Στα στέκια του Βοτανικού… κι ακόμη παραπέρα

Ζεστός τραχανάς και βραζιλιάνικοι χοροί. Οινόμελα και αυτοσχέδια live. Ρετρό μαγειρεία και εναλλακτικά μπαράκια. Ανάμεσα στα υποφωτισμένα, «έρημα» σοκάκια του Βοτανικού και του Ελαιώνα ανακαλύπτουμε την εν δυνάμει νέα πιάτσα της Αθήνας, σε δέκα… off στέκια.
Στα στέκια του Βοτανικού… κι ακόμη παραπέρα
του Γιώργου Κόκουβα

Λίγους μήνες νωρίτερα, επιχειρήσαμε να προβλέψουμε με την βοήθεια των ειδικών, πώς θα είναι η Αθήνα σε λίγα χρόνια από τώρα. «Αυτό που προτείνω και θεωρώ πως είναι εφικτό, είναι ένα καινούριο κέντρο, το οποίο δεν μπορεί να βρίσκεται πουθενά αλλού, παρά στον Ελαιώνα. Θα μπορούσε να γίνει μια σύγχρονη μικρή πόλη μέσα στην πόλη», μας είχε πει με σιγουριά τότε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού, Γιώργος Πανέτσος. Προσπαθώντας να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που έκανε τον κ. Πανέτσο να δει στην περιοχή πέρα από το Γκάζι προοπτικές μετεξέλιξης σε «καρδιά» της πόλης, περάσαμε τα «σύνορα» της Κωνσταντινουπόλεως και της Ιεράς Οδού, γυρίσαμε τους δρόμους του Βοτανικού, του Ελαιώνα και του Ρουφ, και ψάξαμε όσα ίσως προοιωνίζουν αυτήν την μετατόπιση του αθηναϊκού κέντρου.

Γρήγορα συνειδητοποιήσαμε τι είναι αυτό που κάνει τους ειδικούς να στρέφουν το βλέμμα τους εκεί. Είναι επειδή πρόκειται για περιοχές ακατέργαστες, για δρομάκια ήσυχα, ανεκμετάλλευτα, «βιομηχανικά», αραιοκατοικημένα - και γι’ αυτό ελαφρώς… τρομακτικά ακόμη. Προκαλούν εκείνο τον φόβο αλλά και την γοητεία του επικίνδυνου που χαρακτήριζε τα στενά του Μεταξουργείου, πριν αποφασιστεί «βουβά» ότι εκεί θα είναι η νέα εναλλακτική πιάτσα της Αθήνας.

Δεν ξέρουμε αν ο Βοτανικός και τα πέριξ του θα μετεξελιχθούν γρήγορα σε hip πιάτσα, αλλά σίγουρα υπάρχουν οι βάσεις. Μικρά μυστικά μπαράκια με βιομηχανική αισθητική, παραδοσιακά οινομαγειρεία που συνεχίζουν να ανεβαίνουν θέσεις στις καρδιές των καλοφαγάδων, μεζεδοπωλεία που σου κρατούν unplugged live events για έκπληξη, μεταμοντέρνα… trahana bars ανάμεσα σε αποθήκες και πολλές νέες εναλλακτικές σκηνές σε παλιά κτίρια, που φιλοξενούν από θεατρικά σχήματα και καλλιτεχνικές ομάδες κάθε είδους μέχρι απλώς τα πιο ανεπιτήδευτα πάρτι της πόλης. Τα εντοπίσαμε όλα μέσα στα «επικίνδυνα» στενά του μελλοντικού μας κέντρου και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

*Μπιέλα (Κορυτσάς 14, τηλ: 210 3456110) 

Μικρή αλλά θαυματουργή, η Μπιέλα… βαράει στην γωνία του πιο ζωντανού δρόμου του Βοτανικού. Στα τραπεζάκια που απλώνει στο ισόγειο και στο cozy πατάρι της, σερβίρει μεζέδες οι οποίοι μαγειρεύονται σχεδόν μπροστά σου, αφού η κουζίνα είναι ενσωματωμένη στην κυρίως σάλα, ώστε να παρακολουθείς… κάθε μαγειρικό βήμα. Εμείς δοκιμάσαμε το γλυκόπιοτο οινόμελο, την δροσιστική πληγουροσαλάτα και το λαχταριστό χαλούμι για μεζέ, όσο δίπλα μας κουρδίζονταν οι κιθάρες μουσικών-φίλων του μαγαζιού, που έστησαν ένα αυθόρμητο έντεχνο/ροκ live – το συνηθίζουν πολύ συχνά, όπως μας ενημέρωσε το προσωπικό, που δημιουργεί μια εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα στην Μπιέλα. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για ρακόμελο ή οινόμελο και αρκετούς μεζέδες για τσιμπολόγημα.

*Soiree de Votanique (Καστοριάς 37, Βοτανικός, 210 3471401) 

Δύο στενά πιο μακριά βρίσκεται το πιο φημισμένο ίσως στέκι του Βοτανικού, που έκανε την αρχή στην χάραξη του χάρτη της διασκέδασης της περιοχής. Μεγάλη μπάρα, ξύλινα τραπεζάκια και άνετοι πάγκοι στο ελαφρώς υπερυψωμένο «παταράκι» συνθέτουν την εικόνα του bar, η οποία ολοκληρώνεται με βιομηχανικά στοιχεία, γυμνούς τοίχους, προβολές καλλιτεχνικών φωτογραφιών και παλιών εξωφύλλων στα ψηλά παράθυρα, και εναλλακτικές πινελιές, όπως οι χιουμοριστικές ανακοινώσεις στους τοίχους, τις κολόνες, μέχρι και στις… τουαλέτες. Τον κατάλογο θα τον βρείτε επίσης… στον τοίχο – στην κολόνα στα δεξιά της μπάρας θα δείτε την λίστα των ποτών και της μπύρας, ενώ στον τοίχο, στην γωνία του παταριού είναι ζωγραφισμένη η λίστα των κοκτέιλ. Η μουσική κινείται σε ροκ, αλλά και soul/funk και freestyle μονοπάτια, με αδυναμία στο βινύλιο. Το ποτό στοιχίζει 6€.

*Cabrio (Πολυχώρος Αθηναΐς, Καστοριάς 34-36, τηλ: 210 3480000) 

Χώροι τεχνών, lofts, εστιατόριο, θεατρική σκηνή, καλλιτεχνικές ανησυχίες – όλα βρήκαν θέση μέσα στον φιλόξενο, καλαίσθητο χώρο της Αθηναΐδας. Δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα bar, αντάξιο του πολυχώρου πολιτισμού. Έτσι, δημιουργήθηκε το Cabrio, που πήρε το όνομά του από το αυτοκίνητο που θα δείτε… κρεμασμένο στον τοίχο, πίσω από την μπάρα. Συστήνεται ως post modern, ταιριάζοντας απόλυτα με την φιλοσοφία του πολυχώρου και της περιοχής, και δεν λειτουργεί καθημερινά: Ανοίγει τις πόρτες του κάθε Παρασκευή και Σάββατο και σε έκτακτες περιστάσεις, όπως τα τελευταία events με DJs που αναβιώνουν το πνεύμα του clubbing και των DJ sets μακριά από το mainstream. Μάθετε περισσότερα για τα events του Cabrio στο fanpage του χώρου.

*Ρόδα (Καδμείας 50, τηλ: 210 3421566)
Η Ρόδα μας θυμίζει τον ορισμό του παραδοσιακού οινομαγειρείου της παλιάς γειτονιάς. Φροντίζει γι’ αυτό ο χώρος της, που είναι γεμάτος “old-school” τραπέζια, πολύ πράσινο, αφίσες και φωτογραφίες από τα παλιά, και φυσικά, μια μεγάλη ρόδα στην είσοδο, αλλά κυρίως το φαγητό της, που ταΐζει τους πεινασμένους της περιοχής κάθε μεσημέρι με μερακλίδικα μαγειρευτά. Από μπριάμ, ψαρόσουπα και γιουβέτσι, μέχρι μπακαλιάρο πλακί, κοτόπουλο με φασκόμηλο και πατατούλες στον φούρνο, κοκκινιστό μοσχαράκι και ζυμαρικά με διαφορετικές κάθε φορά σάλτσες, το τσουκάλι της Ρόδας αχνίζει με τον πιο δελεαστικό τρόπο τα μεσημέρια, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 10-15€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα. Η Ρόδα λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Κυριακής, μέχρι τις 6 το απόγευμα.

*Souzy Tros (Μαρκόνι 8, Ελαιώνας)

Ο δρόμος θύμιζε καντίνα που συναντούν οι πρωταγωνιστές αμερικάνικων road movies στην μέση του πουθενά. Κι όμως, αντί για hot dog, η πινακίδα έγραφε «Hot trahanas». Και η επιγραφή συνοδευόταν από τις λέξεις «Souzy tros», «Loveless» και όλα αυτά σε ένα εγκαταλελειμμένο οίκημα δίπλα από μία αυλόπορτα που γράφει «Κινητό συνεργείο Παλετοφόρων» και με μία σιδερένια πόρτα στην οποία έχει σημειωθεί «Αξεσουάρ, τρυπάνια, λιπαντικά». Πόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται;
Ψάξαμε λοιπόν και μάθαμε πως το Souzy Tros άνοιξε την καλτ πόρτα του (αυτή με τα τρυπάνια και τα λιπαντικά) πριν λίγους μήνες, με στόχο να συμβάλλει στην πολιτιστική ανταλλαγή και την εποικοδομητική δημιουργία εν μέσω κρίσης στην Αθήνα. Έτσι προέκυψε αυτή η καντίνα που θυμίζει Ρένα Βλαχοπούλου και σερβίρει ελληνικό τραχανά και μεσανατολίτικο χούμους, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει την πολυπολιτισμικότητα, και να την φιλοξενήσει μέσα από τακτικά events που αναβιώνουν το πνεύμα της παλιάς γειτονιάς. Δυσκολεύεστε να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί; Αρκεί να επισκεφθείτε το “Souzy Tros” σε ημερομηνία που έχει προγραμματίσει event (διαφορετικά θα βρείτε την Σούζυ κλειστή) – μείνετε ενήμεροι εδώ

*Baumstrasse (Σερβίων 8, 2ος όροφος, τηλ: 210 6983313302) 
Σημαίνει «ο δρόμος με τα δέντρα», και στην σκιά τους φιλοξενείται κάθε δημιουργική προσπάθεια σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Η ομάδα του χώρου φιλοξενεί εκεί, στις δύο μεγάλες αίθουσες του δευτέρου ορόφου του βιομηχανικού αυτού κτιρίου, καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, των εικαστικών, λογοτέχνες, ποιητές, ακαδημαϊκούς, και οργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια, ημερίδες, προβολές με σκοπό την διατήρηση και την διάδοση κάθε μορφής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με άλλα λόγια, πολλή τέχνη και πολύς πειραματισμός κατοικούν στην οδό Σερβίων – μάθετε για τα events του «Δρόμου με τα Δέντρα» εδώ. Το πρόγραμμα αυτού του μήνα έχει ανοιχτό εργαστήριο για το σώμα του performer, σεμινάριο λαϊκής κιθάρας, σεμινάρια φωνητικής, κινηματογράφου, solo μουσική performance και την παράσταση «Aridnere». 

*Το τρένο στο Ρουφ (Λ. Κωνσταντινουπόλεως, σταθμός Ρουφ, τηλ: 210 5298922)

Αν ξεμακρύνουμε ελάχιστα στην Κωνσταντινουπόλεως προς τον σταθμό του προαστιακού στο Ρουφ, θα βρεθούμε στο αγαπημένο «Τρένο στο Ρουφ», τη μοναδική αμαξοστοιχία στον κόσμο που φιλοξενεί στα βαγόνια της θεατρικές παραστάσεις, ρομαντικά δείπνα, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά events ή απλώς τον καφέ μας. Τις ημέρες με λιακάδα – ακόμη και τον χειμώνα, προτιμήστε να πάρετε τον καφέ σας και να καθίσετε έξω στον ξύλινο πάγκο που έχουν στήσει οι υπεύθυνοι στην αποβάθρα, ενώ αν έχετε παιδιά, έχετε υπόψη σας πως διοργανώνονται όχι μόνο παιδικές παραστάσεις στο Θεατρικό Βαγόνι, αλλά και παιδικά πάρτι, κατόπιν συνεννόησης – μπορείτε δηλαδή να εξασφαλίσετε όλο το βαγόνι για… πριβέ «ταξίδι». Αυτή την περίοδο θα βρείτε στο Θεατρικό Βαγόνι τις παραστάσεις «Το Καβούκι του Ελέφαντα» του Etienne Lepage, το «Show B…» (σατιρική παράσταση σύγχρονου χορού), την «Κοντορεβυθούλα» (παιδική παράσταση της Claudine Galea) και την θεατρική performance «Λίγο ακόμα σοκολάτα!» στο μουσικό βαγόνι.

*Beton7 (Πύδνας 7, τηλ: 2107512625)
Άλλη μία δυνατή παρουσία ανάμεσα στα Κέντρα Τέχνης και Πολιτισμού που εμφανίζονται στην πόλη, το Beton7 ανεβάζει παραστάσεις, φιλοξενεί εκθέσεις, προβάλλει νέους Έλληνες καλλιτέχνες και γεμίζει jazz νότες το café του τις Κυριακές, προσπαθώντας να κρατήσει ενήμερη την ελληνική καλλιτεχνική (και όχι μόνο) κοινότητα για όλες τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της τέχνης. Αν το επισκεφθείτε αυτή την περίοδο, θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε μέρος ντο φεστιβάλ «Θεατρικές Συνθέσεις ΙΙ» με πολλές performance, την παράσταση «Ποδήλατο στο χωριό» του Πέρη Μιχαηλίδη, τις «Τρεις αδερφές» του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Ραφίκα Σαουίς, και να παρακολουθήσετε βιωματικά σεμινάρια μεταξύ άλλων δημιουργικής γραφής, χορού, οπτικού πολιτισμού και κινηματογράφου-ψυχολογίας. Η είσοδος στις παραστάσεις και στα σεμινάρια κυμαίνεται στα λογικά επίπεδα των 10-12€. Επίσης, κάθε Τρίτη, μπορείτε να παρακολουθήσετε γερμανικές ταινίες animation, που προβάλλονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe, με ελεύθερη είσοδο. Μάθετε περισσότερα εδώ

*Βυρσοδεψείο (Ορφέως 174, τηλ: 210 3453203)

Ένα διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο δύο χιλιάδων τετραγωνικών φιλοξενεί εκδηλώσεις με το σκεπτικό της ουσιαστικής παρέμβασης στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης, και ζητά τη θέση του ανάμεσα στις πρωτοποριακές σκηνές της. Αυτόν τον μήνα θα «πετύχετε» την παράσταση «Δέρμα», το «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας» της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας ΠΥΡ και το χορευτικό σχήμα Dead Preszz που θα χορέψει στο πλαίσιο του Steve Festival. Μείνετε ενήμεροι για τα νέα της πραγματικά ανήσυχης «πλατφόρμας» καλλιτεχνικού πειραματισμού εδώ

+1: Αν έχετε όρεξη… για χορό, επισκεφθείτε το Quilombo, που αποτελεί Στέγη Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Δρωμένων, οργανωμένων από το σωματείο που αγαπά την αφροβραζιλιάνικη μουσική και κουλτούρα. Μαθήματα χορού, θεάτρου, capoeira, pilates, κρουστών, φωτογραφίας και κινηματογράφου περιλαμβάνει το πληρέστατο πρόγραμμα του Quilombo, που θα βρείτε στην οδό Σερβίων, δίπλα ακριβώς από το κτίριο του Baumstrasse – πληροφορίες εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v