Βοτανικός: 6 λόγοι να τον (ξανα)αγαπήσετε

Έξι στέκια, έξι ημέρες, δεκάδες πάρτι και εκδηλώσεις για να γνωρίσουμε καλύτερα την Αθήνα… κάτω από τις γραμμές, εκεί που απλώνεται η ακατέργαστη γοητεία του Βοτανικού.
Βοτανικός: 6 λόγοι να τον (ξανα)αγαπήσετε
του Γιώργου Κόκουβα

Εγκαταλελειμμένες βιοτεχνίες, παλιά αρχοντικά, πεζόδρομοι με παλιές αυλές και μια γοητεία ακατέργαστη, μακριά από τις μόδες του κέντρου της Αθήνας. Αυτό είναι το σκηνικό «κάτω από τις γραμμές» του τρένου που οριοθετούν τη γειτονιά του Βοτανικού, μια γειτονιά που έχει ακόμα αλάνες πλάι στα συνεργεία, έχει δέντρα που ξεπροβάλλουν στο industrial τοπίο, έχει και στέκια που φέρνουν καλλιτεχνικό αέρα στην παλιά αθηναϊκή συνοικία.

Αυτά τα στέκια συνεργάζονται για να μας ξανασυστήσουν τον Βοτανικό μέσα από ένα εξαήμερο φεστιβάλ γεμάτο πάρτι, εκθέσεις, χορούς, προβολές, θέατρο, μουσικές και γεύσεις. Από 15 ως 20 Σεπτεμβρίου λοιπόν, μας δίνεται μία αφορμή - για την ακρίβεια μας δίνονται πολλές περισσότερες – για να περάσουμε τις γραμμές και να αράξουμε…

…στο Soiree De Votanique (Καστοριάς 37, τηλ. 210 3471401)

Βιομηχανικό design, ωραίες ροκ και εναλλακτικές μουσικές, μια πανέμορφη πίσω αυλίτσα με ξύλινα τραπέζια και φθηνά κοκτέιλ συνοδεία φρέσκων ελληνικών tapas είναι οι λόγοι που μας αρέσει να ξημεροβραδιαζόμαστε στο Σουαρέ του Βοτανικού. Αλλά αν θέλετε εξτρά αφορμές, το Φεστιβάλ «Κάτω από τις Γραμμές», τις δίνει απλόχερα.
Οι εκδηλώσεις:
Τετάρτη στις 20:00 - Έκθεση Φωτογραφίας από την Ομάδα Exposers με θέμα «Καλοκαιρινές διακοπές»
Πέμπτη στις 21.00 - Live από τους Karbonwhyte
Παρασκευή στις 22:00 - Dj set από τον Cayetano
Σάββατο στις 22:00 - Dj set από τους ΚΑΦΚΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Κυριακή στις 22:00 – Live από τους Muchatrela

…στο καφενείο του Θεσσαλού (Μελενίκου 2, τηλ. 213 0222335)

Ατμόσφαιρα καφενέ από τα παλιά συναντάμε στον παραδοσιακό χώρο του Θεσσαλού, που σερβίρει «πατροπαράδοτους» καφέδες, αποκλειστικά και μόνο ελληνικά προϊόντα, κρασί και τσίπουρο από τη Θεσσαλία και μεζέδες θεσσαλικών συνεταιρισμών. Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Βοτανικού, θα τα απολαύσουμε συνοδεία των εξής εκδηλώσεων:
Τετάρτη στις 21:00 – Live από τους Panu Trio
Πέμπτη στις 21:00 – Προβολή της ταινίας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «Ο γιος του φύλακα»
Παρασκευή στις 21:00 – Προβολή της ταινίας του Νίκου Καλογερόπουλου, «Οι ιππείς της Πύλου»
Σάββατο στις 22:00 – Live από την Μελίνα Κανά και τον γόη του Θησείου

…στο Δρόμο με τα Δέντρα (Σερβίων 8, τηλ: 6983313302)

Ή αλλιώς «Baumstrasse», όπως είναι το όνομα αυτού του χώρου πολιτισμού που κρύβεται μέσα σε ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο της περιοχής. Πρόκειται για έναν χώρο πολιτισμού που ιδρύθηκε από την ομάδα «Ο Δρόμος με τα Δέντρα» και δίνει έμφαση στην έρευνα και την εκπαίδευση διοργανώνοντας σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια, ημερίδες, θεματικές προβολές και εκπαιδευτικές εκδρομές σχετικά με τη διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Δείτε τα φετινά του εργαστήρια και τις εκδηλώσεις εδώ και τις δωρεάν παραστάσεις της εβδομάδας «Κάτω από τις Γραμμές» - οι οποίες είναι αφιερωμένες στον Αισχύλο - παρακάτω:
Παρασκευή στις 21:00 - Θεατρική Παράσταση «Αισχύλου Ευμενίδες», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πανάδη
Σάββατο στις 20:30 - Θεατρική Παράσταση «Αισχύλου Χοηφόροι» σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα
Κυριακή στις 20:30 - Θεατρική Παράσταση «Αισχύλου Ευμενίδες» (Transmedia) σε σκηνοθεσία Φένιας Τσάμη

…στην Μπιέλα (Κορυτσάς 14, τηλ: 2103456110) 

Σε έναν μικρό, αλλά φωτεινό και παρεΐστικο χώρο στη γωνία της οδού Κορυτσάς, η Μπιέλα απλώνει τραπεζάκια μπροστά στις τζαμαρίες της ή στο cozy πατάρι της, και ετοιμάζει ελληνικά μεζεδάκια στην ανοιχτή της κουζίνα για να συνοδεύσουμε το τσίπουρο και το ρακόμελο που ρέει άφθονο, συχνά-πυκνά μαζί με αυτοσχέδια unplugged live έντεχνου, ροκ ή παραδοσιακού τραγουδιού. Όσο για την εβδομάδα του Φεστιβάλ, η Μπιέλα μας ετοιμάζει τα εξής:
Τρίτη στις 21:00 -Κρητικό Γλέντι με τον Δημήτρη Πρωτογεράκη και το συγκρότημά του
Τετάρτη στις 21:00 – Live με τους Μάλαμα Σεβαστού, Γιώργο Αγγελόπουλο και Μανώλη Σουρανάκη
Πέμπτη στις 22:00 – Live με την Περσεφόνη Μπότα και τον Χάρη Καριμάλη
Παρασκευή στις 22:00 – Live μουσική με την Έλενα Δεληχρήστου
Σάββατο στις 22:00 – Live με τίτλο «Πάμε Κρήτη» με τους Βαγγέλη και Λευτέρη Τσουβαλά

…στα Ταμπάκικα (Μελενίκου 3, τηλ: 2103411675) 

Σε έναν οικογενειακό, φιλικό χώρο, το «μεζεδοτεχνείο» των Ταμπάκικων μας χορταίνει καλό κρασί, κρητική ρακή και παραδοσιακούς μεζέδες από μόλις 1,50€. Η ατμόσφαιρα παλιού αθηναϊκού καφενέ επιτείνεται χάρη στα έντεχνα, ρεμπέτικα και κρητικά live που διοργανώνονται τακτικά. Φυσικά, αυτά τα τελευταία δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την εβδομάδα του Φεστιβάλ:
Πέμπτη στις 22:00 – Live μουσική θα παίξουν οι Μάριος Παππαδέας, Αντώνης Απέργης, Κυριάκος Ταπάκης και Λουκάς Μεταξάς
Παρασκευή στις 22:00 – Live μουσική θα παίξουν οι Όθωνας Μπικάκης, Σπύρος Πετρουλάκης και Ανδρέας Φασάκης

στην Αθηναΐδα (Καστοριάς 34-36, τηλ: 2103480000) 

Στην καρδιά της ολοζώντανης πιάτσας του Βοτανικού, η Αθηναΐδα έχει μετατρέψει ένα γοητευτικό βιομηχανικό κτίριο του 1920 σε πολυχώρο που φιλοξενεί lofts, αίθουσες εκδηλώσεων, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και επιλογές διασκέδασης, όπως το Cabrio Bar, που σερβίρει ωραία ποτά και κοκτέιλ σε περιβάλλον διακοσμημένο με μεταμοντέρνα αισθητική.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ:
Πέμπτη στις 22:00 – Το Tet a tet quartet στο Cabrio Bar
Παρασκευή στις 20:00 - Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «6 Έλληνες, 6 Τόποι» στον πολυχώρο της Αθηναΐδας
Παρασκευή στις 22:00 – Πάρτι στο Cabrio Bar
Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00 – «Inside Us» στο θέατρο της Αθηναΐδας, μια παράσταση της ομάδας Around Us για την πάλη μεταξύ λογικής και συναισθήματος

Σημειώστε πως το Σάββατο στις 21.00, το πάρτι μεταφέρεται και στους δρόμους του Βοτανικού, χάρη στους Quilombo που θα παρελάσουν με τα κρουστά τους στα σοκάκια της γειτονιάς. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Βοτανικού εδώ και περισσότερα στέκια της περιοχής σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v