθνικό Κήπο, στα εξής ραντεβού: Στις 26/12 στις 12.00 θα ακούσουν τον «πειρατή Περπερούα και τα κάλαντα» με διερμηνεία στη νοηματική. Στις 27/12 θα απολαύσουν την παιδική παράσταση «Ψάχνοντας τον Μπαλ» για ταξίδι σε κόσμους πραγματικούς και φανταστικούς. Και στις 23/12, 30/12 και 3/1 στις 12.30, θα κάνουν «μυστικές διαδρομές στον Κήπο», ένα βιωματικό παιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά 4-12 ετών. Επίσης, στις 28.12 στις 12.00 θα «ακολουθήσουν τα αστέρια» για να φτάσουν στην Παιδική Βιβλιοθήκη, στις 29/12 στις 12.00 θα απολαύσουν το μουσικοθεατρικό παιχνίδι «ανακύκλωσε και μπες στο παραμύθι» και στις 2/1 θα δουν την Μυλωνού, μια παράσταση κουκλοθεάτρου με ζωντανή μουσική.

Η Μαρίνα Φλοίσβου
Μαρίνα Φλοίσβου
Μια βόλτα που έχουμε συνδυάσει με λιακάδες και καλοκαιρινούς μήνες μας ξανασυστήνεται με το πιο γιορτινό της πρόσωπο: Η Μαρίνα του Φλοίσβου, αγαπημένο σημείο συνάντησης και περιπάτου στη νότια Αθήνα, θα γίνει όλο τον Δεκέμβριο ο προορισμός μας για περαντζάδα πλάι στη θάλασσα. Θα φορέσουμε ζεστά ρούχα, κασκόλ και γάντια, και θα πάμε να συναντήσουμε τον Άι Βασίλη στο άρμα του, με φόντο ελληνικά και αμερικανικά μιούζικαλ. Ο Musical Δεκέμβριος της Μαρίνας περιλαμβάνει θιάσους, νεανικά συκροτήματα, ντίβες της σκηνής και γιορτινά χρώματα. Είναι μια ευκαιρία να… κάνουμε και το καλό, και να ενημερωθούμε ή και να στηρίξουμε τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που θα βρίσκονται στον όμορφο χώρο της Μαρίνας ως τις 3 Ιανουαρίου. Μάθετε περισσότερα εδώ. Στο τέλος της βόλτας, πιάνουμε τραπέζι στην κοντινή Παλιά Φάβα (Αχαιών 38, τηλ. 210-9311994) σε μια ήσυχη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου και ζεσταινόμαστε με σπιτικές γεύσεις, μαγειρευτά φαγητά και ατμόσφαιρα παλιού μαγειρείου (περί τα 12-15€ κατ’ άτομο).

Μοναστηράκι και Ψυρρή
december nights
Ασκεί μια περίεργη, ιδιαίτερη έλξη η Ερμού αυτή την εποχή του χρόνου. Λίγο οι στολισμένες βιτρίνες, λίγο τα πλήθη που περπατούν ελαφρώς πιο χαμογελαστά από τις άλλες εποχές του χρόνου, λίγο οι ζεστές γωνιές με τους καστανάδες, το σαλέπι και τους πλανόδιους μουσικούς, μέχρι να φτάσετε από το Σύνταγμα στο Μοναστηράκι, θα σας έχει φτιάξει η διάθεση. Στην πλατεία Μοναστηρακίου, κάνουμε στάση για να απολαύσουμε τους χορούς δρόμου που ποτέ δεν λείπουν από το πλακόστρωτο – στις 28 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, μάλιστα, ο δήμος οργανώνει ένα tanguerissimo project με μαέστρους και σχήματα αργεντίνικων χορών. Συνεχίζουμε την βόλτα μέσα από τα παλαιοπωλεία και τα μικρομάγαζα ως την πλατεία του Ψυρρή – όπου παρεμπιπτόντως στις 28/12 θα παρελάσει και η Φιλαρμονική του δήμου – και βολτάρουμε στην όμορφη οδό Πιττάκη με τα φωτιστικά. Στο τέρμα του δρόμου αυτού, συναντάμε και το νέο «μυστικό» του κέντρου. Το Little Kook (Καραϊσκάκη 15), το café που έλειπε από το κέντρο, με παραμυθένια διακόσμηση, τσάι και ονειρεμένα ζεστά ροφήματα, αλλά κυρίως γλυκίσματα βγαλμένα κατευθείαν από τον παράδεισο.  

Η Πλάκα και τα Αναφιώτικα
May I have a photo please?
Τα πλακόστρωτα δεν μυρίζουν πια αντηλιακό, αλλά ζεστό κρασί και φρεσκοψημένο καφέ. Τα σκαλοπάτια είναι πολύ πιο εύκολα να τα ανεβούμε, χωρίς τον εκτυφλωτικό ήλιο του καλοκαιριού. Και η θέα από τα Αναφιώτικα, μας αποζημιώνει κάθε φορά που σκαρφαλώνουμε στις γειτονιές των λευκών τους σπιτιών, εκεί που θα βρούμε ησυχία ανάμεσα σε καμινάδες που αχνίζουν. Ξεκινήστε από το Μοναστηράκι, ανηφορίστε πάνω από τους Αέρηδες, περπατήστε στην οδό Λυσίου και Κλεψύδρας και ανεβείτε από εκεί τα σκαλάκια προς τα Αναφιώτικα, στη σκιά του Ιερού Βράχου. Όταν χορτάσετε ομορφιά και θέα, κατεβείτε προς τις πιο πολύβουες γειτονιές της Πλάκας, στην οδό Κυδαθηναίων ή στα σκαλάκια του Γιασεμιού και της Μελίνας, για να βρείτε υπέροχα πλακιώτικα καφενεδάκια με αναμμένο τζάκι, ζεστό τσάι και ωραίες μυρωδιές. Δείτε τέτοιες διευθύνσεις στην Πλάκα σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life.  

Το Θησείο
Thisseio - Temple of Hephaestus
Ιστορία, ομορφιά, πεζόδρομοι, παζάρια, φοιτητική ανεμελιά και λόφοι… Το Θησείο τα συνδυάζει όλα και προσφέρεται για όμορφες βόλτες στην καρδιά της Παλιάς Αθήνας. Ξεκινάμε από τον σταθμό του ΗΣΑΠ απέναντι από τον ναό του Ηφαίστου. Ανηφορίζουμε με καφέ στο χέρι τον γραφικό πεζόδρομο της οδού Αποστόλου Παύλου μέχρι να δούμε μπροστά μας τον Παρθενώνα. Είναι το σημείο όπου θα στρίψουμε σε έναν ακόμη πιο γραφικό πεζόδρομο, αυτόν της οδού Ηρακλειδών. Εδώ, κάνουμε στάση στο ομώνυμο μουσείο, στο 16 της οδού Ηρακλειδών που αυτή την περίοδο φιλοξενεί μια ωραία διαδραστική έκθεση επιστήμης, τέχνης και μαθηματικών που θα ενθουσιάσει τα παιδιά (είσοδος παιδιών 6€, δωρεάν για τους συνοδούς τους), ενώ διαθέτει και ένα χριστουγεννιάτικο gift shop για arty δωράκια της τελευταίας στιγμής. Εναλλακτικά, συνεχίστε τον περίπατό σας, μέχρι τα ρακομελάδικα και τα καφενεδάκια που θα αναλάβουν να σας ζεστάνουν με τα ροφήματα και τα αποστάγματά τους. Αν έχετε περισσότερες δυνάμεις, συνεχίστε τον ανηφορικό δρόμο προς την Πνύκα, η είσοδος της οποίας κρύβεται στην ομώνυμη οδό. Εδώ βρίσκεται ο πιο ιστορικός εκ των λόφων του Φιλοπάππου, όπου κάποτε συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου της αρχαίας Αθήνας και αγόρευαν οι μεγαλύτεροι ρήτορες. Ανάμεσα στα δέντρα και τα αρχαία ευρήματα, απλώνεται μια έκταση ιδανική για βόλτες με τα κατοικίδιά σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v